Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Natuurlijk valt het niet te verwachten dat Zwarte Roes ingaat op de nadelige effecten van koffie op je gezondheid, maar de discussie en ideeën rondom de gezondheidseffecten zijn nog steeds erg actueel! Is het drinken van koffie nou gezond of is bijvoorbeeld te veel koffie niet goed voor je? Uiteraard geldt voor alles dat ‘te veel’ niet goed is, maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat koffie goed is voor de gezondheid! In deze blog leggen wij middels 4 gezondheidseffecten uit waarom koffie toch best goed gezond kan zijn.
De Universiteiten van South Florida en Miami hebben ontdekt dat het bestanddeel cafeïne in koffie goed is om de ziekte te laten vertragen en soms zelf te voorkomen. Hun onderzoek richtte zich op mensen waarvan de meesten de eerste symptomen van vroege Alzheimer vertoonden. Na 2 tot 4 jaar bleek dat van de mensen die een hoog cafeïnegehalte hadden aan het begin van het onderzoek - niemand Alzheimer had ontwikkeld. En van de mensen die wel Alzheimer hadden ontwikkeld, had juist weer niemand bij aanvang van het onderzoek een hoog cafeïnegehalte. Interessant voor vervolg onderzoek!
Bron: Health.usf.edu
Ook niet geheel onbelangrijk - door koffie te drinken krijg je bepaalde essentiële voedingsstoffen binnen! Denk hierbij aan verschillende vitamine B’s, Magnesium, Kalium en Foliumzuur. Het is goed om dagelijks 2 bekers koffie te drinken, omdat je dan al snel 25% van je dagelijks benodigde Vitamine B2 binnen hebt! Twee vliegen in één klap dus!
Bron: Nutritiondata
Ja, echt waar! Anti-oxidanten hebben we o.a. nodig om allerlei ziektes te kunnen weren en om ontstekingen tegen te gaan. Koffie staat 11e in de lijst van producten waarin de meeste anti-oxidanten zitten. Maar daarvoor in de lijst staan allerlei bessen (koffie is de pit van de koffiebes - logisch dus), waar de kans klein van is dat je er hele grote hoeveelheden van inneemt. Koffie is de meest realistische vorm van inname voor grote hoeveelheden anti-oxidanten! In Noorse en Finse studies werd aangetoond dat koffie zelfs zorgt voor ongeveer 64% van de anti-oxidanten inname. Koffie is dus een heel goede bron van antioxidanten.
Bron: Healthline.com
De Universiteit van Harvard onderzocht de relatie tussen koffiegebruik en Diabetes type II ontwikkeling. En hoewel er uiteraard meer onderzoek naar nodig is kunnen ze in ieder geval concluderen dat van de mensen die over een periode van 4 jaar hun koffie-inname verhoogden met meer dan een kop - 11% minder kans hadden om Diabetes type II te ontwikkelen dan de groep mensen die geen verandering maakten in hun koffie-inname. Meer, meer, meer dus! (Nee, niet te veel! ;-) … zelfs teveel koffie is niet goed).
Bron: Harvard University