koffiebonen malen, gemalen koffie, koffiebonen

Koffiebonen malen. Wat is de beste manier en waarom?

Tegenwoordig is het voor koffiebranders niet meer dan normaal om écht verse koffie, op bestelling te branden voor de klant. Omdat wij een lokale focus hebben, kunnen we dat ook makkelijk waarmaken. Om elk koffiemoment geweldig te laten zijn raden wij aan om zelf, per koffiemoment je koffiebonen te malen.

Gemalen koffie

Gemalen koffie verliest namelijk nog veel sneller zijn versheid. Dit komt doordat gemalen koffie relatief meer oppervlakte heeft dat vervolgens in contact komt met lucht, waardoor het sneller oud wordt. Klinkt logisch hé?! Het schijnt zelfs dat gemalen koffie binnen een paar minuten het grootste gedeelte van z'n aroma's al heeft verloren...

Nu je weet dat wij deze keuze maken voor het ultieme koffiegenot, is het misschien ook handig om te weten hoe je het beste zelf je koffiebonen kunt malen. Laten we beginnen met de soort maling: Een espresso apparaat of een percolator vereist een fijnere maling. Een V60, Chemex of cafetière juist weer een medium tot grovere maling. 

Kies een geschikte koffiemolen

Het belangrijkste is dat je een koffiemolen kiest waarbij je de maling kan aanpassen. Daarnaast moet de molen de koffie wel echt malen en niet kapot slaan zoals bij de typische Blokker en Lidl-molentjes met een knop bovenop. De meeste goede molens hebben keramische maalschijven waardoor de maling consistent blijft.

Een goede optie is een degelijke handmolen. Kijk hiervoor eens op onze accessoires pagina bij de Hario koffiemolen. De consistente maling van de wat duurdere molens zorgen voor een betere extractie!

Je kan ook kiezen voor een elektrische molen. Dit is handiger als je bijvoorbeeld veel koffie drinkt op een dag, een groot gezin hebt, of een half-automaat gebruikt om koffie mee te zetten. Bij deze laatste optie ben je vaak erg aan het spelen met de maalgraad en moet je wel eens wat koffie weggooien voordat je de juiste maalgraad hebt gevonden. Lees hier hoe je de beste koffie zet met een half-automaat. 

Wij wensen je veel succes met het malen van je koffiebonen en veel drinkgenot met jouw verse koffie.