Kenya specialty coffie kenia

Kenya: Gloria doet het anders...

Nooit samenwerken met Kenia...

Bij onze partner This Side Up, ook wel bekend als the good middleman, stond Kenia als koffieland nooit echt hoog op het lijstje. Ze hebben simpelweg de onrechtvaardige Keniaanse koffie-industrie niet willen voeden.

Wereldwijd zijn Keniaanse koffies namelijk enorm gewild door de unieke smaakprofielen, en de kopers zijn inmiddels gewend aan de hoge prijzen ten opzichte van andere Afrikaanse specialty coffee.

Helaas gaat het grootste gedeelte van de hoge prijs naar een corrupt veilingsysteem. Koffieboeren verdienen hierdoor extreem weinig...

Net als in veel andere landen zoals Colombia kiezen veel jonge Kenianen ervoor om dit onwaardige bestaan gedag te zeggen en te verhuizen naar de stad. Zonde...

Het is dus helaas zo dat wij zélf het systeem en de daarmee gepaarde onrechtvaardigheid in stand houden door deze hoge prijzen te accepteren, wel vanwege de overweldigende kwaliteit. Daar mankeert gelukkig niks aan.  

Direct Trade

Totdat onze partner in contact kwam met Stean Fasol (opgegroeid in Kenia), bekend van Stean's Beans. Eind 2020 bemachtigde Stean een exportvergunning waardoor de veilingen omzeild konden worden. Hierdoor is in 2021 voor het eerst door onze partner rechtstreeks, via direct trade, koffie ingekocht bij Keniaanse koffieboeren. 

Duurzaam op financieel én ecologisch vlak

In het specifiek is onze nieuwe Keniaanse koffie afkomstig van boerderij Sakami Coffee, die wordt gerund door vrouwelijke ondernemer Gloria en haar Finse man Jarmo. Dit is een van de meest ecologisch duurzame boerderijen van het land die volledig wordt aangedreven door zonnepanelen.

Ook helpen ze omliggende boerderijen betere prijzen en kennis te verkrijgen, zodat de de hele keten in Kenia duurzamer kan worden op zowel financieel als ecologisch vlak.

De boerderij doet aan "agroforestry" door macadamie bomen tussen de koffie in te verbouwen, alle lokale bomen in en om de boerderij te beschermen en natuurlijke struiken in en rond de koffieplanten te laten staan, bijenkorven rond de boerderij te plaatsen en uiteraard door het vermijden van pesticiden en herbiciden. 

Al het afval zoals koffiepulp en macadamia schillen worden aan regenwormen gevoerd, de wormuitwerpselen worden weer als mest terug naar het veld gebracht.

Water wat is gebruikt voor het 'verwerken' van de koffie wordt behandeld met kalk in speciale vijvers en vervolgens gebruikt om het weiland onder de vijvers te irrigeren.

Tot slot gebruikt Sakami Coffee minerale meststoffen om de voedingsstoffen aan te vullen die bij het oogsten van de koffiebessen worden weggenomen. 

De smaak

Ook niet geheel onbelangrijk... Hoe smaakt deze koffie? De koffie van Gloria's boerderij heeft de typische heldere fruittonen die je verwacht van Keniaanse koffie, maar door meerdere koffiesoorten te gebruiken en doordat Sakami in een minder gebruikelijk klimaat ligt, vind je een wat stevigere body terug in de koffies.

De koffie die wij hebben uitgekozen heeft prachtige smaaktonen van rode druiven, pruimen en gedroogde vijgen. Wij hebben deze gebrand voor alle filterstijlen!

Proeven?

Enthousiast geworden? Of misschien gewoon heel nieuwsgierig? Proef dan snel onze nieuwste aanwinst!