Wat is een cappuccino?

Cappuccino

Dus jij wilt alles weten over een cappuccino? Top, want dat ga ik je vandaag vertellen. De cappuccino is weer een soort koffie gebaseerd op een espresso.

De cappuccino is misschien wel de bekendste koffiedrank en word in Nederland super vaak gedronken. 

De cappuccino is een Italiaanse koffiespecialiteit waarbij van vers gebrande koffiebonen een espresso wordt gezet en deze wordt gemengd met warme, gestoomde melk.

Wat maakt de cappuccino zo populair en wat is de geschiedenis van deze koffiedrank? In dit artikel vertel ik je alles over de cappuccino en leer ik je zelfs hoe je deze thuis kunt maken.

Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Lees ook: Welke koffie wordt het meeste gedronken?

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is een koffiedrankje met een espresso als basis. Gemengd met gestoomde melk, dan krijg je een cappuccino.

De cappuccino lijkt erg veel op een latte of een flat white, maar de hoeveelheid en verhouding melk maakt het verschil.

De cappuccino heeft gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Maar bij bijvoorbeeld een latte gebruik je 1/3 espresso en 2/3 gestoomde melk, met een heel dun schuim laagje.

De verschillen tussen deze drankjes zijn subtiel, qua uiterlijk, maar ook qua smaak.

Lees ook: Wat is een koffie verkeerd?

Waar komt de cappuccino vandaan?

Hoewel de cappuccino een echte Italiaanse specialiteit is, is het afgeleid van een melk koffie uit een heel ander land.

De “Kapuziner” uit het Oostenrijkse Wenen. De Kapuziner was al populair in de 17e eeuw waar een shot koffie werd verrijkt met een flinke dot slagroom.[1]

De cappuccino zoals wij deze vandaag de dag kennen is voor het eerst ontstaan in Noordelijk Italië.

Rond 1950, toen de espressomachines in Italië enorm populair begonnen te worden, leerden de gespecialiseerde ‘baristi’ zich aan om een cappuccino met een espresso te maken.

Samen met gestoomde melk, in plaats van slagroom, werd de cappuccino zoals wij deze vandaag de dag graag drinken geboren.

Welke melk is het beste voor een cappuccino?

Wat is de beste melk om een cappuccino mee te zetten? Dit is wat wij weten en wat volgens onze eigen ervaring het lekkerst werkt en smaakt:

Hoe verser hoe beter, verse melk schuimt veel beter op dan melk die al bijna overdatum aan het gaan is.

Volle melk schuimt het lekkerst en makkelijkst op doordat deze melk een hoger vet gehalte heeft dan andere soorten melk.

Magere melk zou je kunnen proberen, maar het geeft niet die volle romige smaak die we graag terug zien in een cappuccino.

Plantaardige melk is ook super om een cappuccino mee te zetten. Onze voorkeur heeft haver melk. Deze schuimt heerlijk op en smaakt super. Let wel op bij het opschuimen van plantaardige melk. Deze kan namelijk erg snel schiften als het te heet wordt.

Hoe schuim je melk op voor een cappuccino?

Het beste en mooiste resultaat voor goede melkschuim krijg je met de stoompijp van een halfautomaat espressomachine.

  1. Schenk de hoeveelheid melk die je wilt gebruiken voor je cappuccino in een melkkannetje.

  2. Zet de stoompijp aan en laat deze heel kort stomen zonder het kannetje eronder te houden. Zo wordt deze goed warm en raak je wat overbodig vocht kwijt.

  3. Zet de stoompijp weer dicht en plaats deze in de melk, in het kannetje.

  4. Zorg dat de stoompijp de melk raakt, maar plaats niet te diep*

  5. Zet de stoompijp aan en schuim je melk op. Hoor je het geluid van scheurend papier? Dan zit je stoompijp er precies goed in, ga dus ook opzoek naar dit geluid.

  6. Houd met 1 hand het melkkannetje vast om de temperatuur goed in de gaten te houden.

  7. Kun je het kannetje (bijna) niet meer vasthouden. Dan is de melk op de juiste temperatuur.

*Als je de stoompijp te diep plaatst, blaas je onvoldoende lucht in je melk. De melk wordt wel gewoon lekker warm, maar mooie micro-foam krijg je er niet mee.

 Filmpje: Melkopschuimen met een espressomachine 

Hoe schuim je melk op zonder espressomachine?

“Hey, maar ik heb helemaal geen espresso machine!” Ook dan kun je prima melk opschuimen. Het resultaat is misschien niet exact hetzelfde, maar een cappuccino maken kan echt wel!

 Er zijn een paar manieren waarop je prima melk kunt opschuimen zonder een espressomachine. De onderste 3 methoden werken het beste.

  • Een melkopschuimer. Een melkopschuimer is een soort kannetje die je in het stopcontact plugt en die flink dikke melkschuim produceert. Dit is een erg makkelijke manier om melk op te schuimen.
  • Een garde werkt ook prima. Verhit de melk in een pannetje en klop de melk flink door met een garde. De melk krijgt wel iets meer luchtbellen en de schuimer is wat minder ‘foamy’ maar het werkt prima.
  • Met de French Press. Heb je thuis een french press staan om koffie mee te maken? Hier kun je ook prima melk mee opschuimen! Giet de verwarmde melk in je french press en beweeg de ‘press’ op en neer totdat je mooie melkschuim hebt gemaakt.

Zo maak je zelf thuis een cappuccino

Zoals je inmiddels weet heb je drie dingen nodig voor een cappuccino. Dat is een espresso, warme welk, en een beetje schuim

Stap 2: Schuim de melk op met je espresso machine of één van de andere methoden (als je geen espressomachine hebt)

Stap 3: Meng de melk met de espresso en je cappuccino is klaar!

Ga je voor de real deal en wil je een mooie latte-art in jouw cappuccino? Heel veel oefenen, dan komt dat vanzelf ;-).