GRATIS VERZENDING VANAF €35

Ontdek >>

sdfsdf

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Wat is espresso?

Wat is espresso?

Wat is espresso en hoe maak je het?

Espresso, je kent het wel, dat kleine beetje koffie in een klein kopje dat best wel ‘sterk’ is. Espresso wordt gezet door middel van het forceren van water, onder druk van ongeveer 9 bar, door fijne koffiemaling in een espresso machine. Dit resulteert in een zeer geconcentreerde koffie in een hele korte tijd (20-30 sec.). Door de hoge druk ontstaat er een hazelnoot bruine schuimlaag, genaamd crema, op de koffie.

Wat is het verschil tussen espresso en ‘gewone koffie’?

Espresso wordt net als gewone koffie gemaakt van koffiebonen afkomstig van een koffieplant. De koffie wordt op dezelfde manier gebrand. Je kan een donkerder gebrande koffieboon gebruiken voor espresso, maar dit is absoluut niet nodig. Espresso refereert eigenlijk puur naar de zetmethode en niet naar het type boon, wat vaker gedacht wordt. Van iedere koffieboon kun je espresso maken. Een ander groot verschil is de maalgraad van de boon. Voor espresso heb je een fijnere maling nodig die je stevig aanstampt in je portafilter/piston.

Door het zetten van koffie onder hoge druk, is de smaak van een espresso zeer geconcentreerd. Hoewel het dezelfde smaken bevat als je pot ‘gewone’ koffie, heeft een espresso een zo geliefde crema-laagdie een mooie volle espresso smaak aan je shot geeft.

Hoe drink je espresso?

Espresso wordt geserveerd in ‘shots’ omdat het cafeïne gehalte hoger en geconcentreerder is dan een normaal kopje koffie. Espresso drink je langzaam om alle smaken volledig en goed te kunnen proeven. Wij raden altijd aan om je espresso met een klein lepeltje te roeren vlak voor het drinken, zodat deze goed gemengd is qua verschillende smaken (zoet, zuur en bitter).

Daarnaast wordt espresso als basis gebruikt voor bijna alle koffiesdie je bij je favoriete koffie bar kunt bestellen. Hieronder een rijtje met populaire drankjes op basis van een shot espresso:

  • Cappuccino
  • Latte
  • Americano
  • Espresso Martini
  • Flat White
  • Affogato

Hoeveel cafeïne zit er in een shot espresso?

Hoewel een espresso de reputatie heeft van… ‘daar word je gelijk wakker van’, veel cafeïne dus, hangt dit er helemaal vanaf hoeveel koffie je drinkt. Oké, de verhouding cafeïne in een shot espresso is wat hoger dan een kop koffie, maar omdat het ook een veel kleiner drankje is komt het ongeveer op hetzelfde neer qua absolute hoeveelheid. Daarnaast hangt het cafeïne gehalte af van de boonsoort die je gebruikt, de grootte van de koffieboon en de roast level.

Hoe kies je de juiste koffie voor espresso?

Omdat espresso echt alle smaken uit de bonen te halen is het belangrijk om koffie van hoge kwaliteit te kiezen, zonder kunstmatige toevoegingen, vers gebrand en ethisch gesourced. Het is altijd super handig om naar het smaakprofiel bij de koffie te kijken. Dit is dus wat je kunt verwachten wanneer je de perfecte espresso zet. Wil je meer hulp om de juiste koffie te vinden. Doe de koffiequiz en je weet binnen 2 minuten welke koffie perfect bij jouw smaakprofiel past.

Hoe kies je espresso 

Hoe zet je een espresso?

Een perfecte espresso zet je met een espresso machine die onder hoge druk (9 bar) een shot espresso maakt. Voor iedere koffiesoort heb je ook een ideaal espresso recept. Meestal gaat het om een verhouding van 1:2 tot 1:3. Dus neem je 19 gram espresso dan is een ideale output, je espresso shot, dus ongeveer 40 gram. Lees hier hoe je thuis binnen 5 simpele stappen de ultieme espresso zet.

 

Zoeken