Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Koffie, het meest geliefde drankje in de Nederlandse huishoudens. Fervente koffiedrinkers kunnen er geen genoeg van krijgen? Wist je dat we in Nederland per jaar, per persoon zo’n 150 liter koffie drinken!
Ook schaffen mensen voor thuis steeds mooiere machines aan om ook daar te genieten van vers gebrande koffiebonen.
Dat we er allemaal zo gek op zijn is dus wel duidelijk, maar hoe gezond is koffie eigenlijk? Kun je het gewoon onbeperkt blijven drinken of moet je je koffie inname soms ook een beetje in de gaten houden?
Koffie kan heel goed zijn voor je gezondheid maar let wel op.
De meningen zijn verdeeld en het ene onderzoek looft dit magische drankje en de positieve werking op onze gezondheid en de ander waarschuwt juist voor het drinken van koffie.
Maar is het nu goed voor je gezondheid of niet? Ik ga je daarom uitleggen wat de positieve effecten zijn van koffie voor je gezondheid, maar ook dieper duiken in de risico’s die we in de gaten moeten houden.
Koffie is van nature een drankje zonder calorieën, zonder vet en zonder suiker. Tenzij je je koffie helemaal laat volgooien met slagroom, melk & karamel natuurlijk ;-).
Dit is, als je een gezonde levensstijl belangrijk vind, natuurlijk al een enorm gezondheidsvoordeel. Daarnaast geeft het je een goede focus en een enorme boost aan je energie niveau.
Het is zelfs zo dat velen van ons afhankelijk zijn van ons dagelijkse kopje koffie om wakker te worden en je dag op de juiste manier te starten.
Naast dat koffie dus super calorie arm en een natuurlijke energiedrank is, zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen van koffie op te noemen.
In een studie van Healthline (1) worden de volgende gezondheidsvoordelen benoemd waar wij als coffee lovers wel erg blij van worden!
Geralateerd: 4 redenen waarom koffie drinken gezond is
Koffie als pre-workout, dit moet je proberen
Zoals eerder gezegd is koffie calorie arm en vrij van vetten en suikers. Daarnaast bevat een kop koffie veel antioxidanten vitamines en mineralen.
Zo krijg je bij het drinken van een mok koffie (250 ml) al 25% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B2 binnen.
Naast vitaminen zitten er mineralen als kalium, fosfor en magnesium in die een positief effect hebben op je gezondheid.
Er zitten ook stoffen in koffie die in theorie minder goed voor je gezondheid zijn. Onderzoek heeft echter nog niet uitgewezen dat de hoeveelheden die je van deze stoffen via koffie binnenkrijgt ook daadwerkelijk een grote impact hebben op je gezondheid.
Zo meld ook het Voedingscentrum dat met de hoeveelheid koffie die wij in Nederland gemiddeld drinken het zeer onwaarschijnlijk is dat deze stoffen ook echt schade toebrengen aan onze gezondheid.
Maar toch wel de moeite waard om te weten wat deze stoffen zijn en wat ze met je doen.
Acrylamide is en stof die ontstaat als je koffiebonen brandt.
Cafestol is een stofje dat voorkomt in gezette koffie. Dit stofje verhoogt het slechte cholesterol in het bloed, het zogenaamde LDL.
Deze effecten zijn voornamelijk negatief voor mensen die al een te hoog cholesterol hebben of die hier extra gevoelig voor zijn.
De hoeveelheid cafestol in je kopje koffie hangt helemaal af van de zetmethode die je hebt gekozen voor je koffie. De simpele conclusie is dat wanneer je (met papier) gefilterde koffie drinkt.
Zoals met de Chemex, Aeropress of Hario v60, al het cafestol in het papieren filter achter blijft.
Wil je voorkomen dat je door het drinken van koffie je cholesterol negatief beïnvloed. Zet je koffie dan bij voorkeur met de bovenstaande zetmethoden.
Lees ook: Het effect van koffie op je cholesterol
Desondanks de risico’s van acrylamide en cafestol kun je koffie gewoon veilig blijven drinken.
Ben je echter een risicogroep of heb je last van een verhoogd cholesterol, zet dan bij voorkeur jouw koffie via een met papier gefilterde zetmethode.
Dit vind ik persoonlijk wel echt het slechtste nieuws en de minst prettige bijwerking van koffie. Als ik echt lekkere koffie drink dan kan ik hier geen genoeg van krijgen.
Maar als ik teveel koffie heb gedronken slaap ik zo slecht. Echt niet normaal. Maar hoe zit het dan precies? Ik ben erachter gekomen dat cafeïne het hormoon adrenaline aanmaakt.
Adrenaline staat erom bekend dat het je energie geeft. Maar deze energie kun je natuurlijk helemaal niet gebruiken als je probeert in te slapen.
Gelukkig is het wel zo dat als je dagelijks koffie drinkt, dit effect wel wat minder is dan wanneer je niet gewend bent om koffie te drinken. Dus vooral dagelijks koffie blijven drinken, dan slaap je tenminste nog een beetje ;-).
Koffie is goed voor je gezondheid. Er zitten tal van voedingsstoffen in die een positief effect hebben op onze gezondheid. Daarnaast word je er opgewekt van, krijg je er energie van en maakt het je blij.
Heb je een (te) hoog cholesterol, let er dan op dat je je koffie via een filtermethode zet om zo de Cafestol tegen te houden.
En ohja, als je slapen ook belangrijk vindt, drink dan niet teveel kopjes koffie vlakvoor je naar bed gaat, dit kan nog wel eens tegen je werken. Of drink ‘savond gewoon een lekkere decaf.