Aricha Yirgacheffe Ethiopia

Het tweede leven van Aricha (Ethiopia), en wat voor één!

Nog een koffie uit Ethiopië, momenteel de derde in ons huidige assortiment. De eerste is onze vaste Ethiopia Sidamo die we aanraden als espresso koffie.

De Suke Quto en dit allernieuwste lid van onze familie hebben een light roast en raden we aan als filterkoffie met zetmethodes als Hario V60, Aeropress, Kalita Wave, Chemex, etc. 

Yirgacheffe

Deze koffie komt van het washing station Aricha, gesitueerd in het wereldberoemde gebied Yirgacheffe in Ethiopië. Dit wasstation is nog maar heel recent opnieuw leven in geblazen en hoe dat is gebeurd is een bijzonder verhaal!

Aricha: een grote puinhoop!

Volgens de huidige manager was het Aricha washing station een puinhoop. Het was verwaarloosd, verlaten en had al jarenlang geen enkele koffiebes verwerkt.

Het hele gebied was begroeid met gras en onkruid en de gebouwen waren flink in verval geraakt. De kleine boeren, zoals dat vaker gaat in Ethiopië), die hier in de omgeving hun gewassen verwerkten moesten hun koffiebessen afleveren bij een station verderop.

Helemaal niet ideaal natuurlijk, want het vervoer is óf per benenwagen óf per muilezel. In ieder geval, tot voor kort...

Want slechts enkele maanden voor de oogst van 2018 ontmoetten deze kleine boeren de nieuwe eigenaar van het washing station: Faysel Yonis - de oprichter van het koffie export bedrijf Testi Coffee

De missie van Faysel 

Faysel was op zijn zachtst gezegd gemotiveerd. Gemotiveerd om van Aricha, het washing station, een hub te maken voor eersteklas koffie uit Yirgacheffe.

Na een traditionele (koffie)ceremonie spraken de dorpsoudsten hun enthousiasme uit en gaven zij hun zegen voor deze missie van Faysel. Niet alleen in het kader van goed zakendoen, maar vooral ook voor het totaalplaatje.

Faysel begon namelijk ook aan de aanleg van een elektriciteitsnetwerk voor alle omliggende dorpen. Daarnaast coördineert Testi Coffee de bouw van een school en zijn ze bezig om alle gezinnen toegang te kunnen geven tot schoon drinkwater. 

Traceerbaarheid en succes

Testi Coffee schat in dat ongeveer 1000 kleine boeren uit verschillende gemeenschappen naar Aricha komen om hun oogst aan koffiebessen te verkopen.

Tijdens de overdracht markeert Testi Coffee de kavels per gemeente om traceerbaarheid te garanderen. In de heuvels rondom het station vind je vier koffie communities; Aricha, Gersi, Idido en Reko Onancho.

Alle vier de communities leverden micro-lots in voor de Ethiopian Cup van 2019 en behoorden tot de best scorende koffiesoorten binnen deze veiling. Elke boerenfamilie ontving een deel van de veilingpremie om in hun levensonderhoud te voorzien!

Benieuwd?

Als je op zoek bent naar bloemige en complex smakende Yirgacheffe's, dan is Aricha de plek. Loopt het water je al in de mond?