Marvin en Eline, Zwarte Roes, Hoornse koffiebranderij

Hoornse Koffiebranderij Zwarte Roes brengt vers gebrande ‘specialty’ koffie naar de regio

Artikel vanWestfries Weekblad

HOORN - Sinds november 2017 is Hoorn een koffiebranderij rijker. Geboren uit een passie voor toewijding, ambacht en puurheid. Eerlijke producten van hoge kwaliteit. Zwarte Roes, gestart door wereldburgers Marvin en Eline, brengt de beste koffies afkomstig vanuit de hele wereld naar Hoorn.

Zwarte Roes staat voor het roesje en de opkikker die je elke ochtend krijgt wanneer je je kopje zwarte goud drinkt alvorens je aan je dag begint. Tijdens een wereldreis waarin Marvin en Eline in aanraking kwamen met diverse koffie culturen is het idee ontstaan om ook in Hoorn koffie naar een hoger niveau te tillen. In Australië en Nieuw Zeeland bijvoorbeeld, branden een heleboel café’s hun eigen koffie. Zo vers en lekker hadden ze nog nooit koffie gedronken.

Waarom een ambachtelijke koffiebranderij

“Het is zo jammer dat het ambacht uit de koffie verdwenen is en bijna alles bij grote multinationals vandaan komt”, geeft Marvin aan. “Zeker met een product als koffie kun je met de juiste toewijding en aandacht zoveel meer dan wat er nu wordt aangeboden. Een vers brood van een ambachtelijke bakker is toch ook veel lekkerder dan het brood uit de supermarkt?”

De gezichten achter Zwarte Roes

Maar wat voor rol hebben Marvin en Eline nou eigenlijk bij Zwarte Roes? “Bij Zwarte Roes kopen wij zelf onze groene, ongebrande koffiebonen in bij geselecteerde importeurs. Zij hebben deze koffie dan al beoordeeld op kwaliteit en smaak. Tijdens het inkopen van deze groene grondstof letten wij op duurzaamheid en eerlijkheid van de handel in het producerende land. Wij hebben dan ook koffie’s in ons assortiment waarvan wij echt bijna alles weten! Welke prijs hiervoor is betaald, wanneer de koffie geoogst is, of deze organisch is verwerkt, en zelfs welke boerderij of coöperatie deze koffie heeft geproduceerd.”

Een uniek concept

Deze groene koffiebonen testen en branden zij in hun eigen Hoornse koffiebranderij. Op het moment dat Marvin het juiste recept voor de specifieke koffie heeft gevonden, wordt deze aangeboden aan het grotere publiek. “Wat dit concept nou zo speciaal maakt is dat wij onze koffie altijd branden op bestelling. Wij communiceren dit transparant door een branddatum op de koffiezakken te drukken, en zorgen ervoor dat onze klanten nooit meer oude koffie hoeven te drinken. Super vers gebrande koffie waar de aroma’s vanaf spatten.”

Online koffieshop

Zwarte Roes richt zich op de particuliere en zakelijke markt. Zo kun je Zwarte Roes koffie drinken in een aantal horeca gelegenheden, maar ook bij bijvoorbeeld de makelaar. “Onze particuliere klanten bestellen in onze online koffieshop. Wij hebben geen fysieke winkel. In 2018 proberen wij nog meer bekendheid te creëren in Hoorn, en hebben wij de ambitie dat binnen de horeca van Hoorn en omstreken onze koffie nog vaker geschonken wordt.”

Op www.zwarteroes.nl kun je een kijkje nemen achter de schermen van deze koffiebranderij, alles lezen over koffie (tips) en natuurlijk ook verse koffie bestellen.