GRATIS VERZENDING OP ALLE ORDERS V.A. €35

Ontdek >>

sdfsdf

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Onderhoud Sage koffiemachine; hoe reinig ik mijn Sage koffiemachine?

Onderhoud Sage koffiemachine; hoe reinig ik mijn Sage koffiemachine?

Een veel gestelde vraag... Gelukkig maar, want met goed onderhoud gaat je Sage machine een heel stuk langer mee! Koffie is vettig, en dat zet af aan de binnenkant van je koffiemachine. Het scheelt een hoop als je vers en niet al te donker gebrande koffiebonen gebruikt! Maar hieronder ook de basics voor het onderhoud van je Sage koffiemachine.

Dagelijkse routine

Los van een grote schoonmaakbeurt raad ik je allereerst aan om altijd de puk (gemalen koffie die al gebruikt is) uit je portafilter te slaan, meteen na het zetten van je koffie. De Sage Knock-Box is hier perfect voor. Zo voorkom je dat je je prullenbak in tweeën slaat ;-). De Sage koffiemachine kan erg warm worden en dan heb je kans dat de gemalen koffie deeltjes in de gaatjes van je filterbakje indrogen. Geen ramp als je het een keer vergeet, maar probeer er een routine van te maken om deze voor het terugzetten te legen. 

Daarnaast raad ik ook aan, zeker op warme dagen, om elke dag even je lekbak te legen en om te spoelen. Als het warm weer is, wil daar nog wel eens snel schimmel op groeien, een fijne warme en vochtige omgeving is aantrekkelijk waarschijnlijk :-)

Waterfilter en ontkalken

Elke Sage koffiemachine komt met een waterfilter.Het waterfilter filtert het meeste kalk uit het water, zodat het niet in je apparaat terecht komt.

Samen met de bijgeleverde strip kan je bepalen hoe hard het water is wat uit je kraan komt. Hierop stel je vervolgens je machine bij het eerste gebruik af. Sage raad aan om minimaal elke 2 maanden het waterfilter van je Sage espressomachine te vervangen, bij intensief gebruik vaker. 

Zelfs als je altijd een waterfilter gebruikt is het aan te raden om ook je Sage espressomachine een keer in de zoveel tijd te ontkalken. Dit is voor het verlengen van de levensduur van je Sage koffiemachine. Er komt namelijk altijd wat kalk in de machine terecht. Een goede graadmeter is als je wat kalkrestjes in je waterreservoir ziet. Wij raden aan om niet met azijn te ontkalken, dit kan te agressief zijn voor sommige onderdelen.

Bekijk hier het juiste ontkalkingsmiddel en de waterfilters van Sage.

Schoonmaaktabletjes

Sage koffiemachines worden ook geleverd met twee reinigingstablettenen een cleaning kit. Dit is heel handig voor de grote schoonmaak een keer in de zoveel tijd. De machine geeft zelf aan wanneer dit nodig is, maar als je twijfelt kan je natuurlijk altijd op eigen initiatief reinigen. 

Gebruik hiervoor je portafilter met een enkelwandig enkel filterbakje erin, en plaats daar het zwarte rubberen 'blindfilter' in. Hier leg je in het midden een tabletje en dan zet je het portafilter vast in de machine. 

Zorg dat er genoeg water in het waterreservoir zit. 

Let op: voorheen had het blindfilter een gaatje erin waardoor het water heel langzaam eruit liep. Nu is het gewoon volledig dicht en komt het water terug via het lekbakje, niet zichtbaar dus. Er zijn filmpjes waarin ze het oude model demonstreren en je er dus water uit ziet lopen. Wees niet verbaasd als je dit dus niet ziet gebeuren :-)

De vervolgstappen verschillen enigszins per model:

Sage Barista Express

Lees hieronder snel verder hoe je een Sage Barista Express reinigt. 

Wanneer de machine gereinigd moet worden brandt het lampje van Clean Me. 

Wanneer het portafilter in de machine zit met het reinigingstabletje, druk je de power knop, 1 cup en 2 cup alledrie tegelijk in totdat Clean Me begint te knipperen. Nu is het reinigingsprogramma begonnen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Als na het eerste programma er nog restjes van het tabletje in zitten herhaal je bovenstaand proces nog een keer (of 2 of 3...). Daarna even goed doorspoelen om zeker te weten dat er geen reinigingsresten meer in zitten! Het eerste kopje koffie wat je hierna zet KAN een beetje gek smaken, dus die kan je eventueel meteen weggooien. Daarna moet het weer goed zijn :-)

Sage Barista Pro en Sage The Oracle

Het reinigen van een Sage Barista Pro en een Oracle gaat net even anders. Wanneer de machine gereinigd moet worden komt er FLUSHin beeld te staan. 

Wanneer het portafilter in de machine zit met het reinigingstabletje, druk je op MENU, dan selecter je met de draaiknop (van Grind Amount) Flush totdat deze begint te knipperen en je bevestigd je keuze door op de draaiknop te drukken. Dan licht het knopje voor 1 espresso op en kan je daarop drukken om de cleaning cycle te starten. 

Als na het eerste programma er nog restjes van het tabletje in zitten herhaal je bovenstaand proces nog een keer (of 2 of 3...). Daarna even goed doorspoelen om zeker te weten dat er geen reinigingsresten meer in zitten! Het eerste kopje koffie wat je hierna zet KAN een beetje gek smaken, dus die kan je eventueel meteen weggooien. Daarna moet het weer goed zijn :-)

Sage The Oracle: dit proces lijkt heel erg op die van de Barista Pro. Ga naar het menu en selecteer 'Clean Cycle'. 

Sage Touch modellen

De Sage Touch modellen (Sage Barista Touch en de Sage Oracle Touch) leiden je via het touchscreen helemaal stap voor stap door de schoonmaak sessie heen. Appeltje eitje! 

Bekijk hier alle Sage reinigingsproducten die je nodig hebt om jarenlang van jouw machine te kunnen genieten.

Zoeken