Espresso Martini - Knal je weekend in met deze fancy cocktail!

Espresso Martini

Bron: Unsplash.com

Espresso Martini, voor als je echt het weekend in wilt knallen. Deze cocktail ziet er niet alleen spannend en chique uit, maar geeft je ook de perfect buzz om je week mee af te sluiten.

Deze cocktail is in de jaren 80 in Soho, Londen ontstaan als: “a drink to wake you up and then f*ck you up”. Het klinkt heftiger dan het is, maar ja, wat wil je nog meer op de vrijdagmiddag?! 

Bij ons is het in ieder geval een gewoonte geworden om lekker te experimenteren met koffie in andere producten, en dit experiment is geslaagd!

Het is een mix van vodka, koffie likeur en een flinke shot espresso. Het recept is romig, rijk van smaak en de combinatie van vodka en espresso geeft je een super lekkere actieve buzz.  

 Je denkt misschien meteen aan een chique rooftop cocktailbar bij het zien van dit plaatje, maar eigenlijk is deze cocktail super toegankelijk.

In dit artikel vertel ik je alles over de espresso Martini en leer ik je ook nog eens hoe je hem zelf maakt. Lees snel verder en steel de show op de eerst volgende Vrij-mi-bo.

Lees ook: Alle koffiesoorten - een compleet overzicht.

Wat is een espresso Martini

De geruchten gaan dat de espresso martini is bedacht door een legendarische bartender in London.

In één van de meeste chique tenten in Soho, Londen, kwam een topmodel binnen die vroeg om een drankje. “I need a drink to wake me up and f#ck me up.”

De Bartender wist genoegen zette een verse shot espresso en mixte deze met Vodka, Kahlua en een beetje suiker.

Inmiddels is de legendarische espresso martini zo populair geworden dat het de Mojito en Margarita van de troon heeft gestoten als het gaat om meest populaire cocktails.

Welke drank is het lekkerst in een espresso Martini

Net als de hoge kwaliteit koffiebonen, is het ook van groot belang dat je Vodka van hoge kwaliteit gebruikt voor jouw espresso Martini.

Gepaard met de intense, nectar-achtige zoetheid van de likeur en de volle complexe koffiesmaak krijg je een echte volle en intense smaakbeleving.

Welke koffie gebruik je voor een espresso Martini

Uiteraard is het het beste om verse koffiebonen te gebruiken voor de lekkerste espresso Martini.

Ook de espresso die je gebruikt voor de espresso martini is het lekkerste als deze vers en dus net gezet is om de optimale smaakbeleving te garanderen.

Is jouw koffie vers genoeg? Lees snel houdbaarheid…

Wat is dat schuimlaagje op een espresso Martini

Espresso Martini

Bron: Unsplash.com

De oliën van de koffie, samen met CO2 worden gemengd met elkaar door het ‘shaken’ van de cocktail wat zorgt voor de romige crema bovenop de espresso martini.

Een belangrijke tip is dat hoe beter en meer je schud, hoe mooier je crema laag wordt. Gebruik dan ook grote stukken ijs zodat je langer kan schudden zonder dat de cocktail teveel verdund wordt door het water.

Dat het ijs je drankje verdund is erg goed en is ook nodig om de espresso Martini de frisse koude smaak te geven. Maar als je teveel kleine stukjes ijs gebruikt, gebeurt dit te snel in is je espresso martini een stuk minder romig en lekker.

Dus…The bigger the better, als het op ijs aankomt.

Hoe maak je een espresso Martini

Tip: Voor de allerbeste Espresso Martini raad ik je aan om hoogwaardige producten te gebruiken.


Ingrediënten 

  • 50 ml vodka
  • 35 ml koffie likeur
  • 1 shot espresso (ongeveer 18-20 gram koffie voor 2 shots)
  • IJsblokjes
  • Cocktailshaker
  • Cocktailglas (bijv. een Martini glas)
  • 3 hele gebrande koffiebonen (ter decoratie) 

Lees ook: Koffiezetten als een echte barista.

En dan…

Vul je Martini glas met ijs zodat deze goed koud wordt

Pak je cocktailshaker en schenk hier de vodka, likeur en espresso in en vul deze aan met ijs.

 ….

Shaken

via GIPHY

Shaken

Shaken

Jaa heel goed shaken! Het is belangrijk dat het ijs breekt en goed mengt met de andere ingrediënten voor de romige toplaag die je op dit drankje wilt.

Nog een keer shaken en dan…

Leeg het Martini glas en dubbelcheck of deze ijskoud is. Vervolgens schenk je de inhoud van je shaker door een zeef in je Martini Glas. Plant wat koffie boontjes in de schuimlaag en Voilà. Hier is je cocktail

“that wakes you up and f*cks you up”!!

 Cheers to the weekend!

VIDEO: Zo maak je een Espresso Martini