Wat kwalificeert als specialty koffie?

specialty koffie

Drink ik nu eigenlijk gewone koffie of drink ik specialty koffie? Specialty koffie is een term die we steeds vaker horen. Kleine koffiebranders, maar ook specialty koffie barretjes worden steeds populairder waardoor wij vaker dan we denken specialty koffie drinken.

Maar wat kwalificeert er dan precies als specialty koffie? Zijn het de soort koffiebonen of gaat het veel verder dan dat? Zelf ben ik zoals je weet ook de eigenaar van zo’n micro-branderij die zich specialiseert in het inkopen en branden van uitsluitend specialty koffie. Voor ons is specialty koffie, koffie die onder speciale omstandigheden wordt geproduceerd met oog en detail voor mens en milieu.

Zo vinden wij het belangrijk dat koffieboeren eerlijk worden betaald voor hun harde werk, dat de kwaliteit van de koffie uitzonderlijk is en geen goedkope rommel, zoals je deze vaak in de supermarkt vindt. Maar soms is het goed om ook eens uit te leggen wat nu precies kwalificeert als specialty koffie. Wie bepaald dit eigenlijk en waarom is dit zo waardevol? In deze blog zal ik je hier alles over vertellen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen specialty koffie en commerciële koffie?

Wat is specialty koffie

Specialty koffie is veel meer dan alleen hele goede koffie. Het is het resultaat van nauwkeurige en consistente inspanningen om koffie van de hoogste kwaliteit te produceren. Dit begint al bij de koffieboer die de bonen zorgvuldig selecteert, plukt en verwerkt. Daarnaast spelen ook het transport, de opslag en het brandproces een cruciale rol in het creëren van specialty koffie.

Specialty koffie wordt vaak geassocieerd met kleine koffiebranders en speciaalzaken die zich richten op het creëren van de beste koffie-ervaring. Deze koffiebranders en barista's hebben vaak een enorme passie voor koffie en willen deze passie delen met hun klanten. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om de kwaliteit van hun koffie te verbeteren en om de oorsprong en het verhaal achter de koffiebonen te delen met hun klanten.

In het kort is specialty koffie dus koffie van de hoogste kwaliteit, waarbij elk aspect van het productieproces nauwkeurig wordt gecontroleerd en geoptimaliseerd. Dit resulteert in een uitzonderlijk smaakvolle en aromatische kop koffie die wordt gewaardeerd door koffieliefhebbers over de hele wereld.

Specialty koffie kwaliteit

De kwaliteit van specialty koffie wordt beoordeeld aan de hand van verschillende criteria, waaronder de geur, smaak, aciditeit, body en balans van de koffie. Het is belangrijk dat de koffiebonen van hoge kwaliteit zijn en op de juiste manier zijn verwerkt en gebrand. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de rijpheid van de koffiebes op het moment van plukken en de manier waarop de koffiebonen zijn gedroogd na het plukken.

Om als specialty koffie te kwalificeren, moet de koffie een score van 80 punten of hoger behalen op een schaal van 100. Deze score wordt bepaald door professionele koffieproevers, ook wel q-graders genoemd, die de koffie beoordelen op basis van internationaal erkende protocollen. Via een specialty coffee scoresheet (link) beoordelen zij de koffie.

Er zijn verschillende instanties die zich bezighouden met het beoordelen en certificeren van specialty koffie, waaronder de Specialty Coffee Association (SCA) en de Cup of Excellence (COE).

De SCA is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor de bevordering van specialty koffie en het vaststellen van normen en protocollen voor de koffie-industrie. De COE is een wedstrijd die jaarlijks wordt gehouden waarbij de beste specialty koffieboeren ter wereld worden geëvalueerd en beoordeeld door een panel van internationale cuppers.

Al met al is de beoordeling van specialty koffie een belangrijk onderdeel voor de kwalificatie hiervan. Door de hoge normen en protocollen die worden gehanteerd, wordt de kwaliteit van specialty koffie gewaarborgd en kunnen koffieliefhebbers genieten van een uitzonderlijke koffie-ervaring.

SCA cupping sheet

SCA cupping score formulier 

Waarom is specialty coffee waardevol 

Specialty koffie is waardevol om verschillende redenen. Wat wij als specialty koffie branderij het belangrijkste vinden en zoeken in onze koffies zijn de productiemethoden, de erkenning van vakmanschap en kwaliteit, en de positieve impact op de koffieboeren en hun gemeenschappen.

Door te investeren in specialty koffie ervaar jij niet alleen de allerbeste koffie ervaring, maar wordt er ook bijgedragen aan een betere en duurzamere toekomst voor de koffie-industrie en het milieu. Win win dus!

Duurzame productie

Productie koffiebonen

Ten eerste is specialty koffie vaak duurzaam geproduceerd. Dit betekent dat er tijdens het productieproces rekening wordt gehouden met de impact op het milieu en dat er vaak wordt samengewerkt met lokale gemeenschappen om duurzame productiemethoden te ontwikkelen.

Door te investeren in de productie van specialty koffie wordt er dus ook geïnvesteerd in een duurzame toekomst voor de koffie-industrie en het milieu.

De prijs van specialty koffie

Daarnaast is de hoge prijs van specialty koffie een teken van de waarde die wordt gehecht aan kwaliteit en vakmanschap. Specialty koffie is vaak afkomstig van kleine koffieboeren die hard werken om de beste koffiebonen te produceren. Ieder jaar proberen zij de oogst weer een stukje beter te krijgen. Vaak is het zo dat hoe hoger de kwaliteit van de koffie is, hoe hoger de prijs is die de koffieboer betaalt krijgt.

Koffie met impact

Tot slot heeft specialty koffie ook een positieve impact op de gemeenschappen waarin het wordt geproduceerd. Door directe handel, Fairtrade en het opbouwen van waardevolle handelsrelaties kunnen koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product en zo hun levensonderhoud verbeteren.

Daarnaast worden er vaak investeringen gedaan in de gemeenschappen waarin de koffie wordt geproduceerd, zoals het bouwen van scholen of het verbeteren van de gezondheidszorg om zo de impact te vergroten en de toekomst van de koffieproductie veilig te stellen. Want hey, hoe zou jij dat doen? Je dag starten zonder kopje koffie?!

Conclusie

Specialty koffie is veel meer dan alleen hele goede koffie. Het is het resultaat van nauwkeurige en consistente inspanningen om koffie van de hoogste kwaliteit te produceren, te branden en te zetten. Dit begint al bij de koffieboer die de bonen zorgvuldig selecteert, plukt en verwerkt. Daarnaast spelen ook het transport, de opslag en het brandproces een cruciale rol in het creëren van specialty koffie.

Om als specialty koffie te kwalificeren, moet de koffie een score van 80 punten of hoger behalen op een schaal van 100. Deze score wordt bepaald door professionele koffieproevers, ook wel q-graders genoemd, die de koffie beoordelen op basis van internationaal erkende protocollen. Door de hoge normen en protocollen die worden gehanteerd, wordt de kwaliteit van specialty koffie gewaarborgd en kunnen koffieliefhebbers genieten van een uitzonderlijke koffie-ervaring.

Specialty koffie is waardevol om verschillende redenen. Het erkent vakmanschap en kwaliteit van de koffieboer en de positieve impact op de koffieboeren en hun gemeenschappen. Het creëert ook een unieke koffie-ervaring voor de consument die op zoek is naar uitzonderlijke en complexe smaken.

Het belangrijkste is dat specialty koffie, door zijn hoge kwaliteit en ethische productiemethoden, de mogelijkheid biedt om een verschil te maken in de levens van koffieboeren en hun gemeenschappen wereldwijd.