Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Wanneer je een willekeurige koffiebar binnenloopt zie je vaak een Americano, in sommige gevallen een Lungo, op de kaart staan. De Americano is de koffie die je krijgt wanneer je een ‘gewone’ koffie besteld.
De Americano koffie is een soort koffie die, net als bijna alle koffiesoorten, wordt gezet met de espresso als basis.
Maal je vers gebrande koffiebonen fijn, zet hier een espresso mee en voeg er wat water aan toe en je hebt een Americano… Toch?!? Ja dit klopt wel zo ongeveer, maar om een Americano echt lekker te maken moet je goed letten op de verhoudingen.
In dit artikel ga ik je alles vertellen over de Americano, waar komt deze vandaan en hoe is deze ontstaan en hoe maak je thuis zelf een Americano koffie.
Lees ook: Wat is het verschil tussen espresso en filter koffie?
Hier zijn verschillende theorieën over, maar de mooiste verhalen blijven het beste hangen toch. Dus ik heb ook voor dit mooie geschiedenis verhaal gekozen over het ontstaan van de Americano.
De Caffe Americano is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan. De Amerikaanse soldaten die Europa kwamen bevrijden uit de greep van Duitsland vonden de Espresso’s in Italië veel te sterk.
Dus kwamen ze met het idee om de sterke espresso aan te lengen met wat water zodat de koffie qua smaak wat meer in de buurt kwam van de ‘drip coffee’ die ze thuis gewend waren.
Zou is ook deze koffie specialiteit in Italië ontstaan. Maar niet alleen in Italië drinken we Americano’s. Deze koffiesoort kunnen we overal in de wereld bestellen. Dus ben je in een espresso bar opzoek naar een gewone koffie, de Caffe Americano is wat je zoekt!
Misschien overbodig, maar Americano, betekent Amerikaan in het Italiaans ;-).
Lees ook: De geschiedenis van koffiebonen
Soms vind je op het koffiemenu ook een Lungo in plaats van een Americano. Ook de Lungo wordt gezien als een ‘gewone’ koffie. Het verschil zit hem in de manier van zetten.
Een Lungo is eigenlijk een langer doorgelopen espresso. Je zet dus eigenlijk een espresso en laat deze langer doorlopen waardoor je meer volume in je kopje krijgt dan bij een espresso.
Het verschil met de Americano is dus dat bij de laatste het water achteraf wordt toegevoegd. Dit resulteert in een mooiere smaak en minder bitters.
Ik vind zelf de Espresso in Italië wel een stuk bitterder dan hoe wij deze hier in onze branderij branden.
Zelf een Americano maken hoeft dus niet moeilijk te zijn. Wat je nodig hebt is een espresso machine, heet water en een kopje.
Om de Americano perfect te zetten is het altijd goed om je te houden aan een recept of een verhouding. In dit geval de verhouding water en koffie.
In de praktijk zijn er verschillende verhoudingen algemeen geaccepteerd als Americano:
De 50/50. Dus bij bijvoorbeeld een dubbele espresso shot van +/- 40 ml, voeg je ook 40 ml heet water toe. Je hebt nog steeds een beetje het espresso effect, maar dan een stuk lichter
Customized. Elke barista maakt zijn Americano anders. Dit hangt af van de koffiebonen die er gebruikt worden voor de espresso en het smaakprofiel waarnaar je opzoek bent.
3:1 ratio. Dit geeft een veel mildere koffie. Ook heb je gelijk meer koffie in je kop. Houd je dus van een volle kop koffie en wil je niet teveel ‘espresso’ proeven dan is dit misschien wel jouw ideale verhouding.
Bepaal de verhouding espresso en water die je wilt gebruiken en voer de volgende stappen uit:
Kies koffiebonen die gebrand zijn voor espresso. Dit is geen must, maar zeker voor de beginner geeft dit het mooiste resultaat
Maal vervolgende koffiebonen met de juiste maalgraad waar je een espresso shot met een doorlooptijd van 25-30 sec kunt zetten
Tamp je gemalen koffie aan met de juiste kracht. Dit is ongeveer 20 kg.
Plaats vervolgens de portafilter in je espresso machine en zet je espresso.
Dit kan gewoon in je waterkoker of gebruik heet water uit de boiler van je espresso machine.
Lees ook: Koffiezetten als een echte barista
Nee, een Americano is niet zomaar verdunde koffie. Het is een espresso waaraan heet water is toegevoegd om een mildere smaak te creëren, zonder de rijke smaak van de espresso te verliezen.
Het extra water zorgt voor een minder geconcentreerde smaak, maar behoudt het karakter van de espresso.
De naam "Americano" komt van een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten in Europa water toevoegden aan hun espresso om de smaak meer te laten lijken op de filterkoffie waaraan ze gewend waren.
Zo ontstond de benaming "Caffè Americano."
Het toevoegen van water eerst kan de textuur en smaak van de Americano veranderen.
Wanneer het water eerst wordt toegevoegd, kan het zorgen voor een zachtere, gelijkmatigere smaak, terwijl het omgekeerd toevoegen van espresso aan water soms een sterkere en intensere smaak kan geven.
Een droge Americano bevat minder water dan een standaard Americano, waardoor de drank sterker is in smaak en dichter bij een espresso ligt.
De term "droog" verwijst simpelweg naar het feit dat er minder water is toegevoegd, wat een meer geconcentreerde smaak oplevert.
Sommige mensen beschouwen de Americano als inferieur omdat ze de voorkeur geven aan de pure, geconcentreerde smaak van een espresso.
Door water toe te voegen, wordt de intensiteit van de smaak verminderd, wat sommigen als een afzwakking van de kwaliteit zien.
De hoeveelheid cafeïne in een Americano is afhankelijk van de hoeveelheid espresso die wordt gebruikt.
Een standaard Americano bevat doorgaans dezelfde hoeveelheid cafeïne als een enkele of dubbele espresso, ongeveer 63 mg per shot espresso.
Ja, een Americano is een uitstekende keuze voor mensen die espresso te sterk vinden.
Door het toevoegen van water wordt de intense smaak van de espresso verzacht, waardoor de drank milder en toegankelijker wordt zonder de kenmerkende smaak te verliezen.
Ja, de kwaliteit van het water kan de smaak van een Americano aanzienlijk beïnvloeden.
Water dat te hard of te zacht is, kan de balans van de smaken verstoren. Schoon, gefilterd water draagt bij aan een betere smaak van de koffie.
Zoals eerder vermeld, bevat een Americano meestal dezelfde hoeveelheid cafeïne als de gebruikte hoeveelheid espresso.
Een enkele espresso bevat ongeveer 63 mg cafeïne, en een dubbele espresso bevat ongeveer 126 mg cafeïne.
Technisch gezien niet. Een Americano wordt specifiek gemaakt met espresso, terwijl een French press of filterkoffiezetapparaat geen espresso produceert.
Je kunt echter een vergelijkbare, lichtere koffie creëren door minder geconcentreerde koffie te maken met deze methoden, maar het zal niet dezelfde smaak en textuur hebben als een echte Americano.
Een Americano is dè koffie voor iedereen die wel van de intense en complexe smaak van een goede espresso houdt, maar de espresso zelf net te intens vindt.
Of voor als je gewoon net iets meer te drinken wilt hebben dan een enkele slok en een nipje.
De Americano is ontstaan toen in de Tweede Wereldoorlog soldaten uit Amerika de Espresso's in Italië veel te sterk vonden.
Dus wat deden de Italianen, ze voegden wat extra water toe aan de espresso om de intensiteit wat te verminderen. Zo is de naam Caffe Americano ontstaan.
De Americano is niet hetzelfde als bijvoorbeeld de Lungo. Want de Lungo is letterlijk een 'uitgerekte espresso', waar de espresso langer wordt gezet dan bij traditionele espresso.
Daarnaast is er ook nog de Long Black die je veel in Nieuw-Zeeland en Australië tegenkomt. Deze heb ik zelf daar leren drinken. Hier vind je de term Americano niet terug.
Gelukkig is het super eenvoudig om ook thuis zelf een Americano te maken. Eerst zet je een goede espresso die je vervolgens aanlengt met water, that's it!
Ben jij een echte Americano drinker, of ga je liever voor een traditionele espresso?