Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Je ziet ze steeds meer… Kleine koffiebranderijen met elk een uniek verhaal. Vaak speelt specialty coffee een grote rol voor deze koffiebranderijen.
Dit komt doordat ambachtelijke koffiebranderijen er bijna allemaal over uit zijn dat specialty coffee beter is dan de koffie in de supermarkt. Maar is dit inderdaad zo? Waarom dan?
En hoe heeft het zo snel een enorme vaart kunnen nemen? In deze blog leggen we je aan de hand van 4 punten uit wat het grootste verschil is tussen de meeste koffie’s in de supermarkt en de koffie die je bij je lokale specialty koffiebranderij haalt.
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste! Net als bij de meeste levensmiddelen is ook bij koffie de mate van versheid van groot belang. Na het branden verliest de koffie langzaam zijn aroma en smaak.
Na een week of zes is het spannende en complexe er toch wel echt vanaf, en wordt de koffie vlak en saai. De koffie kan zelfs een beetje muffig worden!
In de supermarkt weet je eigenlijk nooit wanneer de koffie gebrand is. Zelden zul je een branddatum op deze verpakkingen terugvinden. Daarom smaakt deze ook vaak vlakker en een beetje saai, in vergelijking tot de koffie die je bij een specialty branderij koopt.
Bij de meeste koffiebranderijen kun je de koffie vaak al binnen enkele dagen na branden in huis halen zodat je zeker weet dat de koffie écht vers is. Wist je dat vers gebrande koffiebonen ook gewoon veel lekkerder zijn.
Zeker weten of je koffie vers is? Check de branddatum op de verpakking. Staat er geen branddatum op, dan weet je eigenlijk al genoeg.
Naast versheid is kwaliteit natuurlijk ook iets waar jij als koffieliefhebber veel waarde aan hecht.
De meeste koffie in de supermarkt is van de laagste kwaliteit om zo de koffie voor een bizar lage prijs te kunnen aanbieden. Maar koffie is een behoorlijk arbeidsintensief product (van zaadje tot kop koffie), en als je dit dus goed en eerlijk doet moet het eigenlijk ook wel iets kosten!
Lees ook: Waar komt koffie vandaan?
Is het je weleens opgevallen dat veel supermarktkoffie heel donker is gebrand? Soms zelfs bijna verkoold!
De reclames doen je geloven dat hoe meer ‘very dark roast’, hoe lekkerder of beter de koffie. Dit is echt de grootste fabel!
De koffie wordt zo donker gebrand om alle defecten van de lage kwaliteit te verbloemen, en een eentonige, bijna bittere, smaak te creëren.
Specialty koffiebranderijen kopen de beste groene koffiebonen in en branden deze niet te donker om zo de bijzondere en unieke smaken van elke koffie te kunnen highlighten!
Wanneer je koffie bij een specialty koffiebranderij koopt is de koffie veel complexer, spannender en smaakvoller. Maar dan is het dus wel van belang dat je deze koffie niet te lang in de voorraadkast laat liggen :-)
Wist je dat het branden van koffie 1 van de moeilijkste culinaire discipline’s is en echt vakmanschap en ervaring vereist?
Uiteraard hangt prijs vaak samen met kwaliteit. De prijs die je in de supermarkt betaalt is (meestal) vele malen lager dan specialty coffee.
Lagere kwaliteit koffie kan voor een lagere prijs ingekocht worden en op grootschalige manier (donker) gebrand worden.
Los van de verkregen kwaliteit kan je je ook afvragen wat dit doet met de koffieboeren. Lees bijvoorbeeld deze blog van Eline over Direct Trade.
Daarnaast zijn er nog meer schakels in het proces die veel precisie en aandacht vereisen. Wist je bijvoorbeeld dat het branden van koffie één van de moeilijkste culinaire discipline’s is en echt vakmanschap en ervaring vereist?
Het kost dus sowieso meer tijd en geld doordat er met kleinere aantallen gewerkt wordt i.v.m. het ambacht.
Waar komt jouw koffie vandaan? Wordt er rekening gehouden met het milieu? Krijgen de boeren een goede prijs voor een keiharde inzet? Kortom, hoe transparant is het proces omtrent jouw koffie?
Specialty koffiebranderijen hebben niet alleen oog voor uitstekende kwaliteit, maar letten ook heel erg goed op de impact die zij maken met het inkopen van de koffie.
Vaak wordt er voor specialty koffie minimaal het dubbele (en vaak nog veel meer) dan de beursprijs betaald. Momenteel ligt deze beursprijs op een schandalige €1,60 per kg.
Gelukkig maken specialty koffiebranderijen hierin het verschil en kopen zij de koffie dus bewuster in.
Daarnaast is er sprake van (bijna) direct trade, zoals in bovengenoemde andere blog uitgelegd. Dit draagt bij aan meer transparantie omtrent de gehele keten!
Lees ook: Specialty koffie vs. Commerciële koffie: de verschillen