Colombia El Corozal

Technische koffie innovatie op Finca El Corozal

“Growing and producing specialty coffee is an opportunity for us to live with dignity and for this reason, we do it with passion and discipline” – Delfín Carvajal 

Mooi gesproken, niet?! De volgende coffee story gaat over onze laatste aanwinst - een espresso special uit Colombia genaamd El Corozal! 

De Finca

Finca El Corozal is gesitueerd in Garzón, Huila op een hoogte van 1500 meter. De eigenaar is een ambitieuze man genaamd Delfín Carvajal.

Hij wordt voornamelijk gedreven door zijn nieuwsgierigheid en ondernemersmindset, maar Delfín is ook een bewonderenswaardig koffie talent!

Delfín heeft 20.000 koffieplanten op zijn 3 hectare grond, de belangrijkste soorten hiervan zijn Caturra, Castillo en Colombia.

Delfín nam deel aan de Huila Mágico Competitie van 2020 die onze partner The Coffee Quest in Colombia heeft georganiseerd en de koffie die meedeed werd gerangschikt in de Top 10!

It's a family affair

De boerderij maakt deel uit van een familie geschiedenis van 4 generaties lang. Finca El Corozal behoort tot de familie Carvajal-Castiblanco (dit is de familie van Delfín en zijn vrouw), maar wordt beheerd door de broer van Delfín: Euclides Carvajal.

Finca El Corozal is oorspronkelijk gecreëerd door 7 broers, die de eerste hectares kochten in 2004, waarna ze de boerderij zijn blijven uitbreiden.

Een leuke uitdaging

De belangrijkste prioriteit van Delfín is het optimaliseren van ruimte en tijd tijdens het droogproces van zijn hoge kwaliteitskoffie. Dit doe hij door alle fysieke en organoleptische (alles wat je kan proeven en ruiken) kenmerken te behouden.

Daarom is hij zich gaan focussen op mechanisch drogen (in plaats van drogen op droogbedden bijvoorbeeld), maar hier bleek geld voor nodig. Hoe hij dit heeft bewerkstelligd is de moeite waard om te vertellen.

Delfín was in staat om een startkapitaal als lening van de staat te krijgen die hij niet hoefde terug te betalen zolang aan alle vereisten van het project zijn voldaan.

Daarom heeft hij het project op vier basisonderzoeken geformuleerd: markt, technisch, financieel en organisatorisch. 

Met behulp van een expert besloot Delfín bepaalde technische aanpassingen te doen, gericht op kwaliteitsbehoud van de bonen tijdens het mechanische droogproces.

Deze innovatie alleen al was voldoende voor de goedkeuring van het project en daarmee de uitbetaling van de lening. Er werd namelijk mee aangetoond dat dit project een impact zou hebben op één van de belangrijkste economische sectoren van het land; koffie. 

Een jaar lang kreeg Delfín continue follow-ups van controleurs om te kijken of dit project in de loop der tijd nog steeds werd gehandhaafd binnen het bedrijf.

Uiteraard was dat het geval en het is nog steeds een groot succes. Mede omdat het zijn doel is geweest om zijn ondernemersactiviteiten uit te breiden in het voordeel van de specialty coffee productie. 

Koffie innovatie!

Wat houdt dit speciale proces nou precies in? Het komt neer op dat de koffiebessen 14 uur in bessenvorm zijn, daarna gemiddeld 8-12 dagen op solar dryers en vervolgens 32 uur lang mechanisch gedroogd op 36°C.

Oog voor het milieu

Uiteraard heeft Finca El Corozal ook oog voor het milieu en behaalden zij in 2009 de Rainforest Alliance certificering.

Ze laten geen jacht- of verbrandingsactiviteiten toe, controleren zorgvuldig het watersysteem tijdens het 'wassen' van de koffie, hergebruiken of transformeren het bijproduct in compost en vermijden zoveel mogelijk chemicaliën voor de bestrijding van ziekten en plagen. 

Samen kom je verder

Voor onze importeur is het leuk om samen te werken met een vastberaden koffieboer wiens passie het is om continu te verbeteren en betere technieken te vinden en te implementeren die écht impact maken.

Daarnaast heeft Delfín ook een netwerk gestart met meer dan 20 leden uit hetzelfde gebied. Iedereen zet zich in om verschillende soorten te planten, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Dit is ook een super motivatie voor elke andere koffieboer om een groter voordeel te behalen in de lokale economie.

Vandaar de quote aan het begin van deze coffee story

Leuk om zo'n technische kant van koffie eens te belichten toch? Geweldig dat ondernemers als Delfín hiertoe gemotiveerd zijn en onze partner dit stimuleert door een eerlijke prijs te bieden voor deze mooie koffies.

Ben je enthousiast geworden? Proef dan snel deze koffie met smaaktonen van meloen, perzik en karamel. Je vindt de koffie hier