Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Nu we met z'n allen steeds meer aandacht krijgen voor de kwaliteit van koffiebonen en koffiezet attributen, is het ook belangrijk om te kijken naar de rol van water in koffie. Het is misschien een open deur, maar waarschijnlijk sta je er niet altijd bij stil dat je kopje koffie voor wel 98% uit water bestaat! Geen wonder dat de kwaliteit van water dus van invloed is op de smaak...
Mocht je denken; water is toch gewoon water? Dat is dus zeker niet het geval. De invloed van water heeft vooral met de hardheid van het water te maken. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid mineralen, zoals onder andere calcium en magnesium.
Er zijn verschillende visies op de gewenste waterkwaliteit. Voor een waterkoker of een espressomachine is het bijvoorbeeld wenselijk dat het water niet te hard is, met name voor het behoud van je apparaat. In sommige delen van het land is het water zelfs zo "hard", dat je huishoudelijke apparaat (waaronder bijvoorbeeld ook een strijkijzer) letterlijk binnen no time kapot gaat door verkalking. In dit geval is het sowieso wenselijk om te werken met een waterfilter (bijvoorbeeld van BRITA) of met ontkalkingsmethodes.
Nu we even kort de invloed van water op je koffie-apparatuur hebben benoemd gaan we wat dieper in op het effect op de smaak. Koffie zetten met "zacht water", dus water zonder mineralen, wordt weleens vergeleken met koken zonder zout. Mineralen zijn smaakversterkers en zouden de natuurlijke koffiesmaken dus versterken. Denk maar eens aan het oude gebruik om een snufje zout aan de koffie toe te voegen.
Koffiezetten met Spa Blauw zou dan ook niet aan te raden zijn, dan krijg je maar een saai en oppervlakkig kopje koffie. Maar, dit is blijkbaar wel afhankelijk van de koffie zetmethode...
Het verschil ligt in het brouw-proces. Omdat bij filter-stijl koffie's, zoals snelfilterapparaten, Chemex, Hario V60, Cafetiere, etc., er veel langer contact is tussen de gemalen koffie en water, is het effect van mineraalrijk hard water hier van grotere invloed. Het effect is met name positief. Door de mineralen in het harde water en het relatieve lange contact tussen de componenten komen de koffiesmaken sterker naar voren!
Maar bij een espressomachine lijkt deze invloed toch minder groot. Omdat het water bij een espressomachine relatief snel (in ongeveer 20 tot 30 seconden) door de koffie heen wordt gedrukt, ondervindt koffie uit een espressomachine minder invloed van hard water. Het maakt dus eigenlijk minder uit voor de smaak! Maar weer meer voor de machine...
Er is dus echt geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat voor water beter is om koffie mee te zetten! Maar dat water geen water is is wel duidelijk :-) ...