Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Bron: Pexels.com
Waar je vroeger nog gewoon een mok filterkoffie kreeg, is de keuze in elke willekeurige koffiebar deze dagen overweldigend. In een specialty coffee bar kun je echt alle kanten op met tientallen verschillende koffies. Of je nu fan bent van koffies met melk, met ijs of gewoon zwart, ‘sky is the limit’.
Zelf kies ik bijna altijd voor een light-roast koffie en dan gezet als slow coffee met bijvoorbeeld een Hario V60 of Aeropress. Je betaalt hier meestal wel iets meer voor dan een espresso of americano, maar de barista heeft hier ook veel meer werk aan.
Best wel logisch eigenlijk. Ook worden er vaak koffies voor gebruikt met een uitzonderlijk en complexer smaakprofiel die je smaakpapillen echt triggeren. Hoe funkier hoe beter! Als je het mij vraagt.
Ik kan me voorstellen dat al deze keuze best wel overweldigend kan zijn. Je hebt koffiesoorten gebaseerd op filter koffie gezet met bijvoorbeeld een Aeropress, Hario V60 of de Chemex.
Maar verreweg de meeste soorten koffie die je in een koffiebar vindt zijn gebaseerd op espresso.
Het verschil tussen espresso en filterkoffie zit hem in de extractie, maar daar kom ik later nog wel even op terug. Anyways het kan best complex zijn.
Daarom heb ik een handig overzicht voor je gecreëerd met de 17 bekendste koffiesoorten op een rij. Ik trap af met alle koffiesoorten gebaseerd op espresso. Daarna zal ik ingaan op alle koffiesoorten met melk (ook gebaseerd op espresso).
Vervolgens de filter koffiesoorten en tot slot zal ik alle ijs koffies verder toelichten. Zo weet je de volgende keer precies wat je moet bestellen wanneer je weer een bezoekje aan je favoriete koffiebar brengt.
Zoals ik in de intro al even toelichtte, zijn de meeste koffiesoorten die je vindt in een koffiebar gebaseerd op een enkele of dubbele espresso shot. Door hier bijvoorbeeld wat heet water aan toe te voegen krijg je een Americano.
De zwarte koffies gebaseerd op espresso hebben altijd een duidelijke koffiesmaak en kunnen soms als intens ervaren worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid water die eraan wordt toegevoegd.
Houd je wel van de buzz, maar niet van een (te) sterke koffiesmaak dan kun je natuurlijk altijd voor een koffie met melk kiezen.
Een espresso is een klein kopje koffie, meestal tussen de 20 en 60 ml. Een espresso drink je meestal in één of twee slokjes op. Espresso wordt vaak als een sterke koffie ervaren.
Dit komt omdat een espresso een zeer geconcentreerde koffie is. Je forceert als het ware het water met een druk van ongeveer 9 bar door een bed van fijngemalen koffie.
Door de hoge druk ontstaat er een laagje op de espresso welke bij de juiste extractie mooi hazelnoot bruin van kleur is. Deze crema op de espresso is door menig koffiedrinker zeer gewenst.
Lees ook: Hoe maak je een espresso in 6 eenvoudige stappen
Een doppio is precies hetzelfde als een espresso, maar dan een dubbele shot. In sommige koffiebars staat er op de kaart bijvoorbeeld espresso, dubbel of enkel. Maar in sommige specialty coffee bars wordt er in plaats van ‘dubbele’ espresso doppio gebruikt. Voor als je extra wakker wilt worden 😉.
De ristretto, wordt ook wel een korte espresso genoemd. Dit omdat het nog een kleinere en geconcentreerdere hoeveelheid is dan een gewone espresso. De extractietijd van 20-30 seconden is bij een ristretto hetzelfde als de extractietijd van een espresso.
Alleen het aantal ml’s gezette koffie dat je overhoud is ongeveer de helft. Dit is +/- 15ml. Nog sterker dan een espresso. Niet voor watjes dus!
De americano is eigenlijk de ‘gewone’ koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens.
Bestel je een ‘gewone’ koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo. Wist je trouwens dat de naam Americano uit de tweede wereldoorlog komt.
De Amerikaanse soldaten in Italië vonden de espresso te sterk. Doordat zij de espresso aanlengden met water is de naam Americano ontstaan.
De lungo en Americano worden nog weleens door elkaar gebruikt. Maar in de praktijk is een Lungo toch echt een andere koffie dan een Americano. De overeenkomst tussen de twee is een minder geconcentreerde koffie, maar het verschil zit hem in de manier van zetten.
Lungo is Italiaans voor lange koffie. Dit komt omdat er een langere tijd nodig is om ongeveer de dubbele hoeveelheid van een espresso aan water door de koffie heen te laten lopen. Een lungo is daarom wat bitterder van smaak door de extra extractie die de koffie middels deze zetmethode ondergaat.
Wil je de volgende keer een ‘gewone’ koffie, maar die niet zo bitter is, dan kun je beter voor de Americano gaan.
De volgende koffies die ook een espresso als basis hebben, maar waar melk aan wordt toegevoegd dienen zich aan. De Cappuccino, Latte of Flat White hebben allemaal gemeen dat een espresso (of dubbele espresso) als basis wordt gebruikt en daarin de melk wordt gemengd.
Door het toevoegen van melk aan de espresso wordt de koffie wat zachter en romiger en zijn de bittere smaken van de koffie minder prominent aanwezig. In deze categorie valt uiteraard de cappuccino, de koffiesoort die het in Nederland het meeste wordt gedronken.
Maar ook ander melk koffies zoals de Latte Macchiato en Flat White zijn bijzonder populair in Nederland.
Het vloeibare Italiaanse ontbijt die je na twaalven niet meer hoort te drinken. De Cappuccino is de meest bekende Italiaanse koffie met melk. Een perfect gezette espresso is de basis, gemengd met melk van een perfecte textuur.
Een beetje een getrainde barista kan met de juist opgeschuimde melk zijn latte art kunsten de vrije loop laten en jouw cappuccino voorzien van een hartje of een mooie rosetta.
Lees hier hoe je de perfecte cappuccino zet.
De flat white is afkomstig uit het Mekka van de specialty coffee, Australië. Deze koffiesoort lijkt qua uiterlijk wel erg op een cappuccino, maar is toch nog even anders.
De Flat White wordt bereid met dunner opgeschuimde melk en wordt vaak gezet in combinatie met een dubbele espresso als basis. Door de dubbele shot smaakt de flat white net even wat sterker dan de cappuccino en wordt ook in de Nederlandse specialty coffee scene met de dag populairder.
De latte kennen wij in Nederland als een koffie verkeerd. Ook deze lijkt weer op een cappuccino alleen wordt er meer melk gebruikt die minder heftig wordt opgeschuimd dan bij een cappuccino.
Voor een latte schuim je ongeveer 250 ml melk op die je schenkt op een dubbele espresso. Hierdoor wordt de koffie een stuk romiger en zachter van smaak.
Lees ook: Hoe maak je thuis een perfecte latte met een espressomachine?
De cortado, voor als een cappuccino of flat white net teveel voor je is. Een cortado is een espresso verdunt met een klein beetje opgeschuimde melk. Het lijkt een beetje op een mini cappuccino.
Door de kleinere hoeveelheid melk ten opzichte van de cappuccino is deze soort koffie dus een stuk geconcentreerder. Het resultaat is een kleine zachte koffie.
Net als dat de flat white een variatie op de cappuccino is is de latte machiato een variatie op de caffè latte. Het grote verschil is, is dat hier de espresso over/in de opgeschuimde melk wordt geschonken.
Bij de latte is dit precies andersom. Je schuimt voor de latte macchiato ongeveer 250 ml melk op en schenkt dit vervolgens in een glas. Tegelijkertijd zet je apart een espresso en schenk je voorzichtig in het glas zodat de espresso zich langzaam een weg door de opgeschuimde melk baant.
Door deze in een groot doorzichtig glas te schenken zie je bij deze koffiesoort heel mooi de verschillende lagen naar voren komen.
Espresso macchiato lijkt een beetje op een cortado, maar dan nog simpeler. Deze koffiesoort bestaat uit een enkele shot espresso, waar twee theelepels opgeschuimde melk aan worden toegevoegd. Zo heb je een wat minder sterke espresso, zonder al teveel melk.
Ook zijn er vaak verschillende koffies op basis van filter koffie te vinden. In de meeste specialty coffee bars wordt dit ook wel slow coffee genoemd. Dit zijn koffies, vaak lichter gebrande koffies, die door middel van een filtermethode gezet worden.
Sommige van deze filterkoffies worden voor je neus gemaakt en opgeschonken en kun je de ‘skills' van de barista extra goed beoordelen.
Met de Hario V60 dripper zet je een handgemaakte filter koffie. Er zijn verschillende Hario v60 recepten, maar je lokale barista weet meestal precies hoe die de aangeboden koffie het beste kan zetten.
Een koffie uit de Hario V60 is vaak subtieler dan een espresso en laat de complexe, fruitige smaaktonen nog beter tot uiting komen. Wil je dus de koffie ècht proeven. Ga dan voor een Hario V60 filter koffie.
Ook de Aerpress is een methode om filter koffie te zetten. Deze koffiesoort kan op wel honderden manieren gezet worden. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen Aeropress zetten.
Weet je barista wat hij doet, dan ga je geen spijt van je bestelling krijgen. Leer hier zelf Aeropress zetten als een champ.
Wanneer je deze koffiesoort tegen komt dan krijg je een filter koffie die in een grotere ‘batch’ is gezet. Je hebt dus een lichter gebrande smaakvolle filter koffie, alleen deze wordt niet ter plekke voor je neus gemaakt.
Extra lekker en populair in de zomer, een lekkere cold brew of ice coffee geeft een extra frisse twist een je kopje koffie. Eigenlijk is cold brew niet gemaakt met ijs, maar doordat je deze wel ijskoud drinkt vind ik dat deze soort koffie hier het beste tot zijn recht komt.
Bron: Unsplash.com
Het grote verschil tussen cold brew coffee en ‘gewone’ filter koffie is dat cold brew met koud water wordt gezet. Er zijn diverse methoden om coldbrew te maken. De makkelijkste is om je grof gemalen koffie in het water te laten weken en dan 12 tot 24 uur in de koelkast te laten trekken.
Vervolgens filter je de koffie uit het water zodat er alleen nog koud gebrouwen koffie overblijft. Gebruik je hier lekkere vers gebrande koffiebonen voor, dan staat je echt een frisse verrassing te wachten.
Wist je trouwens dat Cold Brew koffie een eeuwenoude drank is en dat de geschiedenis van cold brew koffie super interessant is?
Misschien wel de makkelijkste koffiesoort met ijs. Door ijsblokjes toe te voegen aan je vers gezette espresso creër je een ijskoude koffiedrank. Lekker zacht van smaak en super verfrissend.
Hmmm. Dit is by far mijn favoriete ijskoffie recept. Een bol romige vanille-ijs overgoten met een heerlijke espresso. Lees hier hoe je in drie simpele stappen zelf thuis een affogato maakt. Je hebt hier niet eens (per se) een espressomachine voor nodig!
Er zijn echt super veel soorten koffie die je in je favoriete koffiebar kunt bestellen. Waarschijnlijk staan er zelfs nog koffies op die ik niet in dit artikel heb genoemd. Wat eigenlijk best grappig is, is dat bijna elke koffiesoort gebaseerd is op een espresso.
Dit kan een gewone espresso zijn, een espresso met heet water, met melk of met ijs. Met deze combinaties kun je ontzettend veel verschillende koffiesoorten samenstellen. Welke is jouw favoriet?