Latte Art voor dummies

Latte art

Bron: Unsplash.com

Latte Art is hot! Waar je een aantal jaren geleden nog standaard een dikke dot opgeschuimde melk op je cappuccino geserveerd kreeg, is dat tegenwoordig echt not done. Times have changed... 

Zelfs de fanatieke home barista weet tegenwoordig hoe hij een latte art rosetta of zwaan maakt.

Ik hoor zelfs weleens van mensen dat als ze een cappuccino of flat white bestellen en er geen mooi figuurtje inzit, de koffie ook minder lekker smaakt.

Dress to impress zullen we maar zeggen. Maar wat latte art nu precies, hoe maak je het en wat zijn de technieken die je nodig hebt oom ook thuis een rosetta of zwaan in je cappuccino te toveren?

Aan het einde van dit artikel vertel ik je hoe je zelf latte art kunt maken.

Wat is latte art

Latte art is de tekening die je ziet boven op je op melk gebaseerde koffie drankje zoals een cappuccino, latte of flat white.

Wat heb je nodig voor latte art

Om zelf thuis je latte art skills te trainen heb je wel een aantal tools nodig die het je makkelijker maken.

Zo heb je het volgende nodig voor latte art:

  • Een espressomachine voor het zetten van je perfecte espresso
  • Melk
  • Een melkkan* voor het maken van microfoam
  • En heel veel geduld ;-)
*Er zijn talloze verschillende melkkannen op de markt te verkrijgen voor het maken van latte art. Het allerbelangrijkste is het goed opschuimen van de melk. Er zijn melkkannen die het je gemakkelijker maken.

Bekijk hier de top 5 van dehobbybarista.nl voor de beste melkkannen voor Latte art.

Welke melk gebruiken voor latte art

Je kunt in principe elke type melk opschuimen. Maar volle melk is toch echt de beste keuze.

Door het hoge vet gehalte krijg je een romige textuur zonder al te veel luchtbelletjes die dat perfecte mondgevoel geven.

Volle melk is ‘the way to go’ om jouw eerste rosetta in je koffie te tekenen.

Latte art technieken

Als je het over latte art hebt zijn er twee technieken die bekend zijn. De eerste is de ‘free pour’ latte art. Dit is wat je krijgt als je een flat white of een cappuccino in een koffiebar besteld.

De barista schenkt uit de vrij hand de melk in de espresso en mengt sluit deze af met een mooi figuurtje.

Naast de ‘free pour’ techniek heb je ook andere technieken waarmee je speciale gereedschappen gebruikt om bepaalde figuren op je koffie te creëren.

Dit kom je veel tegen op Instagram zoals het filmpje hieronder van Latteartcity, maar in de praktijk zul je die niet zo snel tegenkomen.

 

 

Latte art figuren

Latte art bestaat er in verschillende vormen en maten en er zijn talloze figuren te bedenken die je in je koffie kunt verwachten.

Hieronder een opsomming met de bekendste latte art figuren:

  • Het hartje
  • De rosetta
  • De zwaan
  • De tulp

Hoe maak je latte art

Een goede cappuccino heeft een heerlijk zachte textuur van precies de juiste combinatie koffie en melk. Tegenwoordig ben ik opgeleid (SCA) barista en krijg ik vaak de vraag of ik mooie figuurtjes kan maken. I

k kan alleen maar zeggen dat ik hier volop mee aan het oefenen ben en oefening baart kunst! Oefenen, oefenen en nog eens oefenen - dat is echt de enige manier! 

Allereerst wil ik wel benoemen dat de kwaliteit van je latte art, je figuurtjes, niks te maken heeft met de kwaliteit van je cappuccino.

De aanname dat een barista gelijk staat aan mooie figuurtjes is eigenlijk een belediging voor een goede barista, die enorm veel aspecten in acht neemt om voor jou de allerlekkerste cappuccino te serveren.

Daarentegen is mooie latte art wel echt een kers op de taart en kan het een leuke toevoeging zijn voor je geserveerde drank! 

Latte art kun je zeker niet leren uit een boekje of van een blog als deze. Maar met de juiste tips kan ik je in ieder geval een heel eind op weg helpen. Latte art voor dummies dus! 

1 De basis; de perfecte espresso

Zorg dat je een goede (lees: perfecte) espresso kan zetten. Denk hierbij aan het juiste recept afhankelijk van je boon, verse koffiebonen, watertemperatuur en kwaliteit, de juiste maalgraad, etc.

Zorg dat je een prachtige espresso kan serveren met een mooie donkere crema-laag in een kopje met genoeg (maar niet te veel) ruimte voor je opgeschuimde melk.

Lees hier hoe je de perfecte espresso zet met een half-automaat. Dit maakt het een stuk makkelijker om de opgeschuimde melk te mengen met de espressso voor de perfecte latte art. 

2 Got Milk?!

Het klinkt logisch, maar dan moet je er ook wel echt aandacht aan besteden. Een heel groot gedeelte van je cappuccino bestaat uit melk, dus de kwaliteit van je melk doet ertoe. Een aantal punten:

  • Bij verschillende koffiebonen kunnen verschillende melksoorten beter tot zijn recht komen, experimenteer hiermee. 

  • Zorg dat je melk altijd vers en gekoeld is. Los van het hygiëne-aspect schuimt koude melk ook een stuk gemakkelijker dan warme melk. Je zou eventueel ook nog je melk kannetje zelf in de koelkast kunnen voor-koelen. 

  • 0% melk schuimt heel goed maar schenkt niet fijn en heeft weinig smaak. Ons advies is om te werken met volle melk.

  • De keuze tussen verse melk of houdbare melk is aan jou. Houdbare melk is meestal wat zoeter, maar bij verse koffie hoort misschien ook wel echt verse melk!

3 Schuimen maar

Nadat je je verse koude melk in je melk kannetje hebt geschonken (afhankelijk van de grootte van je kannetje: meestal tot net onder het begin van de tuit) zet je als eerste de gaatjes van je stoompijp-tip tegen de melk aan (dus nog niet te diep) en zodra de melk begint te groeien zakt de tip vanzelf wat lager onder het oppervlak...

Zorg ervoor dat de stoompijp volledig aan staat voor het beste resultaat!

Zorg ervoor dat je je melk niet te warm verhit. Zo rond de 65-70 graden is echt maximaal. Anders verbrand je de melk...

Als je je afvraagt of je er een thermometer in moet houden om te weten wanneer de melk heet genoeg is, dan is het antwoord nee.

De meest simpele richtlijn is wanneer het kannetje echt te heet wordt om vast te houden - dan is het ongeveer de gewenste temperatuur en zet je de stoompijp uit.

4 Slaan en walsen

Als het goed is is je melk nu flink gegroeid. Het kan zijn dat er enkele grote bubbels inzitten. Door een keer flink met de onderkant van je kannetje tegen het werkblad aan te slaan sla je deze bellen in een keer weg. 

Nu is het tijd om te walsen. Voorzichtig maak je cirkelende bewegingen met je kannetje melk, waardoor de microfoam en de warme melk goed gaan mengen.

Als je het goed hebt gedaan ontstaat er nu echt een zijdezachte en glanzende melkmassa. 

5 Latte art schenk-techniek

Nadat je goed hebt gewalst, is het zaak om zo snel mogelijk te gaan schenken.

Enerzijds omdat je niet wilt dat de melk nog meer afkoelt dan nodig en anderzijds om er voor te zorgen dat de melkschuim zich niet gaat scheiden van de warme melk. 

Een paar tips voor je schenk-techniek:

  • Wees niet te voorzichtig. Begin hoog en schenk dan in een vloeiende beweging. Met latte art probeer je met je melk als het ware onder je bruine crema-laag uit te komen.

  • Neem wat vaart terug en kom iets dichterbij als je kopje ongeveer voor 2/3 vol is, totdat je witte schuim bovenop je crema-laag ziet verschijnen. 

  • Nu kan je je kannetje wat meer kantelen om de juiste vormpjes te creëren met je witte schuim. Ta-daa! Je allereerste latte art!

Let op; dit leer je echt niet in een keer. Blijf oefenen en geef niet op! Of bekijk onderstaand filmpje nog eens :-)

Lees ook: Welke koffiesoorten zijn er allemaal?