Nicaragua koffie

De obsessie van Balladarez (Nicaragua)

Het stond al erg lang bovenaan ons verlanglijstje om een koffie uit Nicaragua aan ons assortiment toe te voegen.

Dit is omdat Zwarte Roes is ontstaan vanuit onze wereldreis, lees meer over ons verhaal en Nicaragua in onze top 5 favoriete landen staat n.a.v. die reis! Het was dus de hoogste tijd...

En wat voor een Nicaraguaanse koffie is het geworden... Wauw! Ik ben weer om ver geblazen door deze smaakbom. Dat is tenminste als je net zo'n liefhebber bent van slow coffees en light roasts als ik. Wij hebben deze special namelijk gebrand voor filterstijl koffies. Nu wat meer over de achtergrond van deze koffie...

De finca

De boerderij (hierna finca) waar deze koffie vandaan komt heet 'Un Regalo de Dios' en dit betekent letterlijk 'Een geschenk van God'.

Nou, dat lijkt al wat te beloven ;-). Deze finca ligt op een hoogte van 1350 tot 1700 meter, achter Las Segovias Mill en is gelegen in de Mozonte gemeente 'Nueva Segovia'.

Dit ligt aan de noordelijke grens van Nicaragua. In deze regio worden enkele van de beste koffies uit Nicaragua geproduceerd, waaronder deze special 'Balladarez'. Wij hebben deze koffie vernoemt naar de familie die deze koffie finca runt; namelijk Luis Alberto Balladarez Moncada samen met zijn gezin.

Deze familie bestiert al drie generaties de hoge kwaliteits koffieproductie op de finca. 52 van de 72 hectare grond is in gebruik voor koffie. Er is een groot bos rondom de koffie en dit creëert een speciaal microklimaat met koele temperaturen. 

Het geheim achter de koffie

Luis Alberto heeft een hele belangrijke missie. Hij wil enkel en alleen koffiebonen voor uitstekende en consistente kopjes koffie leveren. Dit bereikt hij door een extreem hoge zorg tijdens het gehele proces van de koffieproductie. Luis is geobsedeerd door kwaliteit én met elk detail in elke stap van het proces. 

Een groot verschil met andere boerderijen is de gesloten omgeving waar de koffie kan worden gedroogd, waar schaduwnetten zijn en er een vrij lage temperatuur heerst. De strategie van Luis Alberto is dan ook om alle omstandigheden tijdens de verwerking zo stabiel mogelijk te houden. 

De koffie scoort hierdoor enorm hoog. Zo is deze finca 5e geworden tijdens The Nicaragua Cup of Excellence in 2018, wat een geweldige prestatie is. 

Klimaat

De boerderij is van zo'n grote waarde voor Luis Alberto dat hij kwaliteitsmanagement en klimaatkwesties enorm serieus neemt. Onze partner The Coffee Quest heeft een interview met hem gehouden over dit uitdagende onderwerp van klimaatverandering.

Als gevolg van klimaatverandering wordt met name het verwerkingsproces van koffie steeds moeilijker. Dit is de reden waarom het onderwerp hem extra aan het hart gaat. 

Ze gebruiken op deze finca enkel biologische meststoffen en speciale filters om water- en/of bodemverontreiniging na het ontpulpen te voorkomen. Zo proberen ze hun ecologische footprint zo klein of neutraal mogelijk te houden.

Heb je genoeg gelezen en spreekt het smaakprofiel van Strawberries, Blueberries en Chocolate je aan? Ga dan verder naar de product pagina!