KILOS OF ETHICALLY SOURCED COFFEE BEANS SO FAR
4 4 5 6 0
NUMBER OF PEOPLE WHO GIVE A SHIT
0 7 3 8 5
Image
yellow pattern

Making the world a better place. One bean at a time.

TEAM ZWARTE ROES

Wij zijn Marvin en Eline, founders van Zwarte Roes, man vrouw, dream team, koffieleuten, reisjunkies, wereldverbeteraars en gepassioneerd over smaak. Wij runnen onze eigen koffiebranderij in Zwaag (Hoorn) waar wij wekelijks de mooiste koffies telkens weer vers branden, allemaal ethisch ingekocht. Met veel trots stoppen wij heel veel liefde en passie in elke stap die we ondernemen.

Marvin $ Eline

de branderij

Wij branden specialty coffee voor horeca, kantoren en homebarista’s en brewista’s. 

Samen met onze partners zoeken wij de mooiste koffies ter wereld, en dan het liefst ook nog met een mooi verhaal. Want niets of niemand is iets zonder zijn eigen verhaal. Smaak gaat verder dan alleen je reuk en smaakvermogen. Ook de achtergrond en context zijn van belang in de totale beleving. 

Deze koffies branden en verpakken wij wekelijks (of vaker!) vers in eigen micro-branderij en we verzenden elke werkdag onze geurende pakketjes door heel Europa. 

START GIVING A SH*T AND DRINK GOOD COFFEE

Hoe beter de werkomstandigheden, hoe gelukkiger onze koffieboeren zijn. Gelukkige boeren zorgen voor een radicaal beter eindproduct, waar liefde en passie in zit. En dat proef je. Geen charity, maar betalen naar kwaliteit.

Win win dus!

vertical pattern

het verhaal van ZWARTE ROES

2015

Ons verhaal begon in 2015, toen wij onze banen hadden opgezegd. We verkochten al onze bezittingen en boekten een enkeltje naar Sydney, Australië met ieder enkel een grote rugtas. Back to basics in een reis om de wereld die twee jaar heeft geduurd. 

In Sydney hebben wij de specialty coffee cultuur geproefd en in Zuid-Amerika hebben wij ervaren hoe zwaar en intensief het proces van koffie verbouwen, oogsten en verwerken is. Dat was pas een eye opener!

Hoe kan het nou dat wij in Nederland voor een paar euro een kilo koffie kunnen kopen? Terwijl deze met de hand word geplukt en verwerkt, vervolgens verscheept, gebrand, verpakt en verzonden moet worden? Hier gaat iets niet helemaal lekker…

2017

Weer thuis. Met ons laatste spaargeld en alle ervaringen op zak, hebben wij besloten het radicaal anders te doen. Op zoek naar een combinatie van ultieme smaakbeleving, een eerlijkere verdeling van het resultaat én onze passie voor de mooiste reisverhalen. Toen was Zwarte Roes Specialty Coffee geboren.

Specialty coffee van de hoogste kwaliteit, ingekocht tegen eerlijke premiums, wekelijks vers gebrand en verpakt in eigen branderij. Wij delen het verhaal achter onze koffie en zetten de hardwerkende producenten en onze partners in de spotlights. Wij doen dit samen, dit is hoe het hoort. Samen met hen komen wij tot dit ultieme product. 

2018

Hoe dieper wij in de wereld van koffie doken, hoe meer wij erachter kwamen hoe oneerlijk de zaken verdeeld zijn. 

Al gauw zagen wij dat koffie een commodity (net als graan en olie) is en de prijs wordt door de beurs bepaald. Huh? Dit kan toch niet waar zijn. Een kwalitatief mooi product wordt door handel over en weer voor een habbekrats verkocht en aangekocht. En soms verdienen wel 20 verschillende partijen aan deze transacties. Maar keer op keer delven de boeren het onderspit. 

Zo kwam onze droom verder tot stand. Een eerlijkere verdeling in de keten, de onnodige handelaren ertussenuit én veel betere koffie! 

Betalen naar gelang de kwaliteit en niet de kwantiteit. Weet je wat er dan gebeurt? De producenten stoppen nog meer liefde in het product, gaan nog duurzamer en bewuster met het milieu om waardoor wij het allerbeste eindproduct krijgen. 

2020

Toen we net lekker op weg waren kwam COVID-19 om de hoek kijken. Een schrik en een kans tegelijkertijd. Mensen gingen terug naar wat echt belangrijk voor ze is, namen de tijd en stonden stil bij wie ze zijn, waar ze voor staan, wat ze nou echt lekker vinden én wat de echte waarde van voedsel is. 

Ondanks dat het een grote uitdaging was dat alle zakelijke klanten in één klap weg vielen zagen we een hele mooie groei in interesse vanuit de thuisblijvers. Wat was het leuk en hartverwarmend om inhoudelijk nog meer bezig te zijn met de eindgebruikers en hun feedback te verwerken in de verdere ontwikkeling van Zwarte Roes. 

2022

Zwarte Roes groeit met de dag. Niet per se in kwantiteit, maar zeker wel in kwaliteit. Samen staan we elke dag weer te popelen. Samen weten we steeds weer een beetje beter wie Zwarte Roes nou precies is en wat voor koffies en verhalen daarbij horen. Samen weten we elke dag weer ietsjes beter hoe we deze boodschap de wereld in krijgen. Dat is namelijk echte groei in onze ogen. 

Wordt vervolgd, never not growing…

MAAR NU EERST KOFFIE

Nu je meer weet over Zwarte Roes, over ons als mens en hoe we dingen aanpakken is het de hoogste tijd om terug te gaan naar waar het echt om gaat. De koffie natuurlijk. Bekijk in onze shop alle koffies van dit moment, inclusief alle blends, filter specials en single origins.

Koffie inschenken