Gratis verzending v.a. € 35,-

Ontdek >>

sdfsdf

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Waarom smaakt mijn koffie zo bitter?

koffie bitter waarom, bitter, koffie, waarom, bittere koffie

In 5 stappen van je bittere koffie af.

Ken je dat? Je neemt een slok van je koffie en je koffie smaakt bitter. Zo bitter, dat alleen een paar flinke scheppen suiker of melk dit kunnen neutraliseren. Daarnaast heb je achteraf ook nog eens een liter water nodig om deze smaak weg te spoelen. Oké, koffie is er om je een opkikker te geven, maar dit moet toch juist genieten zijn? Is jouw koffie bitter of smaakt je koffie opeens bitter? Dan leren wij je hoe je dit kunt herkennen en simpel en snel kunt verhelpen.

Bittere koffie is gewoon koffie die volledig uit balans is. Dit kan komen door de kwaliteit of temperatuur van het water waar je je koffie me zet. Een vies apparaat of een slechte kwaliteit koffieboon. Helaas weten een heleboel mensen niet dat je hier makkelijk wat aan kan doen. Velen nemen daarom elke dag genoegen met een kopje bittere koffie en teveel suiker en melk om de smaak te neutraliseren. Na het lezen van deze blog kan ook jij een lekkere bak koffie zetten die niet te bitter is, maar juist zacht, subtiel en licht zoet. Zo wordt je dag vanzelf beter!

(Te) heet water zorgt voor bittere koffie

Zet je handmatig koffie met bijvoorbeeld een Chemex of V60, en laat je het water volledig koken voordat je het opgiet? Dan is er een grote kans dat je de koffie aan het verbranden bent en je koffie een bittere smaak krijgt. De koffie wordt simpelweg te heet en ontstaan er ongewenste smaken. Een aanbevolen temperatuur van het wateris tussen de 92 en 94 graden.
Dus als je de volgende keer denkt; "Hey, mijn koffie smaakt bitter", check dan gelijk je water temperatuur tijdens het zetten. De bittere smaak is in dit geval dus eigenlijk gewoon de smaak van verbrande koffie. Je kunt dit vergelijken met je avondeten; als je dit op te hoog vuur bakt, kan je eigenlijk niet de supermarkt de schuld geven van die vervelende smaken :-)

Koffie smaakt bitter, opschenken
Simpele tip: Als het water is gekookt, laat deze dan een of twee minuutjes afkoelen voordat je de koffie opgiet. Geloof mij, je merkt gelijk verschil! 

Watertemperatuur bij bonen- of espressomachine

Ook met de meeste espresso machine's kun je tegenwoordig de water temperatuur aanpassen. Is je espresso bitter, dan is er een kans dat het water waarmee de espresso wordt bereid van een te hoge temperatuur is. Waardoor in je espresso, bittere kenmerken nog duidelijker worden.
Ook je bonenmachine kun je eenvoudig aanpassen zodat je optimale controle op de kwaliteit van jouw kop koffie krijgt.

Vieze apparatuur zorgt voor bittere koffie

Een koffiezet apparaat is om koffie mee te zetten, 'tuurlijk. Maar dit apparaat moet je ook goed onderhouden en regelmatig schoonmaken om iedere dag weer die lekkere kop koffie op tafel te kunnen zetten. Net als elk apparaat in de keuken zorgt schoonmaken voor een betere kwaliteit van je eindproduct.
Op het gebied van koffie geldt dit helaas niet alleen voor die professionele horeca-apparaten, maar ook voor je snelfiltermachine thuis… Door restjes koffie die op den duur overal achterblijven, krijg je ongewenste smaken die kunnen resulteren in een kop bittere koffie.
Mocht je je nu afvragen wanneer jij dit voor het laatst hebt gedaan, maak dan gelijk je machine schoon! Dit is erg makkelijk en hoeft absoluut niet duur te zijn... Op internet vind je vaak handige tips als je gericht zoekt op de schoonmaak van jouw type koffiezetapparaat. Zoals dit handige filmpje:

Kwaliteit en branding van de koffiebonen

Natuurlijk begint een gebalanceerde kop koffie met een goede kwaliteit koffieboon. Goede koffiebonen zijn met zorg geproduceerd, geplukt en verpakt. Vervolgens is het de taak van de koffiebrander om de beste smaken in de koffiebonen naar voren te laten komen, en de boon o.a. niet te donker te branden.
Daarnaast is het erg belangrijk dat de koffiebonen vers gebrandzijn.
Zoek dus een koffiebrander die de smaken benadrukt waar jij van houdt (smaken verschillen ten slotte) en één die niet met voorraden werkt en altijd op bestelling brandt. Is je koffie bitter, dan is de kans groot dat de bonen niet vers, te donker gebrand of van ondermaatse kwaliteit zijn.
Kwaliteitskoffie

 
Te fijn gemalen koffie

Ook deze reden van bittere koffie is een gemakkelijke om achter te komen, mits je de koffie zelf maalt per koffiemoment. Experimenteer met verschillende standen op je koffiemolen om te zien of dit iets uitmaakt voor je smaak. Over het algemeen geldt dat hoe fijner de koffie gemalen is, hoe groter de kans op bittere koffie - maar dit is uiteraard helemaal afhankelijk van de zetmethode en de branding van de koffiebonen.

Espresso machine afstelling

Heb je thuis een espresso machine om koffie mee te zetten? Dan zijn de bovengenoemde redenen van nog groter belang. Aangezien een espresso onder grote druk gezet wordt komen alle smaken nog beter naar voren. Mensen hebben vaak ook het idee dat een espresso bitter is en hoort te zijn. Maar dit is absoluut niet waar, er gaat niets boven een zoete, notige en soms frisse espresso. In een bittere espresso proef je eigenlijk nog beter dat je machine vies, de kwaliteit van je koffiebonen te laag of je maling te fijn is.

Lees hiertips de beste koffie zetten met een half automaat - stap voor stap!

Stap voor stap weg met bittere koffie

De meest constructieve manier om de bittere koffie of espresso uit je huis te verbannen is stap voor stap te kijken naar de verschillende variabelen.

Stap1:

Nog nooit je machine schoongemaakt? Begin hier dan mee.

Stap 2:

Bestel een zak mooie verse koffiebonen.

Stap 3:

Verhit het water tot een graad of 95 en evalueer het resultaat.

Nog steeds bittere koffie?

Stap 4:

Kijk dan naar de maling van de koffie. Probeer de koffie grover te malen en test het resultaat. En stel net zolang af totdat je koffie eerder zoet dan bitter smaakt. 

Stap 5:

Voor gebruikers van een espressomachine. Check of je een geschikt recept voor je espresso bereiding gebruikt.
Is je koffie kwaliteit verbeterd? Laat ons weten of je koffie niet meer bitter smaakt door middel van bovengenoemde tips! Of heb je nog andere tips aan ons?

Zoeken