Wat is French Press?

Wat is French Press

Bron: Helena Lopes via Unsplash.com

French press is een eenvoudige en populaire manier om thuis pour over koffie te zetten. Het is een methode waarbij koffie wordt gezet door grof gemalen koffie in een cilindervormige beker te doen en deze te mengen met heet water. Vervolgens wordt een metalen of nylon gaasfilter gebruikt om de koffie van het water te scheiden.

De French press staat ook wel bekend als de cafetière of de press pot. Hoewel de oorsprong van de French press niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat deze methode voor het eerst werd uitgevonden in Frankrijk in de late 19e eeuw. In de jaren 50 werd de French press populairder in Europa en later verspreidde deze zich naar andere delen van de wereld.

Wat de French press zo populair maakt, is dat het een eenvoudige en betaalbare manier is om koffie van hoge kwaliteit te zetten. Het is ook een veelzijdige methode omdat je de sterkte en smaak van de koffie kunt aanpassen door de hoeveelheid koffie en de zettijd te variëren. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Super toch? In deze blog zal ik je alles vertelellen over de geschiedenis van de French Press en hoe je zelf thuis de perfecte kop koffie met een French press kunt zetten.

De geschiedenis van La Cafetière

La Cafetière, ook wel bekend als de French press, heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. Het is niet helemaal duidelijk wie de French press precies heeft uitgevonden, maar het wordt algemeen aangenomen dat het zijn oorsprong vindt in Frankrijk.

De French press zoals we die vandaag kennen, werd echter pas in de jaren 50 populair in Europa. De Italiaanse ontwerper Attilio Calimani was de eerste die de French press verbeterde door er een metalen gaasfilter in te plaatsen, wat resulteerde in een betere extractie van de koffie. In 1958 patenteerde de Fransman Faliero Bondanini een versie van de French press met een verhoogde metalen rand om te voorkomen dat koffiedik in de beker zou terechtkomen.

In de jaren 70 en 80 werd de French press steeds populairder in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld, vooral onder koffieliefhebbers die op zoek waren naar een alternatieve zetmethode voor de typische filterkoffie. In de afgelopen jaren is de populariteit van de French press alleen maar toegenomen, mede dankzij de opkomst van ambachtelijke koffie en de groeiende belangstelling voor duurzame en ethisch verantwoorde koffie.

Kortom, de geschiedenis van La Cafetière, of de French press, gaat terug tot het einde van de 19e eeuw en heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt tot de moderne versie die we vandaag de dag kennen. Het blijft een populaire en veelzijdige zetmethode voor koffieliefhebbers over de hele wereld.

"De meest betaalbare en duurzame manier van koffiezetten."

Wat is er speciaal aan de French Press koffie?

De French press koffiemethode is een unieke manier om koffie te zetten die resulteert in een volle, smaakvolle kop koffie. Wat maakt de French press zo speciaal? Hieronder bespreken we enkele kenmerken die de French press koffie zo bijzonder maken.

Ten eerste behoudt de French press de natuurlijke oliën en aroma's van de koffiebonen. Omdat de koffie in contact blijft met het water tijdens het zetproces, kunnen de oliën en aroma's zich vermengen met het water en zorgen voor een volle smaak en geur. Dit is anders dan bij andere methoden zoals de filtermethode, waarbij de oliën en aroma's worden tegengehouden door het filter.

Een ander kenmerk van de French press is de mogelijkheid om de sterkte en smaak van de koffie aan te passen. Dit kan worden gedaan door de hoeveelheid koffie en de zettijd te variëren. Als je van sterke koffie houdt, kun je meer koffie gebruiken en de zettijd verlengen. Als je liever mildere koffie drinkt, kun je minder koffie gebruiken en de zettijd verkorten.

Daarnaast is de French press een betaalbare en eenvoudige manier om koffie van hoge kwaliteit te zetten. Het enige wat je nodig hebt is een French press, heet water en koffie. Er is geen elektriciteit nodig, dus het is ook een handige methode om te gebruiken als je buiten bent of op reis bent.

Ten slotte is de French press ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. De onderdelen kunnen gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en worden schoongemaakt, waardoor het een duurzame methode is.

Al met al is de French press koffiemethode een speciale manier om koffie te zetten die veel voordelen biedt. Het behoudt de natuurlijke oliën en aroma's van de koffie, biedt de mogelijkheid om de sterkte en smaak aan te passen, is betaalbaar en eenvoudig in gebruik en gemakkelijk schoon te maken.

Wat zijn de voordelen van de French Press koffie?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van de French press koffiemethode. Hieronder bespreken we enkele van deze voordelen.

Ultieme smaakbeleving

Een van de grootste voordelen van de French press koffie is de smaak. De French press staat bekend om het produceren van een volle, smaakvolle kop koffie die de natuurlijke oliën en aroma's van de koffiebonen behoudt. Dit komt doordat de koffie in contact blijft met het water tijdens het koffiezetten, waardoor de oliën en aroma's zich vermengen met het water en zorgen voor een volle smaak en geur.

De koffiesterkte is eenvoudig aan te passen

Een ander voordeel van de French press koffie is de mogelijkheid om de sterkte en smaak aan te passen. Dit kan worden gedaan door de hoeveelheid koffie en de zettijd te variëren. Hierdoor kun je de koffie aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en genieten van een kop koffie die precies goed voor je is.

Betaalbaar & duurzaam

Daarnaast is de French press een betaalbare en duurzame optie voor koffieliefhebbers. In tegenstelling tot andere koffiemachines, heeft de French press geen elektriciteit nodig en heeft het geen wegwerponderdelen die moeten worden vervangen. Hierdoor is het een duurzame en betaalbare optie voor mensen die thuis koffie willen zetten.

Eenvoudig in onderhoud

Ten slotte is de French press ook gemakkelijk in gebruik en schoon te maken. Het enige wat je nodig hebt is heet water, koffie en een French press. Na het zetten kan de French press gemakkelijk worden gereinigd door de onderdelen uit elkaar te halen en af te spoelen met warm water.

Kortom, de voordelen van de French press koffiemethode zijn onder andere een heerlijke smaak, de mogelijkheid om de sterkte en smaak aan te passen, betaalbaarheid en duurzaamheid, en gemakkelijk in gebruik en schoon te maken. Als je op zoek bent naar een koffiemethode die veel voordelen biedt, dan is de French press zeker het overwegen waard.

cafetiere zetten

Bron: Madalyn Cox via Unsplash.com

Hoe zet je koffie met de French Press?

Het zetten van koffie met een French press is een eenvoudig proces dat bestaat uit slechts enkele stappen.

Stap 1: Maal de koffiebonen grof. Voor de beste smaak wordt aanbevolen om de koffiebonen grof te malen, vergelijkbaar met de consistentie van broodkruimels.
Stap 2: Voeg de gemalen koffie toe aan de French press. Gebruik ongeveer 1 gram koffie per 15 milliliter water voor een sterke kop koffie. Voeg het hete water toe aan de French press en roer even door.
Stap 3: Plaats de deksel op de French press en laat de koffie ongeveer 4 minuten trekken. Laat de koffie langer trekken als je een sterkere smaak wilt.
Stap 4: Duw langzaam de zuiger naar beneden om de koffie te scheiden van de gemalen koffiebonen. Zorg ervoor dat je de zuiger langzaam en gelijkmatig naar beneden duwt om te voorkomen dat er koffiedik in je kopje terechtkomt.
Stap 5: Giet de koffie in een kopje en geniet van je heerlijke kopje koffie.

Het zetten van koffie met een French press is dus een eenvoudig proces dat snel en gemakkelijk kan worden gedaan. Het resultaat is een smaakvolle en volle kop koffie die de natuurlijke oliën en aroma's van de koffiebonen behoudt.

Meest voorkomende vragen over French Press koffie voor beginners

Als beginner kan het zetten van koffie met een French press nogal overweldigend lijken. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over French press koffie om je te helpen bij het zetten van je eerste kopje.

Hoeveel koffie moet ik gebruiken voor mijn French press?
Dat is afhankelijk van hoeveel koffie je wilt zetten. Gebruik ongeveer 1 gram koffie per 15 milliliter water voor een sterke kop koffie. Pas de verhoudingen aan naar jouw smaak.
Hoe lang moet de koffie trekken in de French press?
Laat de koffie ongeveer 4 minuten trekken. Laat de koffie langer trekken als je een sterkere smaak wenst.
Hoe maak ik de French press schoon?
Maak de French press na elk gebruik schoon. Gooi de gemalen koffie in de prullenbak of in de tuin en was de French press af met warm water en afwasmiddel. 

Met deze antwoorden op veelgestelde vragen kun je gemakkelijk beginnen met het zetten van heerlijke koffie met een French press.

Conclusie

De French press is een eenvoudige en betaalbare manier om koffie van hoge kwaliteit te zetten en wordt steeds populairder onder koffieliefhebbers. De oorsprong van de French press gaat terug tot de late 19e eeuw, maar het werd pas in de jaren 50 populair in Europa, dankzij verbeteringen zoals de metalen filter en de verhoogde metalen rand.

De populariteit ervan bleef groeien in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld, en vandaag de dag is de French press een veelzijdige zetmethode die de natuurlijke oliën en aroma's van de koffiebonen behoudt en de sterkte en smaak van de koffie aanpast. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.