Koud, sterk en verfrissend: Waarom Cold Brew de ultieme koffietrend is.

Cold Brew koffie

 

Cold Brew is de nieuwste koffietrend en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Dit verfrissende drankje, gemaakt van specialty coffee, is de perfecte manier om thuis te genieten van een cafeïneboost op een warme dag. Maar wat maakt Cold Brew zo bijzonder?

 

Ten eerste is het proces van het maken van Cold Brew koffie anders dan de traditionele methoden. In plaats van heet water te gebruiken, wordt de koffie gezet met koud water gedurende 12-24 uur. Dit resulteert in een unieke smaak die minder bitter en zuur is dan traditionele koffie.

"... altijd een verfrissend glaasje Cold Brew binnen handbereik."

Een ander groot voordeel van Cold Brew koffie is dat het gemakkelijk van tevoren kan worden bereid en in de koelkast kan worden bewaard. Dit betekent dat je altijd een verfrissend glaasje Cold Brew binnen handbereik hebt, zonder dat je elke keer een nieuwe pot koffie hoeft te zetten. Het is een handige optie voor drukke ochtenden of als je gasten ontvangt en snel een verfrissend drankje wilt serveren. Bovendien kun je het langer bewaren dan verse koffie, dus je kunt er langer van genieten. Kortom, Cold Brew koffie is een praktische en gemakkelijke manier om te genieten van een heerlijk verfrissend drankje.

Als je op zoek bent naar een verfrissende nieuwe manier om thuis van specialty coffee te genieten, dan is Cold Brew koffie zeker de moeite waard om te proberen. Lees verder om te ontdekken hoe je dit drankje zelf kunt maken en waarom Cold Brew de ultieme koffietrend is.

Lees ook: DIY Cold Brew Recept

Wat is het verschil tussen ijskoffie en cold brew?

Als je op zoek bent naar een verfrissende koffiedrank op een warme dag, zijn ijskoffie en cold brew beide populaire opties. Hoewel ze er misschien hetzelfde uitzien, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze dranken.

Het grootste verschil tussen ijskoffie en cold brew zit hem in de bereiding. Bij ijskoffie wordt hete koffie over ijsblokjes gegoten (of in de blender gemixt) om het snel af te koelen, terwijl cold brew koud water gebruikt en het mengsel 12 tot 24 uur laat trekken om een koffieconcentraat te maken. Hierdoor is cold brew minder bitter en minder zuur dan traditionele koffie en heeft het een vollere smaak.

"Cold Brew is van nature zoet en heeft geen extra suiker nodig."

Een ander verschil tussen de twee dranken is de toevoeging van andere ingrediënten. IJskoffie wordt vaak bereid met slagroom, roomijs en suikerige siropen, waardoor het een calorierijke traktatie kan worden. Cold brew daarentegen heeft van nature een zoete en verfrissende smaak en heeft geen extra suiker nodig.

Ten slotte is er nog een verschil in textuur. IJskoffie kan soms wat waterig zijn vanwege het gesmolten ijs, terwijl cold brew een vollere textuur heeft omdat het koffieconcentraat niet wordt verdund met ijs.

Kortom, als je op zoek bent naar een koele koffiedrank met minder calorieën en een vollere smaak, dan is cold brew waarschijnlijk de beste keuze. Maar als je liever een zoetere, meer toetjes achtige traktatie wilt, dan kan ijskoffie een goede optie zijn.

 

Drink Cold brew

Hoe maak je cold brew coffee thuis?

Cold brew coffee is een heerlijke en verfrissende manier om van koffie te genieten, vooral op een warme dag. Het goede nieuws is dat het maken van cold brew thuis vrij eenvoudig is en je hebt geen dure apparatuur nodig. Er is echter wel een hele leuke fles met ingebouwd filter van Hario, wij zijn fan! Hier zijn de stappen om cold brew koffie te maken:

  1. Kies de koffiebonen: Voor de beste smaak raden we aan om specialty koffiebonen te gebruiken die vers zijn gebrand. Kies een roast level die past bij jouw voorkeur. Ik vind light roast koffie het lekkerst voor cold brew coffee omdat het water lang de tijd heeft om smaken op te nemen. 

  2. Maal de koffiebonen: Maal de koffiebonen grof, vergelijkbaar met grof zeezout. Een goede vuistregel is om ongeveer de verhouding van 1:4 aan te houden voor koffie en water. Je gebruikt dus redelijk veel koffie. 

  3. Meng koffie en water: Doe de gemalen koffie in een grote pot en voeg water toe. Gebruik 4 delen koud water voor elk deel koffie. Roer goed door zodat alle koffiebonen nat zijn.

  4. Laat het mengsel trekken: Zet de pot in de koelkast en laat het mengsel 12 tot 24 uur trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de koffiesmaak zal zijn.

  5. Filter de koffie: Gebruik een papieren filter of hele fijne zeef om de koffie van het water te scheiden. Giet het koffieconcentraat door het filter in een andere kan.

  6. Leng aan, voeg ijs toe en serveer: Serveer het gekoeld of met ijs, maar leng het iets aan met water want het is erg geconcentreerd :-)

En dat is het! Nu weet je hoe je zelf heerlijke cold brew coffee kunt maken thuis. Experimenteer gerust met de verhoudingen van koffie en water totdat je de perfecte smaak hebt gevonden die bij jou past.

Let op dat je niet deze fouten maakt bij het zetten van cold brew coffee.

Hoe lang kun je cold brew coffee bewaren?

Cold brew coffee staat bekend om zijn lange houdbaarheid. Omdat het koffieconcentraat wordt gemaakt met koud water en gedurende lange tijd wordt getrokken, heeft het een langere houdbaarheid dan vers gezette koffie. Hier zijn enkele richtlijnen voor hoe lang je cold brew coffee kunt bewaren:

  • Gekoeld in de koelkast: Nadat je de koffie hebt gezet en gezeefd, bewaar je het koffieconcentraat in een luchtdichte container in de koelkast. Het blijft ongeveer 1-2 weken goed als het gekoeld wordt bewaard.

  • Ingevroren: Je kunt cold brew coffee ook invriezen voor langere houdbaarheid. Giet het koffieconcentraat in ijsblokjeshouders en vries het in. Bewaar de ijsblokjes in een luchtdichte zak in de vriezer. Het blijft ongeveer 3-4 maanden goed als het goed is ingevroren.

Het is belangrijk op te merken dat de smaak van cold brew coffee na verloop van tijd kan veranderen en minder krachtig kan worden. Het is daarom het beste om het binnen de aanbevolen tijd te consumeren voor de beste smaak.

Nu weet je hoe lang je cold brew coffee kunt bewaren. Of je nu een grote batch maakt om gedurende de week te drinken, of het invriest om later te gebruiken, je kunt altijd genieten van heerlijke cold brew koffie wanneer je maar wilt.

Conclusie

Cold brew coffee is zonder twijfel een van de populairste koffietrends van de afgelopen jaren. Het is niet alleen verfrissend en lekker, maar het biedt ook veel voordelen ten opzichte van traditionele koffiezetmethoden. Het is gemakkelijk te maken, lang houdbaar en biedt een unieke smaakervaring.

Als je een liefhebber bent van specialty coffee en thuis wilt genieten van een heerlijk koud kopje koffie, dan is cold brew zeker het proberen waard. Met onze gids over wat cold brew is, het verschil tussen ijskoffie en cold brew, hoe je het thuis kunt maken en hoe lang je het kunt bewaren, heb je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Dus waar wacht je nog op? Ga naar de keuken, maak je eigen cold brew koffie en ontdek de vele voordelen en heerlijke smaak van deze ultieme koffietrend.