GRATIS VERZENDING VANAF €35

Ontdek >>

sdfsdf

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

100% Arabica koffie - wat is dit nu precies?

100% Arabica koffie - wat is dit nu precies?

Het staat vaak op de verpakking van koffie. Soms ook niet... Is deze koffie nou arabica of niet? Meestal zijn we op zoek naar arabica koffie. Maar wat houdt dit nou in? En waarom wordt 100% arabica koffie als superieur gezien? In deze blog vertellen we je wat meer over 100% arabica koffie, en ook een klein beetje over robusta koffie. 

Coffea Arabica

Of de koffie 100% arabica is heeft met de soort van de koffieplant te maken. Er zijn heel veel verschillende koffieplanten op de wereld, maar drie ervan zijn het bekendst. Op nummer 1 staat Coffea arabica (de wetenschappelijke naam van de plant die zorgt voor arabica koffie) en op nummer 2 staat Coffea canephora (beter bekend als robusta koffie). Op nummer 3 staat Coffea liberica, maar die vind je vrijwel nooit terug in de pakken koffie die op de markt zijn, dus deze soort laten we voor nu even voor wat het is. 

Het duidelijke verschil tussen de twee bekendste koffie soorten heeft betrekking op onder andere de smaak, de teelt en de prijs.

Smaak

Oké, over smaak valt niet te twisten, dat is een gegeven. Maar toch kunnen we wel stellen dat arabica koffie over het algemeen MEER uitgesproken smaken heeft. De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is. Maar heel vaak is koffie ook niet 100% arabica, en is het een mix met robusta koffie.

De smaak van robusta koffie is wat bitterder. En het is vooral in espresso's, of dranken die gebaseerd zijn op espresso's (zoals cappuccino's, americano's en latte's), dat er ook wordt gezocht naar een bittere en sterke smaak. Met name voor dit doeleinde wordt robusta koffie ingezet om de koffie wat meer kracht te geven! Als je de koffiesoorten gaat mengen ontstaat er een melange, een blend, van verschillende koffiebonen.

Tot slot bevat robusta koffie meer cafeïne, wat misschien het idee van "sterke koffie" nog wel versterkt. 

koffiesmaak

Teelt en prijs

De naam zegt het misschien al, maar de robusta koffieplant is veel robuuster van aard dan arabica koffie. De arabica koffieplant is veel vatbaarder voor ziektes en is in het verleden al veel bedreigd door parasieten. Dit is ook de reden waarom robusta meer cafeïne bevat; het is een natuurlijk afweermechanisme van de plant tegen ongewenste indringers. 

Ondanks dat lang niet alle koffie 100% arabica koffie is, is toch het grootste gedeelte van de wereldoogst arabica koffie. Arabica koffie is wel moeilijker om te oogsten en te telen. Robusta koffie groeit alleen laag, arabica koffie alleen hoog. In een bergachtig gebied rondom de evenaar, ook wel de koffie riem genoemd, doet de arabica koffie plant het het best! Hier is namelijk ook schaduw aanwezig, de luchtvochtigheid is ideaal en de temperatuur niet te hoog. Heel wat eisen die de gemiddelde prijs ten opzichte van robusta koffie flink omhoog schroeven!

Ons assortiment bestaat op dit moment alleen uit 100% arabica koffiebonen. Wie weet dat we ooit een blend in ons assortiment hebben met een robusta koffie component, maar voor nu hebben we de focus op mooie specialty koffie die 100% arabica is. Bekijk meteen even ons assortiment koffiebonen om te zien of er iets tussen zit voor jou!

arabica robusta koffie

Bron: http://piogastrobistro.com/pratikbilgiler/arabica-versus-robusta/

Zoeken