100% Arabica koffie - wat is dit nu precies?

100% arabica koffie

Bron: The Coffee Quest

Het staat vaak op de verpakking van koffie. Soms ook niet... Is deze koffie nou arabica of niet? Er bestaan dus verschillende soorten koffiebonen. Meestal zijn we op zoek naar arabica koffie. Maar wat houdt dit nou in? En waarom wordt 100% arabica koffie als superieur gezien? In deze blog vertellen we je wat meer over 100% arabica koffie, en ook een klein beetje over robusta koffie

Wat is Arabica koffie

Of de koffie 100% arabica is heeft met de soort van de koffieplant te maken. Er zijn heel veel verschillende koffieplanten op de wereld, maar drie ervan zijn het bekendst. Op nummer 1 staat Coffea arabica[1] (de wetenschappelijke naam van de plant die zorgt voor arabica koffie) en op nummer 2 staat Coffea canephora (beter bekend als robusta koffie). Op nummer 3 staat Coffea liberica, maar die vind je vrijwel nooit terug in de pakken koffie die op de markt zijn, dus deze soort laten we voor nu even voor wat het is. 

Het duidelijke verschil tussen de twee bekendste koffie soorten heeft betrekking op onder andere de smaak, de teelt en de prijs.

De smaak van Arabica koffie

Oké, over smaak valt niet te twisten, dat is een gegeven. Maar toch kunnen we wel stellen dat arabica koffie over het algemeen MEER uitgesproken smaken heeft. De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is. Maar heel vaak is koffie ook niet 100% arabica, en is het een mix met robusta koffie.

De smaak van robusta koffie is wat bitterder. En het is vooral in espresso's, of dranken die gebaseerd zijn op espresso's (zoals cappuccino's, americano's en latte's), dat er ook wordt gezocht naar een bittere en sterke smaak. Met name voor dit doeleinde wordt robusta koffie ingezet om de koffie wat meer kracht te geven! Als je de koffiesoorten gaat mengen ontstaat er een melange, een blend, van verschillende koffiebonen.

Lees ook: Koffiesoorten - 17 bekendste koffiesoorten uitgelegd.

Tot slot bevat robusta koffie meer cafeïne, wat misschien het idee van "sterke koffie" nog wel versterkt. 

Het 100% Arabica koffie label

100% arabica label

Koffie die expliciet is gelabeled met 100% arabica bevat geen Robusta. Grote koffiemerken gebruiken dit label vaak om aan te duiden dat hun koffie van hoge kwaliteit is, dit is ook wat de consument zijn hoofd heeft, volgens Hanna Neuschwander, Director of Communications and Strategy bij World Coffee Research. Zij legt uit dat toen Arabica de wereld markt domineerde was er geen reden om koffie op deze manier te labelen. Maar toen Robusta halverwege de 20e eeuw zijn opmars maakte ontstond de noodzaak om tussen de diverse soorten te differentiëren. 

Het gebeurde nog weleens dat koffie merken robusta toevoegden aan hun blends om de kosten te verlagen (Robusta is een stuk goedkoper dan Arabica). Dus voor branders die dit niet deden ontstond er een belangrijke reden om zichzelf te onderscheiden van de rest[2].

Wist je trouwens dat alle vers gebrande koffiebonen van Zwarte Roes 100% Arabica zijn?

koffiesmaak

Kwaliteit Arabica koffie

100% Arabica moet niet geïnterpreteerd worden als kwaliteitskeurmerk. Het is een aanduiding van wat er in de zak met koffiebonen zit. Het betekent simpelweg dat er geen robusta inzit. In de praktijk is het zo dat Arabica koffie vaak superieur is een beetje kwaliteitseigenschappen heeft dan Robusta, maar er bestaat ook gewoon hele slechte en goedkope Arabica koffie. 

Hanna legt ook uit dat wanneer je een goede indicatie wilt van de kwaliteit van de koffie, je het beste kunt kijken naar de cupping score van de koffie. Koffies die hoger dan 80 scoren zijn specialty coffee. De (meeste) supermarkt koffies zijn commodity kwaliteit en hebben scores tussen de 65 en 80. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen koffie uit de supermarkt en specialty coffee.

Arabica koffie teelt en prijs

De naam zegt het misschien al, maar de robusta koffieplant is veel robuuster van aard dan arabica koffie. De arabica koffieplant is veel vatbaarder voor ziektes en is in het verleden al veel bedreigd door parasieten. Dit is ook de reden waarom robusta meer cafeïne bevat; het is een natuurlijk afweermechanisme van de plant tegen ongewenste indringers. 

Ondanks dat lang niet alle koffie 100% arabica koffie is, is toch het grootste gedeelte van de wereldoogst arabica koffie. Arabica koffie is wel moeilijker om te oogsten en te telen. Robusta koffie groeit alleen laag, arabica koffie alleen hoog. In een bergachtig gebied rondom de evenaar, ook wel de koffie riem genoemd, doet de arabica koffie plant het het best! Hier is namelijk ook schaduw aanwezig, de luchtvochtigheid is ideaal en de temperatuur niet te hoog. Heel wat eisen die de gemiddelde prijs ten opzichte van robusta koffie flink omhoog schroeven!

Lees ook: Waar komt koffie vandaan?

arabica robusta koffie

Bron: http://piogastrobistro.com/pratikbilgiler/arabica-versus-robusta/

Conclusie

Arabica koffie is de dominante koffiesoort op de markt. Arabica koffiebonen groeien op hele specifieke hoogtes in gebieden met hele speciale klimaten. De Arabica koffiebonen zijn delicater van smaak dan de Robusta koffiebonen en worden daarom vaker als superieur gezien.

De prijs van arabica koffiebonen ligt daarom ook hoger dan de prijs van robusta koffiebonen. Het label 100% arabica wat je op veel verpakkingen tegenkomt, moet niet verward worden met de kwaliteit van de koffie. Naast hele goede Arabica koffie bestaat er ook slechte arabica koffie. Deze worden vaak in supermarkt blends gebruikt. Als je echt naar een specifieke koffie of een specifieke kwaliteit zoekt, dan is het beter om naar de cuppingscore en het smaakprofiel van de koffie te kijken.