duwpotje, cafetiere, french press

De lekkerste koffie uit het duwpotje!

Eén van de oudste technieken op het gebied van koffiezetten: het duwpotje (ook wel bekend als de Cafetière of de French Press). Zoals de naam al doet vermoeden komt deze oorspronkelijk uit Frankrijk, maar in 1929 had de Italiaanse ontwerper Attilio Calimani een patent op het duwpotje. Het is ook één van de goedkoopste manieren van goede koffie zetten qua gereedschap, en ook één van de makkelijkste qua methode… Maar toch moet je wel even weten hoe het moet. In deze blog leggen we het stap voor stap uit.

Benodigdheden:

Stap 1:

Ongeveer de belangrijkste stap van koffiezetten. Maal je koffie vlak voordat je je koffie gaat zetten. Vers gemalen smaakt zo veel lekkerder dan voorgemalen koffie - probeer het zelf maar! Als je nog op zoek bent naar een handmolen is de Hario koffiemolen een echte aanrader.

Maal de koffie redelijk grof. Oké, je hoeft niet te overdrijven, maar het mag absoluut niet zo fijn zijn als bijvoorbeeld espressomaling. Dan komt de gemalen koffie namelijk door het metalen filter heen en heb je stukjes of prut in je koffie.

Probeer even uit welke verhouding voor jou werkt, maar ga uit van ongeveer 8 gram gemalen koffie per kopje (dus geen mok, die telt voor 2!). 

Stap 2: 

Zorg ervoor dat je water gekookt is, maar niet net. Het moet ongeveer 92-94 graden zijn, dus laat het heel even rusten na het koken. Het beste is om het even op te meten met een thermometer.

Stap 3: 

Verwarm je duwpotje voor door ‘m onder de hete kraan te houden of door te spoelen met gekookt water. Zo is het verschil tussen de hete koffie en het potje niet te groot, en blijft de smaak van de koffie het lekkerst. Gooi het overtollige water eruit. 

Stap 4: 

Laat de gemalen koffie in de voorverwarmde pot vallen, en gooi er eerst een heel klein beetje heet water op. Net zoveel totdat alle koffie in contact is met water. Laat de koffie nu heel even (zo’n 30 seconden) lekker borrelen - er zal wat lucht ontsnappen in de vorm van bubbels als de koffie vers genoeg is.  

Stap 5:

Gooi nu de rest van het water op en laat het ongeveer 3-4 minuten rusten. 

Stap 6:

Duw de bovenkant van de pot zo langzaam mogelijk naar beneden. Schenk je koffie in.   

TADAA! Je koffie is klaar! Drink-smakelijk! :-)

Mocht je nou even echt willen ‘zien’ hoe dit in z’n werking gaat, bekijk dan het volgende filmpje: