Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Wij krijgen best vaak de vraag; “Hoe kun je nu het beste je koffiebonen bewaren en hoelang kun je ze bewaren?”. Soms wordt er zelfs gevraagd of invriezen nodig is om de kwaliteit optimaal te houden.
Heel eerlijk… Nee.
Tenzij je echt super speciale koffiebonen hebt gekocht waar je volgend jaar nog eens van wilt genieten. Dan kan dit een optie zijn. Maar let op: Dit is niet zonder risico’s.
Onze vers gebrande koffiebonen kun je zo lang bewaren als je wilt. Want koffie bederft eigenlijk niet. Maar wil je echt ultiem van de koffie genieten dan moet je deze wel binnen zes tot acht weken na branden drinken.
Daarna gaat de smaak toch wel echt achteruit en is het eigenlijk zonde van je vers gebrande specialty koffie.
Om binnen deze zes tot acht weken de koffie ook echt optimaal vers te houden zijn er wel een paar handigheidjes om toe te passen.
Allereerst is het belangrijk om de basisprincipes van koffiebonen te begrijpen en wat er voor zorgt dat ze ouder worden.
Tip: Maal altijd je koffiebonen per zetmoment. Wanneer je de koffiebonen maalt gaan de smaak en aroma's super snel weg. Gemalen koffie verliest namelijk al 15 - 50% van zijn smaak & aromas binnen een paar uurtjes.
Koffie is een agrarisch product en net als alle organische producten gaat de kwaliteit in de loop van tijd achteruit.
Blootstelling aan externe factoren zoals zuurstof, warmte vocht en licht zullen de houdbaarheid van koffie sterk beïnvloeden. Opvallend is, is dat licht de grootste invloed heeft op de houdbaarheid van koffie.
Als gebrande koffiebonen blootgesteld worden aan licht voor langere tijd, wordt er een chemische reactie geproduceerd (photodegradation). Hierdoor nemen de geur en smaak van de koffie snel af.
Uiteindelijk houd je een vlak en weinig spannend kopje koffie over waaruit alle complexe smaken zijn verdwenen.
Het is dus super belangrijk om altijd vers gebrande koffiebonen te kopen. Een goede specialty koffiebranderij brand wekelijks en soms wel dagelijks zijn koffie vers zodat jij als consument altijd de hoogste mogelijke kwaliteit in huis haalt en kunt genieten van de spannende smaken die de koffie te bieden heeft.
De koffiebrander doet er middels zijn verpakking ook alles aan om de houdbaarheid van de koffiebonen zo lang mogelijk te maken en geeft je soms zelfs tips over hoe je koffiebonen bewaren kunt.
Hoelang je koffiebonen kunt bewaren nadat je de zak hebt geopend hangt af van twee factoren. De belangrijkste is; wanneer is de koffie gebrand?
Het is raadzamer om te kijken naar de branddatum omdat deze je de beste indicatie geeft van de houdbaarheid van de koffie. Ten tweede hangt het er helemaal van af hoe je de koffiebonen vervolgens bewaart.
Hoelang je de koffiebonen na het branden kunt bewaren is natuurlijk ook een discussie punt. Want koffie bederft helemaal niet, tenminste niet in de zak. Je kunt koffie wel jaren bewaren, maar lekker wordt je koffie niet.
Sommige koffiebranderijen zeggen dat je de koffie binnen twee weken na branden moet gebruiken voor de optimale smaak. Zelf hebben wij na uitvoerig testen geconcludeerd dat de 'sweet spot' van de meeste koffiebonen ergens tussen de zes en acht weken na het branden ligt.
Wel is het belangrijk om in die periode de koffiebonen zo goed mogelijk te beschermen tegen zuurstof, licht, warmte en vocht.
Bij Zwarte Roes maken wij gebruik van 100% recyclebare zakken waarin wij de koffie verpakken. Deze zakken zijn voorzien van een éénrichtingsventiel die ervoor zorgt dat er geen zuurstof bij de koffie kan komen.
Daarnaast worden de zakken luchtdicht dicht gesealed en is er een barrière tegen licht. Wanneer je de zak hebt geopend kun je de lucht eruit drukken en via de hersluitbare zipper de koffie weer goed dicht maken.
Zo wordt het super makkelijk gemaakt om thuis de koffiebonen te bewaren onder de beste omstandigheden.
Je koffiebonen kun je het beste bewaren in de verpakking waarin je deze hebt ontvangen als deze is voorzien van een éénrichtingsventiel, een hersluitbare strip en voldoende het licht tegen houdt.
Is dit niet het geval, dan kun je kiezen voor een luchtdichte container met een donkere kleur die geen licht, lucht en vocht doorlaat.
Op deze manier kun je koffiebonen het beste en langste bewaren en zorg je ervoor dat het smaakprofiel voor een langere periode optimaal blijft.
Vers gebrande koffiebonen bewaren doe je het beste in een verpakking die lucht- en lichtdicht is. Vervolgens kun je deze het beste op een droge en koele plek bewaren voor een ultieme smaakbeleving.
Om een idee te krijgen van hoelang je je koffiebonen kunt bewaren is het raadzaam om te kijken naar de datum waarop de koffiebonen gebrand zijn. Als je je koffie koopt bij een specialty coffee branderij dan staat dit er zeker op.
Als je deze na openen dan ook zo goed mogelijk bewaard heb je binnen zes tot acht weken de ultieme smaak te pakken. Na deze tijd gaan de aroma’s, smaak en geur elke dag een beetje verder achteruit.