koffie houdbaarheid, koffie bewaren

De houdbaarheid van koffie - 4 tips!

Er wordt veel over gesproken, en niet iedereen is het met elkaar eens. Dat is één ding wat duidelijk is… Koffie is hot, en de koffiecultuur is zich sterk aan het ontwikkelen. Een mooie bijkomstigheid is dat er daardoor ook steeds meer bewustzijn komt over de praktische kanten van koffie. Deze week in de blog behandelen we één van deze praktische zaken; de houdbaarheid van koffie!

Maal niet te vroeg…

Het is een enigszins discutabel onderwerp, omdat koffie vrijwel niet bederft. Ik heb het in ieder geval nog nooit gezien… Daarnaast hebben wij een dominante koffiecultuur waarin we gemalen koffie kopen in de supermarkt, waar niet eens een branddatum op staat. Nou mag het hopelijk inmiddels duidelijk zijn dat gemalen koffie bizar veel korter houdbaar is dan hele koffiebonen.

In deze blog hebben we je uitgelegd dat gemalen koffie erg snel achteruit gaat, en je wat tips gegeven voor het kopen van een eigen molen. Om precies te zijn zeggen de experts dat gemalen espresso koffie slechts 1 minuut houdbaar is, en gemalen filter koffie 3 minuten. Let op dat het hier voornamelijk gaat om het behoud van de aroma’s en dus niet om bederving.

Het is dus echt heeeeel belangrijk om hele koffiebonen te kopen, en deze vlak voor het zetten pas te malen. Dat was nummer één, en hopelijk slechts een herhaling voor wat jullie al wisten :-) …

Zijn je ogen groter dan je maag?

Als je dan eenmaal hebt besloten om hele koffiebonen in te slaan in plaats van gemalen koffie, is ons volgende advies: koop niet te veel in één keer! Bedenk je van te voren goed hoeveel koffie je per periode ongeveer drinkt. Het hangt een beetje van het type koffie af - ook in dit geval blijven lichter gebrande koffies langer lekker dan donker gebrande koffies. Dezelfde kenners roepen dat espresso koffiebonen ongeveer 1 maand lekker blijven. Ons advies voor de houdbaarheid is dat je de koffie binnen uiterlijk 6 tot 8 weken gedronken moet hebben, dan is de koffie gewoon op z'n best!

Geduld is een schone zaak…

Er zijn kenners die beweren dat espresso koffiebonen een bepaalde periode moeten rusten voordat die op hun lekkerst zijn. De één zegt een dag, de ander 3-4 dagen en weer een ander beweert dat dit minimaal een week moet zijn… Ik zou de koffie in ieder geval 48 uur na branden nog niet gaan drinken, dan is de koffie nog niet helemaal gebalanceerd. Koffie bevat na het branden nog veel CO2 en heeft even tijd nodig om dit kwijt te raken, vandaar ook het (éénrichtings)ventiel op de koffiezakken.

Een ouderwets koffieblik!

De koffie kan prima bewaart worden in de geleverde koffiezak. Zoals genoemd bevat deze een éénrichtings-ventiel waardoor de CO2 er wel uit kan, maar er geen lucht in kan. Eenmaal open gemaakt kan je na gebruik de zak iets dichtrollen met zo weinig mogelijk lucht erin en er een knijper op zetten of de zak weer dicht zippen. 

Een ouderwets koffieblik is ook een heel goed alternatief. Liever geen doorzichtige potten, licht is namelijk één van de vijanden van gebrande koffie (naast lucht en vocht).