Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Als koffieliefhebber weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is om een goede espresso te zetten. Het is immers de basis van bijna alle koffiesoorten, zoals cappuccino en latte macchiato. Maar zelfs als je denkt dat je alles weet over het zetten van espresso, kan het zijn dat je nog steeds fouten maakt.
Als je bijvoorbeeld niet de juiste techniek gebruikt, kan dit een negatieve invloed hebben op de smaak en het aroma van je koffie. In dit artikel zullen we de 5 meest voorkomende beginnersfouten bij het zetten van een espresso bespreken.
Ik zal dieper ingaan op het belang van verse koffie, het juist tampen van de gemalen koffie, het gebruiken van de juiste zetverhouding en maling, en waarom het regelmatig onderhouden van je espressomachine van groot belang is. Na het lezen van dit artikel heb jij alle kennis die je nodig hebt om de perfecte espresso te zetten met een heerlijk koffie aroma, een hazelnoot kleurige crema en een volle body.
Een van de grootste fouten die beginners maken bij het zetten van espresso is het gebruik van oude koffiebonen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat koffiebonen snel hun aroma en smaak verliezen zodra ze zijn gebrand. Dit is natuurlijk zonde van al het werk die je stopt in het maken van de perfecte espresso. Dus haal verse koffiebonen die zo dicht mogelijk bij de branddatum liggen.
Lees ook: Wat verteld de datum van je gerande koffiebonen over je koffie?
Een andere tip om de versheid van je koffiebonen te behouden is om de bonen te malen vlak voordat je ze gaat gebruiken. Dit is belangrijk omdat gemalen koffie sneller oxideert en daardoor sneller zijn aroma en smaak verliest. Om de beste resultaten te behalen, is het ook aan te raden om de bonen op een koele en donkere plaats te bewaren.
Als je merkt dat je koffie niet het gewenste aroma heeft, kan het zijn dat je oude bonen gebruikt. Om het beste uit je koffie te halen, is het essentieel om aandacht te besteden aan de versheid van de koffiebonen. Zo zorg je ervoor dat je altijd de perfecte espresso kunt zetten met een heerlijk aroma.
Tampen is het proces waarbij je de gemalen koffie in de filterdrager aandrukt voordat je begint met het zetten van espresso. Veel beginners doen dit niet goed en dit kan grote invloed hebben op de smaak en aroma van je koffie. Want hoe tamp je een espresso?
Als je niet genoeg druk uitoefent tijdens het tampen, zal het water te snel door de gemalen koffie stromen en krijg je een te lichte espresso. Als je daarentegen te veel druk uitoefent, zal het water te langzaam door de koffie stromen en krijg je een te bittere espresso. Het is dus belangrijk om de juiste tamping techniek te gebruiken om een goed resultaat te krijgen.
Een andere veelvoorkomende beginnersfout is het niet gebruiken van de juiste zetverhouding. De zetverhouding is de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen koffie en de hoeveelheid espresso die je uiteindelijk wilt hebben. Een veelgebruikte zetverhouding is 1:2, wat betekent dat je 20 gram gemalen koffie gebruikt om 40 gram espresso te maken.
Toen ik zelf net begon met het zetten van espresso's wist ik dit niet en vond ik het super moeilijk om consistent een goede espresso te zetten. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat de juiste zetverhouding en het vasthouden van deze variabelen de belangrijkste factor is in het zetten van de perfecte espresso.
Maar waarom is dit zo belangrijk dan? Als je te weinig koffie gebruikt, krijg je een te lichte espresso met een waterige smaak en een gebrek aan aroma. Als je daarentegen te veel koffie gebruikt, krijg je een te sterke espresso die bitter kan smaken en overweldigend kan zijn.
Het is ook belangrijk om de zetverhouding aan te passen aan de koffiesoort die je gebruikt en aan je eigen smaak voorkeuren. Sommige koffiesoorten komen beter tot hun recht met een iets hogere of juist lagere dosering. Dit is een kwestie van smaak. Wij geven altijd een zetadvies mee met de koffies die wij branden. Zo heb je een mooi uitgangspunt om het uiterste uit je koffie te halen. Als je merkt dat je espresso niet de gewenste smaak heeft, kan het zijn dat je de zetverhouding wat moet aanpassen.
Met het juiste recept of de juiste verhouding kun je een espresso maken met een rijk aroma, volle smaak en een goede balans tussen zoet, zuur en bitter, oftewel 'The God Shot'.
Het vinden van de juiste maalgraad kan een uitdaging zijn voor de beginnende thuis barista, maar het is de moeite waard om hier wat extra tijd aan te besteden. Als de maling te grof is, zal het water te snel door de koffie stromen en krijg je een zwakke espresso met weinig smaak en aroma en een dunne, lichte cremalaag. Als de maling daarentegen te fijn is, zal het water te langzaam door de koffie stromen, wat kan resulteren in een te bittere espresso.
Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende maalgraden en zetmethoden totdat je de perfecte combinatie vindt die past bij de koffiebonen die je op dat moment gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de maalgraad aan te passen op basis van de versheid van de bonen, de luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur.
Het belangrijkste hier is dat je altijd vasthoud aan het recept van jouw espresso. Ik zet persoonlijk graag mijn espresso in een verhouding van 1:2. Dit komt neer op 19 gram koffie voor 38 gram gezette espresso in een doorlooptijd van ongeveer 28 seconden.
Wanneer je koffie dan sneller dan 28 seconden doorloopt, zet je de maalgraad fijner, zodat het water er langer over doet om door de koffie te lopen en je dichter bij je recept komt. Wanneer het langer dan 28 seconden duurt, zet je de maalgraad juist wat grover, zodat het wat wat makkelijker door de koffie heen loopt en je wederom dichter bij je gewenste doorlooptijd komt.
Als je eenmaal de juiste maalgraad hebt gevonden, is het ook belangrijk om te letten op de dosering. Gebruik de juiste hoeveelheid koffie per shot en zorg ervoor dat de koffie gelijkmatig verdeeld is in de filterdrager. Dit zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de koffie stroomt en een evenwichtige extractie bereikt wordt, wat resulteert in een espresso met een volle smaak & aroma en een prijswinnende cremalaag.
Een espressomachine heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Het niet onderhouden van je espressomachine kan ervoor zorgen dat je koffie minder lekker smaakt. Als je de machine niet regelmatig schoonmaakt, kunnen er koffieresten en oliën achterblijven in de leidingen en op de onderdelen van de machine. Dit kan leiden tot verstoppingen en een slechte smaak van je koffie. Naast dat het de smaak van je koffie beïnvloed, kan het niet ontkalken van je machine leiden tot verkalking van de leidingen, wat kan leiden tot verstoppingen en schade aan de machine.
Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om je espressomachine regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Dit kan bijvoorbeeld door de machine te spoelen met water na elk gebruik, en door regelmatig de filters en de portafilter schoon te maken.
Periodiek is het van belang om je machine met speciale reinigingsmiddelen te reinigen om de machine goed schoon te maken en te ontkalken. Door je espressomachine goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat je koffie altijd van goede kwaliteit blijft en dat je machine langer meegaat.
Heb je een Sage koffiemachine? Lees dan onze handleiding Sage onderhoud: Hoe reinig ik mijn Sage Koffiemachine.
In dit artikel bespreek ik de 5 meest voorkomende beginnersfouten bij het zetten van een espresso. Hieronder nog even kort samengevat zodat jij nooit meer een slechte espresso hoeft te zetten!
1. Oude koffiebonen
De eerste en belangrijkste fout is het gebruik van oude koffiebonen, waardoor de smaak en het aroma van de espresso negatief worden beïnvloed.
2. Onjuiste tamping techniek
Het is ook belangrijk om de juiste tamping techniek te gebruiken om een goed resultaat te krijgen.
3. De verkeerde zetverhouding of recept
Een andere veel voorkomende fout is het niet gebruiken van de juiste zetverhouding tussen de hoeveelheid gemalen koffie en de hoeveelheid espresso die je uiteindelijk wilt hebben. Het is ook belangrijk om de zetverhouding aan te passen aan de koffiesoort en aan je eigen smaakvoorkeuren.
4. De verkeerde maling
Een te grove maling of een te fijne maling hebben een negatieve impact op jouw espresso. Speel dus met je maalgraad zodat je espresso spot on wordt.
5. Niet regelmatig onderhouden van je espressomachine
Tot slot is het van belang om de espressomachine regelmatig te onderhouden om de kwaliteit van de espresso te waarborgen.
Door deze fouten te vermijden, kun je genieten van een perfecte espresso met een heerlijk aroma en een volle body.