Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Sinds enkele maanden hebben wij een cafeïnevrije koffie in ons assortiment en dat is erg goed ontvangen door onze klanten! Veel reacties de we krijgen zijn: "Woow, ik dacht altijd dat cafeïnevrije koffiebonen per definitie slecht van smaak zijn!" Dit is gelukkig verleden tijd! Geen 'death before decaf' meer dus...
Ik schreef eerder al een blog over het proces van cafeïnevrij maken, oftewel decafeïneren. Nu neem ik je graag wat algemener mee in het onderwerp van cafeïnevrije koffie. Alles wat je wilt weten.
Inhoud |
Dacht jij ook dat cafeïnevrije koffie altijd slecht van smaak is? Dan heb ik goed nieuws voor jou, want dit is zeker niet het geval. Als dit wel jouw ervaring is geweest tot nu toe zegt dat eerder wat over de koffiebonen die gebruikt zijn, dan over het cafeïnevrije gedeelte ervan. Als je namelijk goede kwaliteit groene koffiebonen gebruikt, krijg je vaak ook goede kwaliteit cafeïnevrije koffiebonen als resultaat.
Cafeïnevrije koffiebonen zijn dan ook koffiebonen waarbij ongeveer 95% van de cafeïne na het oogsten, maar voor het branden, wordt verwijderd. 100% cafeïnevrije koffie bestaat niet, maar dit hoeft gelukkig ook niet. Er mag volgens de wet nog 0,1% cafeïne in de koffiebonen zitten - dit is echt verwaarloosbaar laag en zeker niet te voelen in je lichaam.
Dit kan op verschillende manieren. Onze cafeïnevrije koffie wordt op de CO2 methode cafeïnevrij gemaakt, deze methode wordt ook wel de kritische koolzuur-methode genoemd. Zoals gezegd gebeuren alle methodes na het oogsten en voor het branden. Dus je kan in theorie elke (goede) groene koffieboon cafeïnevrij (cafeïne-arm) maken.
Koffieengezondheid.nl schrijft het volgende over deze methode:
"Bij de kritische koolzuur-methode worden de bonen in water gedompeld en zwellen op. Hierdoor komt de cafeïne vrij. Onder zeer hoge druk en lage temperatuur wordt de cafeïne vervolgens opgelost. Dit gebeurt met behulp van koolzuur, beter bekend als CO2. Het koolzuur verdampt weer door het drogen van de koffiebonen."
Dit is in onze ogen de meest natuurlijke manier om koffie cafeïnevrij te maken, zonder de toepassing van gevaarlijke stoffen zoals bij de DCM methode, waarbij dichloormethaan wordt gebruikt. Deze stof is uiterst giftig en kankerverwekkend maar de makers van cafeïnevrije koffie middels deze methode zeggen dat het geen effect heeft op de koffiedrinker. Toch blijven wij hier liever ver vandaan en houden we het bij cafeïnevrije koffie die is verkregen door middel van de kritische koolzuur-methode.
Nee, niet per se. Een gematigde drinker van 3-4 kopjes cafeïne-houdende koffie per dag, wordt niet blootgesteld aan te hoge cafeïnegehaltes. Als je heel veel meer koffie drinkt kan het wel het overwegen waard zijn om voor een deel van je koffie inname over te stappen op cafeïnevrije koffiebonen.
Uiteraard zijn er wel uitzonderingen. Als je zelf merkt dat je last krijgt na het koffie drinken (op gematigde wijze) van bijvoorbeeld hartkloppingen, een razend gevoel door je lijf of wat anders, zou je kunnen uitproberen of dit bij een decaf variant niet gebeurt.
Ook mensen met een hoge bloeddruk, of vrouwen die zwanger zijn of proberen te worden, kunnen baat hebben bij het vervangen van hun koffie door een cafeïnevrije variant.
Wij hebben er al flink wat mensen mee 'besodemietert' 😉. Wij vinden het zelf super goed nieuws dat heel veel mensen het verschil daadwerkelijk niet proeven, als je maar een kwalitatieve decafe koffie zet op de juiste manier. Wil je nog eens nalezen hoe je de perfecte espresso zet? Lees dan deze blog.
Wij kunnen wel concluderen dat er enorm veel (en steeds meer) interesse is onze cafeïnevrije koffie. Heb jij het al geprobeerd?