Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Koffie zetten is best een kunstje. Zelfs met de allerbeste koffiebonen die er te krijgen zijn kan je het voor elkaar krijgen om je kopje koffie flink te verkloten (sorry). Zonde dus!
Door middel van de tips in deze blog, en wat oefening, ben jij binnen no time een PRO barista!
Heb je lekker verse specialty koffiebonen in huis? Dan kunnen we gaan beginnen!
Er zijn best wat variabelen die de uiteindelijke kwaliteit van je kopje koffie beïnvloeden. De belangrijkste zijn het recept, de maalgraad, extractietijd en de temperatuur van het water. Maar ook het kopje, waterkwaliteit, versheid bonen, etc. spelen een rol.
Lees ook: Alle koffiesoorten in een overzicht
Maar goed, we gaan het simpel houden. Dus starten we altijd met een recept. Een recept (de verhouding) is in ons geval altijd op basis van een espresso.
Omdat je met een espresso zo ongeveer alle dranken maakt die er te maken vallen. Ja, ook voor een "gewone koffie", dat is namelijk gewoon espresso met heet water.
Ons algemene recept is 19:40. Dit betekent 19 gram gemalen koffie in, 40 gram gezette koffie uit. Dit is goed voor een dubbele espresso.
Lies hier meer over hoe je je espresso verder bewerkt tot gewone koffie, cappuccino, latte etc.
De volgende stap is om die 19 gram in en 40 gram uit te laten slagen, binnen 22-28 seconden. Alleen dan heb je een juiste extractie bereikt. In het schema hieronder zit je wat er gebeurt als het korter of langer duurt.
Misschien heb je bovenstaand schema al helemaal begrepen, maar het komt er dus op neer dat je die 19 in en 40 uit (binnen 22 tot 28 sec) kan bereiken door te spelen met de maalgraad.
Vergelijk het met water door een bak knikkers, of water door een bak met fijn zand...
Loopt je koffie in minder dan 22 seconden door? Zet de maalgraad dan fijner voor meer tegendruk - en andersom.
Let op: als je je molen bijstelt, moet je altijd 2 porties gemalen koffie weggooien tussendoor. Dit heet "flushen".
Er blijft namelijk altijd gemalen koffie aan de binnenkant van de molen zitten, dus wat er als eerste uit komt is nog niet gebaseerd op de nieuwe maalgraad.
Mocht je advies willen over een geschikte koffiemolen kun je altijd even een e-mailtje aan ons richten! Ook hebben wij een kleine selectie handmolens in de accessoires pagina en wat elektrische molens die we op aanvraag kunnen bestellen. Ook kunnen altijd adviseren over andere molens.
De ideale maalgraad verschilt per koffiesoort. Dit is dan ook altijd een kwestie van even uitproberen op basis van het schema, proeven en bijstellen.
Naast de maling zijn nog meer elementen van belang voor het zetten van de perfecte espresso. Zo ook de temperatuur van het water.
Nu zullen de meeste halfautomaat espressomachines, voor thuis, geen instelbare watertemperatuur hebben, maar het is eigenlijk al snel TE heet. Het effect van de temperatuur op de extractie zie je hieronder:
Om dit te voorkomen laten barista's vaak het water van de halfautomaat espressomachine even lopen voordat ze de piston met gemalen koffie erin zetten.
Dan kan het heetste water er even uit lopen en verbrandt de koffie niet. Koffie die te heet is zal bitterder smaken dan koffie die wordt gezet met water van ongeveer 92-96 graden.
------------
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, het is een behoorlijke brok theorie, stuur dan gerust een mailtje naar barista Eline ([email protected]).
------------
Denk je dat het allemaal onder de knie hebt? Bekijk dan eens onderstaand filmpje en kijk maar of je deze barista na kunt doen! ;-)