De houdbaarheid van koffie - 4 tips!


koffie houdbaarheid, koffie bewaren

Er wordt veel over gesproken, en niet iedereen is het met elkaar eens. Dat is één ding wat duidelijk is… Koffie is hot, en de koffiecultuur is zich sterk aan het ontwikkelen. Een mooie bijkomstigheid is dat er daardoor ook steeds meer bewustzijn komt over de praktische kanten van koffie. Deze week in de blog behandelen we één van deze praktische zaken; de houdbaarheid van koffie!

Maal niet te vroeg…

Het is een enigszins discutabel onderwerp, omdat koffie vrijwel niet bederft. Ik heb het in ieder geval nog nooit gezien… Daarnaast hebben wij een dominante koffiecultuur waarin we gemalen koffie kopen in de supermarkt, waar niet eens een branddatum op staat. Nou mag het hopelijk inmiddels duidelijk zijn dat gemalen koffie bizar veel korter houdbaar is dan hele koffiebonen. In deze blog hebben we je uitgelegd dat gemalen koffie erg snel achteruit gaat, en je wat tips gegeven voor het kopen van een eigen molen. Om precies te zijn zeggen de experts dat gemalen espresso koffie slechts 1 minuut houdbaar is, en gemalen filter koffie 3 minuten. Let op dat het hier voornamelijk gaat om het behoud van de aroma’s en dus niet om bederving. Het is dus echt heeeeel belangrijk om hele koffiebonen te kopen, en deze vlak voor het zetten pas te malen. Dat was nummer één, en hopelijk slechts een herhaling voor wat jullie al wisten :-) …

Zijn je ogen groter dan je maag….?

Als je dan eenmaal hebt besloten om hele koffiebonen in te slaan in plaats van gemalen koffie, is ons volgende advies: koop niet te veel in één keer! Bedenk je van te voren goed hoeveel koffie je per periode ongeveer drinkt. Het hangt een beetje van het type koffie af - ook in dit geval blijft filter-branding langer houdbaar dan espresso-branding. Dit heeft met de lichtere branding te maken. Dezelfde kenners roepen dat espresso koffiebonen ongeveer 1 maand lekker blijven, en filter koffiebonen zo’n 3 maanden. Ons advies voor de houdbaarheid van koffie is om lekker elke twee tot vier weken een hoeveelheid te bestellen, dan is de koffie gewoon op z’n verst!

Geduld is een schone zaak…

Dan is er nog een derde onderwerp wat erg hot is op het moment, en dat heeft met name betrekking op espresso koffiebonen. Er zijn kenners die beweren dat espresso koffiebonen een bepaalde periode moeten rusten voordat die op hun lekkerst zijn. De één zegt een dag, de ander 3-4 dagen en weer een ander beweert dat dit minimaal een week moet zijn… Nou, wij weten het echt niet meer. Uit onze eigen ervaring blijkt dat onze voorkeur uitgaat naar minimaal 24 uur rust en dan opdrinken binnen 4 weken! Maar smaken verschillen, en daarom leveren wij de koffie vaak vlak na het branden, zodat je zelf kan experimenteren en daarmee bepalen hoe lang jij je koffiebonen laat rusten voordat je begint te drinken!

Een ouderwets koffieblik!

Als allerlaatste tip hebben wij een advies met betrekking tot de bewaarmethode. Wij adviseren de koffiebonen namelijk niet in de geleverde koffieverpakking te bewaren, maar zo snel mogelijk in een lucht-, licht- en vocht-dichte container over te gieten. Denk bijvoorbeeld aan een blik of een pot! Dit komt je koffie echt ten goede… :-)


Geef een reactie