Wat doet cafeïne in je lichaam?

Wat doet cafeine in je lichaam

Ken je dat gevoel? Je wordt wakker en in bed denk je al aan hoe je eerste kopje koffie zal gaan smaken? Zelf kies ik meestal voor een filter roast die ik dan met mijn Hario V60 zet.

Het water loopt me al in de mond. Na het malen van de koffiebonen geurt de hele keuken naar wat er komen gaat.

De eerste slok, hmmm, ik ben gelijk wakker en alert. Zo wil je toch iedere dag wakker worden.

Maar dat verkwikkende effect dat de koffie heeft, waar komt dat eigenlijk vandaan? Ja natuurlijk, cafeïne, maar wat doet cafeïne in je lichaam?

Wat is cafeïne?

Om te begrijpen wat cafeïne in je lichaam doet, wil ik eerst een stapje terug. Wat is cafeïne eigenlijk voor stofje?

Cafeïne is een wit en van nature wat bitter stofje dat in verschillende planten en gewassen voorkomt. Waaronder de koffieplant. De cafeïne in de koffieplant beschermt deze tegen insecten en pesticiden.

Dus eigenlijk een heel nuttig en waardevol stofje.

Cafeïne is een stimulant die de activiteit in je hersens en zenuwstelsel doet toenemen. Daarnaast zorgt het voor een toename van cortisol en adrenaline in je lichaam.

In kleine hoeveelheden maakt cafeïne je fris en gefocust. Maar krijg je echter teveel van dit stofje binnen, dan kan je hier angstig van worden en kan het slapen bemoeilijkt worden.

Lees ook: Is koffie goed voor je gezondheid?

Wat doet cafeïne in je lichaam?

Cafeïne wordt zeer goed door het menselijk lichaam opgenomen waardoor je de effecten al op zeer korte termijn ervaart, meestal binnen drie tot vijfentwintig minuten na het drinken van bijvoorbeeld een kopje koffie.

Denk hierbij aan effecten zoals een toename van de ademhaling en hartslag en een toename van mentale alertheid en energie.

Afhankelijk van de persoon, kunnen deze effecten wel tot 12 uur aanhouden.

Er bestaat ook zoiets als teveel cafeïne. Dit zijn enkele symptomen die je kan ervaren wanneer je teveel cafeïne hebt gehad.

    • Vaak naar het toilet moeten
    • Uitdroginsverschijnselen
    • Hartkloppingen
    • Angsten
    • Niet kunnen slapen
    • Trillende handen

Hoeveel cafeïne is dan teveel?

Hoe jouw lichaam reageert op cafeïne is afhankelijk van je lichaamsgewicht, metabolisme en algehele gezondheid. Ook hangt het ervanaf of je regelmatig cafeïne gebruikt en hoeveel je dan per keer binnenkrijgt.

Uit onderzoek blijkt dat een dosis tot 400mg per dag acceptabel is. Per kopje koffie krijg je ongeveer 80 tot 200 mg cafeïne binnen gebaseerd op een hoeveelheid van 250 ml gezette koffie.

Maximaal 2 kopjes koffie dus?!

Om niet teveel last van de bijwerkingen te krijgen is 2 tot 3 kopjes koffie per dag toch echt wat je maximaal zou moeten drinken.

Natuurlijk is het zo dat je en tollerantie voor cafeïne opbouwt en in de praktijk wel iets meer kan hebben.

Maar om deze risico’s te voorkomen en vooral te kunnen genieten van de positieve gezondheidsvoordelen van koffie is het goed om je te houden aan dit maximum.

Zelf drink ik dan ook liever twee of 3 hele goeie kopjes specialty coffee in plaats van 10 slechte koppen koffie.