Geschiedenis van Cold Brew koffie

Oorsprong cold brew koffieBron: Cosmin Georgian via Unsplash.com

Cold brew is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en veel mensen zijn benieuwd naar de oorsprong en de geschiedenis van deze verfrissende koffiedrank. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van cold brew koffie en ontdekken we hoe deze drank is ontstaan en zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is.

De allereerste keer dat er over cold brew koffie werd gesproken was in Japan in de jaren 1600, waar het bekend stond als "Kyoto". Maar hoe is deze Japanse methode van koffiezetten naar het Westen gekomen en hoe heeft het zich ontwikkeld tot een van de meest populaire drankjes van vandaag de dag? In dit artikel zal ik je antwoord geven op al deze vragen

Maar voordat we beginnen, wil ik graag verwijzen naar een andere interessante blog die je kunt lezen als je meer wilt weten over het zetten van cold brew koffie. In deze blog vind je een gedetailleerde guide over hoe je zelf thuis eenvoudig cold brew koffie kunt maken. Deze guide en de geschiedenisles die ik nu ga geven over cold brew koffie, ben jij straks een echte expert op het gebied van deze heerlijke koffiedrank!

Wie heeft cold brew uitgevonden?

Hoewel de oorsprong van cold brew koffie teruggaat tot de jaren 1600 in Japan, is het niet helemaal duidelijk wie de drank heeft uitgevonden. Er zijn verschillende verhalen en legendes over de oorsprong van cold brew koffie, maar het is moeilijk om de feiten van de fictie te scheiden.

Een veel voorkomende legende is dat het idee voor cold brew koffie is ontstaan tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, toen soldaten hun koffie koud moesten drinken omdat er geen vuur was om het te verwarmen. Hoewel dit verhaal aantrekkelijk is, is er geen bewijs om het te ondersteunen en is het waarschijnlijker dat cold brew koffie zijn oorsprong heeft in Japan.

Een andere legende suggereert dat de Nederlanders cold brew koffie hebben uitgevonden tijdens hun kolonisatie van Indonesië in de 17e eeuw. De Nederlanders zouden koffiebonen hebben gebruikt die in de regio groeiden en deze hebben gemengd met koud water om een verfrissende drank te maken. Hoewel het onduidelijk is of dit verhaal waar is, is het wel bekend dat de Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van koffie over de hele wereld.

Hoewel we dus niet precies weten wie cold brew koffie heeft uitgevonden, is het duidelijk dat het al eeuwenlang wordt gedronken en dat het in de loop der jaren is geëvolueerd en verfijnd tot wat het nu is: een verfrissende, cafeïnehoudende drank die geliefd is bij koffieliefhebbers over de hele wereld.

Wat is er speciaal aan cold brew koffie?

Er zijn verschillende redenen waarom cold brew koffie zo populair is geworden de afgelopen jaren. Ten eerste heeft cold brew koffie een unieke smaak en textuur in vergelijking met traditioneel gezette koffie. Doordat de koffie langzaam wordt gezet in koud water, heeft het minder zuren en bitterheid, waardoor het een zachtere en minder intense smaak heeft. Hierdoor is het een perfect alternatief voor mensen die normaal gesproken niet zo van koffie houden vanwege de bittere smaak.

Daarnaast heeft cold brew koffie een hoger cafeïnegehalte dan traditioneel gezette koffie. Omdat de koffie langzaam wordt gezet in koud water, worden er meer cafeïne en andere stoffen uit de koffie gehaald dan bij een traditionele zetmethode. Dit kan voor sommige mensen een voordeel zijn, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat te veel cafeïne ongewenste bijwerkingen kan hebben.

Een ander voordeel van cold brew koffie is dat het langer houdbaar is dan traditioneel gezette koffie. Omdat de koffie langzaam wordt gezet in koud water en niet in contact komt met warmte, blijft het langer vers en kan het langer worden bewaard in de koelkast. Hierdoor is cold brew koffie een handige optie voor mensen die graag altijd een ready to go koffie bij de hand willen hebben.

Waarom heet cold brew cold brew?

De naam "cold brew" is eigenlijk een behoorlijk eenvoudige en voor de hand liggende beschrijving van het proces dat wordt gebruikt om de koffie te maken. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt cold brew koffie gezet door de koffiebonen te laten weken in koud water gedurende een langere periode van tijd. Dit proces is in wezen het tegenovergestelde van het zetten van warme koffie, waarbij heet water door de gemalen koffie wordt gegoten om de smaak en aroma's te extraheren.

Hoewel de naam "cold brew" dus redelijk voor de hand ligt, zijn er wel enkele variaties op deze naam die soms worden gebruikt om hetzelfde proces te beschrijven. Een van deze varianten is "cold press", wat ook verwijst naar het proces van het zetten van koffie door koud water door gemalen koffie te laten stromen.

Nitro Cold BrewNitro Cold Brew. Bron: Daniel Lee via Unsplash.com

Een andere variant van cold brew koffie is nitro cold brew, waarbij koud gezette koffie wordt gemengd met stikstofgas om een romige en schuimige textuur te creëren. Nitro cold brew is populair geworden in koffiebars over de hele wereld vanwege de unieke textuur en smaak.

Al met al is de naam "cold brew" dus gewoon een beschrijvende term voor het proces van het zetten van koffie met koud water. Hoewel het proces misschien anders is dan traditionele zetmethoden, heeft cold brew koffie zijn eigen unieke smaak en voordelen, die het een geweldige optie maken voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe manier om van koffie te genieten.

Wat is het verschil tussen cold brew en iced coffee?

Video: Alle iced coffee drinks uitgelegd. 

Ondanks dat beide drankjes populair zijn als verfrissend zomerdrankje, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen cold brew koffie en iced koffie.

Het grootste verschil tussen de twee drankjes is de manier waarop ze worden gezet. Cold brew koffie wordt gezet door koffiebonen te laten weken in koud water gedurende een periode van 12-24 uur. Iced koffie, aan de andere kant, wordt gezet door warme koffie af te koelen en te serveren over ijs.

Een ander verschil tussen de twee is de smaak. Cold brew koffie heeft over het algemeen een zoetere, zachtere smaak omdat de koffiebonen langzaam worden geëxtraheerd in koud water. Iced koffie kan daarentegen een meer bittere smaak hebben, omdat het wordt gezet met warm water en vervolgens snel afgekoeld.

Lees ook: Alle koffiesoorten; de 17 bekendste uitgelegd.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen cold brew koffie en iced koffie is de manier waarop ze worden gezet en de smaak die ze opleveren. Welk drankje je ook kiest, beide zijn geweldige opties voor een verfrissende zomerse koffie.

"Het is nu gemakkelijker dan ooit om te genieten van Cold Brew Koffie"

Cold Brew Coffee Vandaag de dag

Cold brew koffie is tegenwoordig overal te vinden, van hippe koffiebars tot supermarkten en zelfs fastfoodketens. Het is een populaire drank geworden voor zowel koffieliefhebbers als mensen die gewoon op zoek zijn naar een verfrissend drankje op een warme dag.

Veel koffiebedrijven bieden nu ook kant-en-klare cold brew koffie aan, waardoor het nog gemakkelijker is geworden om van deze drank te genieten. Bovendien hebben sommige bedrijven hun eigen varianten op de klassieke cold brew koffie ontwikkeld, zoals cold brew met notenmelk, fruitige smaken of zelfs koolzuurhoudende varianten.

Naast de populariteit bij consumenten, is cold brew koffie ook een favoriet geworden onder barista's. Steeds meer koffiebars bieden nu cold brew koffie aan als onderdeel van hun menu, en veel barista's hebben hun eigen unieke manier ontwikkeld om deze drank te zetten en serveren.

Kortom, cold brew koffie is niet langer alleen voor koffie-experts. Het is nu gemakkelijker dan ooit om te genieten van deze verfrissende en heerlijke drank, en het zal waarschijnlijk alleen maar populairder worden naarmate meer mensen ontdekken hoe lekker het is.

Ben je enthousiast geworden en wil je het ook proberen? We bieden sinds kort deze super fijne Hario Cold Brew Coffee Filter-In Bottle aan in onze webshop!

Conclusie

In conclusie is cold brew koffie een drankje met een lange geschiedenis en een steeds groeiende populariteit. Het is een verfrissende en smaakvolle optie voor koffieliefhebbers en mensen die op zoek zijn naar een koud drankje op een warme dag. Of je het nu thuis maakt of bij je favoriete koffiebar bestelt, cold brew koffie blijft een heerlijk en uniek alternatief voor traditionele koffie.

Dus, als je nog nooit cold brew koffie hebt geprobeerd, waar wacht je nog op? Het is zeker de moeite waard om het eens uit te proberen!