Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Slow coffee is in de basis de tijd nemen voor je kop koffie om de beste smaken naar voren te laten komen.
Wij hebben al diverse slow coffee zetmethodes behandeld zoals de Aeropress, Chemex, de Hario V60 en de Cafetière, maar wat is het nou precies?
Een ding is zeker: Slow coffee is hip and happening! Het mag inmiddels ook geen geheim meer zijn dat wij er helemaal gek van zijn :-)
Voor ons staat slow coffee voornamelijk voor aandacht en liefde voor je product, en de heerlijke zachte en fruitige smaken uit je vers gebrande koffiebonen halen. En dat proef je terug!
Ik vond dat het tijd was om even een paar stappen terug te nemen en uit te leggen waar ik het nou precies over heb als ik slow coffee zeg.
Allereerst wil ik even benoemen dat slow coffee dichterbij de meesten van ons staat dan we denken.
Het komt namelijk behoorlijk in de buurt van een ouderwetse snelfilter machine. Of zo’n camping filter die je op je mok kan zetten. Maar dan anders ;-)
Ondanks dat slow coffee super hip is, kunnen we als we naar de geschiedenis kijken wel concluderen dat slow coffee absoluut niet nieuw is.
Eerder noemde ik bijvoorbeeld dat de Cafetière al uit de jaren ’20 stamt, en de Chemex was ontworpen in de jaren ’40!
Maar waarom kwamen deze revolutionairen tot deze fantastische ontdekking? Eigenlijk heel logisch: ze kwamen erachter dat niet alle koffiesoorten geschikt waren voor de traditioneel snelle espresso-methodiek.
Vooral voor fruitigere en frissere koffiesoorten zorgde deze ultrasnelle extractie niet voor het allerbeste resultaat. Deze koffies komen namelijk veel beter tot hun recht als ze wat grover zijn gemalen en de gemalen koffie wat langer contact heeft met het hete water.
Een gemiddelde slow coffee bereiding duurt namelijk zo 3 tot 5 minuten!
Houd in gedachten dat slow coffee onder verschillende namen in de koffiewereld bestaat, zoals: pour over coffee, filter coffee, drip coffee en cafetiere. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer.
Er zijn verschillende manieren om slow coffee te zetten, maar om alles uit je koffie te halen heb je een aantal basis attributen nodig voor het beste resultaat.
Deze heb je nodig om de hoeveelheid koffiebonen en het water te wegen die je voor je koffie gaat gebruiken. Je recept bestaat altijd uit een x grammen koffie op x grammen water zodat je op een bepaalde verhouding uitkomt waarbij de koffie het beste tot zijn recht komt. Heb je geen idee een ratio van (1:15) is een goed uitgangspunt (1 gram koffie op 15 gram water).
Tip: neem een speciale weegschaal voor koffie, zoals deze weegschaal met ingebouwde timer, zodat je precies weet hoe lang je over je slow coffee hebt gedaan.
Deze heb je nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen voor jouw slow coffee. De ideale zet temperatuur is tussen de 94 en 96 graden Celcius. Met de handige waterkokers van Brewista kun je de temperatuur instellen. Zo kun je je slow coffee recept dus nog beter finetunen.
Tip: heb je geen waterkoker met ingebouwde temperatuur. Laat dan het water koken. Na het koken zet je de waterkoker open zodat deze wat kan afkoelen. Na ongeveer 45 seconden is je watertemperatuur gedaald naar ongeveer 96 graden Celcius.
Deze gebruik je om vlak voor het zetten van je koffie je vers gebrande koffiebonen te malen. Op deze manier blijven de aroma's het best intact en smaakt je koffie uiteindelijk ook het allerlekkerst.
Er zijn veel verschillende manieren hoe je je koffie kunt malen, maar het begin bij goed gereedschap. Bekijk bijvoorbeeld deze koffiebonen en bonenmalers.
Zo, heb je alles in huis voor je perfect slow coffee momentje? Dit zijn de stappen die je moet zetten om van jouw slow coffee een succes te maken.
*De meeste specialty coffee roasters geven een zetadvies bij hun koffie zie onderstaand voorbeeld van een recept van één van onze slow coffees.
Er zijn veel verschillende manieren om slow coffee te zetten. Ik heb hieronder een opsomming gemaakt van de drie zetmethoden die het meest populair zijn en die wij zelf vaak gebruiken in de branderij om de koffie's te testen.
De Hario V60 is misschien wel de meest bekende vorm van specialty coffee en wordt veel toegepast in koffiebars. Met deze zetmethode doe je de gemalen koffie in een filter en dripper en schenk je daar de koffie op.
Lees ook: Hoe zet je de lekkerste Hario V60 koffie
De Chemex is een echte klassieker als het op slow coffee aankomt. Deze slow coffee tool, ontworpen in de jaren '40 is een echte eye-catcher in je keuken.
Het principe is hetzelfde als de V60. De gemalen koffie gaat in het filter en hier schenk je het water op.
De Chemex heeft wel een wat tragere doorlooptijd, dus is dus nog iets 'slowere' slow coffee ;-).
Lees ook: In 5 stappen de lekkerste koffie met de Chemex zetten
De Aeropress is een wat modernere manier van slow coffee zetten. Razend populair en erg veelzijdig is dit speeltje wat je ook gemakkelijk mee kunt nemen op reis.
Er zijn wel honderden recepten te bedenken met de Aeropress en er zijn zelfs national en Internationale Aeropress kampioenschappen.
Lees ook: Hoe zet je koffie als een champ met de Aeropress
Een hele mooie bijkomstigheid voor koffieliefhebbers en hobbyisten is dat slow coffee een veel goedkopere hobby kan zijn dan espresso-stijl.
Het belangrijkste is misschien nog wel een goede molen, lekker vers en licht-gebrande koffiebonen en bijvoorbeeld een Hario V60 dripper en bijbehorende filters.
Om zelf thuis een goede espresso te kunnen zetten heb je al gauw een paar honderd tot een paar duizend euro aan investering in de apparatuur.
Met slow coffee zetmethodes haal je veel meer smaak uit je kopje koffie. Durf te proeven en experimenteer met je zetmethode. Ga opzoek naar de zoete, fruitige en zure smaaktonen die je allemaal uit specialty coffee kunt halen.
Tip: Onze Filter Brew Box past gewoon door de brievenbus, de prijs is inclusief verzenden en bevat 2 x 250 gram van specials met 85+ punten geschikt voor slow coffee.
Voordelen | Nadelen |
Lage investering | Elk kopje kan anders smaken |
Haal meer uit je kopje koffie | Kost wat meer tijd |
Moment van meditatie | Verslavingsgevoelig ;-) |