Hoe zet je de lekkerste Hario V60 koffie

hario v60

De lekkerste V60 koffie zetten

Hario V60 is wereldwijd één van de populairste zetmethoden voor specialty coffee. Waarom is de Hario V60 zo populair? Allereerst is de Hario V60 betaalbaar en relatief makkelijk in gebruik.

De perfecte eerste stap dus om ook thuis de lekkerste filter koffie / slow coffee te zetten. In dit artikel vertellen we je wat je allemaal nodig hebt en hoe je nu de lekkerste koffie zet met de Hario V60.

Lees ook: Alle koffiesoorten uitgelegd

Let op: er zijn vele verschillende recepten en adviezen. Dit is die van ons op basis van onze ervaringen. Ook per koffie kan een recept enorm verschillen. Dus probeer vooral zelf en experimenteer :-)

 

 Inhoud

 

Wat is Hario V60

Hario is een Japans merk, maar wereldwijd enorm populair! Ik kan wel zeggen dat het in de koffiewereld echt één van de grootste namen is…

De Hario V60 heeft het stukje 60 uit z’n naam te danken aan de hoek van 60 graden in de kegelvormige dripper.

De geribbelde randjes aan de binnenkant dragen bij aan optimale extractie, doordat het een kleine draaiende beweging veroorzaakt als het water door het V60 filter naar beneden zakt.

Kortom, een simpele tool om heerlijke filterkoffie mee te zetten. 

Hario V60 varianten

De Hario V60 Dripper bestaat in verschillende varianten. De meest gebruikte is van kunststof en is gemaakt van voedsel-veilig poli-carbonaat en BPA-vrij.

Ook niet geheel onbelangrijk uiteraard... Met de 02 versie zet je 1 tot 4 kopjes koffie. De dripper is robuust, duurzaam en vaatwasserbestendig! In onze webshop vind je de kunststof versie.

Wat heb je nodig om Hario V60 koffie te zetten

Om een lekkere kop koffie te zetten met de Hario V60 heb je gelukkig niet zoveel nodig en is de aanschaf super betaalbaar. Mede daarom is de Hario V60 één van de populairste slow coffee methoden voor thuis.

Hoe zet je koffie met de Hario V60

Er zijn een heleboel manieren om een kopje filter koffie te zetten met de Hario V60.

Belangrijk zijn de watertemperatuur, de maalgraad van de koffie en de verhouding koffie en water.

Hieronder gaan wij uit van ons eigen Hario V60 recept.

Stap 1: Kook het water

Gebruik (het liefst) gefilterd water en vul je waterkoker. Gebruik het water op 94 graden. Als je een instelbare waterkoker hebt kan je deze instellen op de temperatuur, of als je een reguliere waterkoker gebruikt laat je het water hierna afkoelen tot deze temperatuur.

Stap 2: Plaats het filter

Plaats het filter in de V60 (wij gebruiken momenteel speciaal Light Roast paper filter van Cafec), zet op het kannetje en spoel door met heet water. Giet het kannetje weer leeg. Dit is belangrijk voor meerdere redenen: je haalt de papiersmaak er zo veel mogelijk uit, je filterpapier blijft beter plakken in je filter en je verwarmt je kannetje alvast voor!

Stap 3: Verwarm je kopjes voor

Giet ook wat heet water in kopjes als je geen voorverwarmde kopjes hebt.

Stap 4: Koffie malen

Maal de koffie zo laat mogelijk. Hoe langer de gemalen koffie in contact staat met zuurstof hoe slechter de koffie wordt. Dus maal bijv. als je water bijna klaar is voor gebruik. Gebruik een medium grove maalgraad, dit is even spelen met iedere koffie om te kijken welke maalgraad het lekkerste resultaat geeft.

Stap 5: Koffie in het V60 filter

Voeg 20 gram gemalen koffie toe aan het V60 filter. 

Stap 6: Bloomen

Zet het geheel op de weegschaal, zet de weegschaal op 0 (tareren) en zodra je start met opschenken zet je de timer aan. Voeg nu zo snel mogelijk 60 gram water toe en laat bloomen voor 45 seconden. Door de CO2 van vers gebrande koffie te laten ontsnappen maak je de koffie beter in staat om hierna te extraheren en dus zijn smaken zo goed mogelijk af te geven.

Stap 7: Opschenken

Schenk hierna nog een keer 60 gram water op en laat weer 45 seconden rusten. Herhaal dit totdat je in totaal 300 gram water hebt toegevoegd. 

Stap 8: Roeren

Roer even 3 keer het bovenste gedeelte rond met een lepel.

Stap 9: Je V60 filter koffie is klaar

Stop bij ongeveer 3 a 3:30 minuten, mijn advies is om ook te stoppen als het filter nog niet helemaal is doorgelopen. Daarna wordt het snel bitter door overextractie.

Stap 10: Geniet van je koffie

Schenk de koffie in je voorverwarmde kopje en geniet van je zelfgemaakte Hario V60 koffie. Enjoy!

Je Hario V60 recept finetunen

Als de koffie bitter wordt zou je wat grover kunnen malen en als het wat waterig is kun je proberen om wat fijner te malen.

Bij fijner malen ontstaat een betere extractie, maar afhankelijk van de roast level van je koffie kan het wel zijn dat het water niet helemaal doorloopt.

Je kan er voor kiezen om dat te negeren en dus bij 3 a 3,5 minuut het restant weg te gooien en alleen de koffie te drinken die binnen die tijd is doorgelopen. 

Leestip: Waarom smaakt mijn koffie zo bitter?

Leestip: Waarom smaakt mijn koffie zuur?

Hario V60

Hario v60 kopen

Ben je ook zo’n fan van V60 filterkoffie en wil je thuis aan de slag. De Hario V60 is super betaalbaar. In onze shop vind je ook de handige Hario V60 craft coffee maker waarin alle benodigdheden zitten om direct aan de slag te gaan.

Inhoud Hario V60 Craft Coffee maker

  • Hario V60 dripper 02
  • Maatschepje
  • Hario V60 Server 02
  • Papieren filters (40 stuks)

Benieuwd naar de Craft Coffee Maker? Bekijk hem hier.

VIDEO: Thuis koffie zetten met de Hario V60 (Engels)