Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Dus jij wilt alles weten over een cappuccino? Top, want dat ga ik je vandaag vertellen. De cappuccino is weer een soort koffie gebaseerd op een espresso.
De cappuccino is misschien wel de bekendste koffiedrank en word in Nederland super vaak gedronken.
De cappuccino is een Italiaanse koffiespecialiteit waarbij van vers gebrande koffiebonen een espresso wordt gezet en deze wordt gemengd met warme, gestoomde melk.
Wat maakt de cappuccino zo populair en wat is de geschiedenis van deze koffiedrank? In dit artikel vertel ik je alles over de cappuccino en leer ik je zelfs hoe je deze thuis kunt maken.
Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Lees ook: Welke koffie wordt het meeste gedronken?
Een cappuccino is een koffiedrankje met een espresso als basis. Gemengd met gestoomde melk, dan krijg je een cappuccino.
De cappuccino lijkt erg veel op een latte of een flat white, maar de hoeveelheid en verhouding melk maakt het verschil.
De cappuccino heeft gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Maar bij bijvoorbeeld een latte gebruik je 1/3 espresso en 2/3 gestoomde melk, met een heel dun schuim laagje.
De verschillen tussen deze drankjes zijn subtiel, qua uiterlijk, maar ook qua smaak.
Lees ook: Wat is een koffie verkeerd?
Hoewel de cappuccino een echte Italiaanse specialiteit is, is het afgeleid van een melk koffie uit een heel ander land.
De “Kapuziner” uit het Oostenrijkse Wenen. De Kapuziner was al populair in de 17e eeuw waar een shot koffie werd verrijkt met een flinke dot slagroom.[1]
De cappuccino zoals wij deze vandaag de dag kennen is voor het eerst ontstaan in Noordelijk Italië.
Rond 1950, toen de espressomachines in Italië enorm populair begonnen te worden, leerden de gespecialiseerde ‘baristi’ zich aan om een cappuccino met een espresso te maken.
Samen met gestoomde melk, in plaats van slagroom, werd de cappuccino zoals wij deze vandaag de dag graag drinken geboren.
Wat is de beste melk om een cappuccino mee te zetten? Dit is wat wij weten en wat volgens onze eigen ervaring het lekkerst werkt en smaakt:
Het beste en mooiste resultaat voor goede melkschuim krijg je met de stoompijp van een halfautomaat espressomachine.
*Als je de stoompijp te diep plaatst, blaas je onvoldoende lucht in je melk. De melk wordt wel gewoon lekker warm, maar mooie micro-foam krijg je er niet mee.
“Hey, maar ik heb helemaal geen espresso machine!” Ook dan kun je prima melk opschuimen. Het resultaat is misschien niet exact hetzelfde, maar een cappuccino maken kan echt wel!
Er zijn een paar manieren waarop je prima melk kunt opschuimen zonder een espressomachine. De onderste 3 methoden werken het beste.
Zoals je inmiddels weet heb je drie dingen nodig voor een cappuccino. Dat is een espresso, warme welk, en een beetje schuim
Ga je voor de real deal en wil je een mooie latte-art in jouw cappuccino? Heel veel oefenen, dan komt dat vanzelf ;-).