Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Je leest het overal, verse koffie of vers gebrande koffiebonen. Vrijwel iedere micro-branderij gebruikt dit als zijn of haar USP, en terecht. Want vers gebrande koffiebonen smaken toch echt heel anders dan koffiebonen die al een paar maanden geleden gebrand zijn.
Maar hoe weet je dan of je koffiebonen vers zijn en wanneer deze gebrand zijn? In de supermarkt is dit soms wel even zoeken.
Er staat, omdat dit wettelijk verplicht is, wel altijd een tenminste houdbaar tot datum op de zakken koffiebonen, maar vaak niet wanneer deze gebrand zijn. Gemiste kans, want nu weet jij niet hoe vers je koffie is.
Waarom dit belangrijk is? Koffiebonen blijven maar een bepaalde periode echt vers en dus ook het lekkerste. Maar hoe lang dan?
No worries, dit leg ik je allemaal hieronder uit. Maar ik zal beginnen met de branddatum en wat dit zegt over jouw koffie.
De branddatum van koffiebonen geven aan op welke datum de koffiebonen gebrand zijn. Eigenlijk precies hetzelfde als een productie datum, wat je ook weleens op bepaalde artikelen terug kan vinden.
Nu hoor ik je denken… “Op mijn zak koffie staat dat ik het wel twee jaar kan bewaren, waarom moet ik dan weten wat de branddatum is”.
Oke, heel eerlijk, koffie bederft niet als je deze goed bewaart, dus ergens hebben de merken die dit beweren gelijk. Maar je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een brood dat je koopt. Dit is soms ook een week goed, maar lekkerder wordt je brood niet aan het einde van deze week.
Dit is precies hetzelfde met koffie. Na het branden van de koffiebonen blijven dezen een beperkte periode vers en dus het lekkerste.
Denk de volgende keer dus goed na bij die kiloknaller aanbieding waarbij je gelijk voor het hele jaar koffiebonen inkoopt. Side note: deze aanbiedingen zijn trouwens ethisch totaal onverantwoord, maar daar hebben we het nog wel een keer over ;-).
Ergens hangt dit af van de type koffieboon en de mate waarin deze koffie gebrand is. Zo blijven bijvoorbeeld light roast coffees langer lekker en vers dan darkroast koffies.
Maar voor de eenvoud van dit artikel ga ik je gewoon een gemiddelde geven. Wij adviseren altijd om de koffiebonen binnen zes tot acht weken na branden te drinken.
Dit is de piek periode waarin de koffie het allerlekkerst is. Is de koffie daarna niet meer goed? Dat niet, want zoals ik aangaf bederven koffiebonen niet en kun je deze super lang bewaren.
Leer hier meer over hoe je koffiebonen moet bewaren.
Wanneer je dus wat meer tijd, aandacht en geld besteed aan weloverwogen specialty coffee dan raad ik je zeker aan om de koffie ook in deze periode van zes tot acht weken te drinken.
Dan haal je echt alles uit je koffie, wat waarschijnlijk in eerste instantie de reden is geweest om specialty coffee te gaan drinken.
Deze vraag kun je op twee manieren interpreteren. Aan de ene kant ja, vers is altijd beter. Drink je koffie dan ook vooral in de piekperiode om hier ultiem van te kunnen genieten. Maar aan de andere kant bestaat er ook zoiets als te verse koffie.
Door het brandproces die de koffiebonen ondergaan wordt er ontzettend veel CO2 opgebouwd in de koffiebonen. Om een goede, gebalanceerde koffie te kunnen zetten moet deze CO2 uit de koffiebonen zijn.
Dit process wordt ook wel ontgassen genoemd en is in de eerste 48 uur na branden het actiefst. Na deze periode zijn je koffiebonen gesetteld en kun je gaan genieten van je koffie. Hoelang dit proces precies duurt hangt hier ook weer helemaal af van de type koffieboon en de type branding.
Maar voor de eenvoud en begrijpelijkheid van dit artikel ben ik ook hier weer van een gemiddelde uitgegaan.
Wanneer koffiebonen echt oud beginnen te worden dan zie je steeds meer olievorming op de koffiebonen komen. Deze olie wordt ranzig en doet je koffie dus sterk in kwaliteit afnemen.
Bovendien is dit ook helemaal niet zo goed voor je koffiemachine en je gezondheid. Dus als je hele vette koffiebonen ziet, think twice.
Daarnaast kun je aan de cremelaag van je koffie heel goed zien of deze nog in zijn piek versheid zit. Een mooie hazelnoot kleurige cremalaag die behoorlijk dik is geeft aan dat de koffie super vers is.
Wanneer je cremalag heel licht van kleur is of heel dun is, dan kan dit betekenen dat je koffie niet meer vers is. Een kleine kanttekening, een dunne, lichte cremalaag kan ook komen door het verkeerd zetten van je koffie. Dit wordt onderextractie genoemd.
Lees hier hoe je de perfecte espresso zet, met een mooie crema.
Zonde dus die oude koffie. Maar niet getreurd in dit leuke artikel lees je alles wat je kunt doen met oude koffiebonen.
De branddatum van koffie zegt alles over de versheid van je koffiebonen en wanneer deze het lekkerst zijn. Zes tot acht weken na branden is de 'sweetspot' voor de meeste specialty coffees.
Wanneer je dus weer koffiebonen gaat inslaan, bedenk dan goed hoeveel je op kunt in deze periode om optimaal te genieten.