Koffie als pre-workout, dit moet je proberen!

Koffie als pre-workout

Bron: pexels.com

Begin je goed sportvoornemens nog beter en ‘go natural’ in de gym dit jaar. Gebruik je al een specifieke pre-workout?

Of ben je misschien nog op zoek naar de juiste pre-workout voor jou? Misschien interessant om eens te kijken naar de ingrediënten die in reguliere pre-workouts zitten! 

Kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, zoetstoffen en andere rare dingen die je niet kunt uitspreken en waarvan je niet eens wilt weten wat ze doen of wat voor bijeffect ze hebben. En natuurlijk cafeïne.

Natural gains

Je traint clean, eet clean en leeft clean. Maar meestal is dit met je supplementen nog niet het geval. Wist je dat er een relatief goedkope manier is van een super natuurlijke pre-workout boost

Je raadt het al, met KOFFIE natuurlijk!

Het belangrijkste bestanddeel van jouw potje pre-workout is cafeïne. En natuurlijk weet je dat dit bestanddeel al van nature in jouw kopje koffie zit.

Met het kiezen van de juiste koffiebonen kun je dus makkelijk, natuurlijk én op een lekkere manier jouw workout een vette boost geven. 

Effect van koffie op de sportprestaties

Wij zijn er inmiddels wel over uit dat koffie goed is voor je gezondheid. Maar buiten dat het een positief effect heeft op je gezondheid, kun je met een gezonde dosis cafeïne ook je sportprestaties een flinke boost geven.

Hoe werkt dat? Cafeïne in je lichaam zorgt voor meer energie. Door deze verhoogde energie niveaus wordt het transport van essentieel bouwstenen zoals calcium verhoogt.

Daarnaast zorgt cafeïne voor minder vermoeidheid en wordt er meer ver verbrand bij bepaalde niveaus van cafeïne in het lichaam.

Koffie en sportprestaties

  • Koffie zorgt voor mentale alertheid
  • Cafeïne zorgt voor een hogere calorieverbranding[1]
  • Spieren herstellen beter met cafeïne
  • De vermoeidheid tijdens inspannende activiteiten wordt vermindert

Koffie vs supplementen

Koffie en supplementen hebben beiden hun voordelen. Koffie in de eerste plaats is een stuk goedkoper dan pre-workout en heeft minder bijwerkingen bij het gebruik, in tegenstelling tot pre-workout.

Daarnaast is het drinken van een kopje koffie, zo’n 45 minuten voor je workout een lekkere en eenvoudige bezigheid.

Koffie is volledig natuurlijk en biedt nog vele andere gezondheidsvoordelen naast de positieve effecten op de sportprestaties.

Aan de andere kant is het voor ervaren bodybuilders soms aan te raden om wel voor een goede pre-workout supplement te gaan.

In een goede pre-workout zitten andere ingrediënten zoals creatine en aminozuren die je nog beter laten presteren in de gym.

Deze voordelen wegen voor jouw misschien niet op tegen de nadelen[2], dus maak hierin een weloverwogen beslissing.

Hoelang voor het sporten neem je je shot

Oke dan, je gaat ervoor. Je geeft koffie een serieuze kans als pre-workout en om je sportprestaties te gaan verbeteren.

Maar er is meer nodig dan de lekkerste koffiebonen en een koffiemachine om jouw eigen pre-workout brouwsel te toveren.

Timing is hier key. Het is van groot belang dat je op het juiste moment jouw koffie drinkt om je cafeïne piek maximaal te benutten.

Je cafeïne piek heb je ongeveer 45 minuten nadat je je shot espresso hebt genomen. Na deze periode begint je lichaam de cafeïne te verbranden waardoor de effecten steeds wat minder zullen worden.

Hoeveel koffie als pre-workout

De meeste pre-workouts bevatten tussen de 80 en 400 mg cafeïne per portie[3]. Hoeveel kopjes koffie moet je dan drinken om aan dezelfde hoeveelheid te komen?

Een shot espresso bevat ongeveer 60mg cafeïne. Bij het drinken van twee espresso shots voor je workout zit je dus al snel op 120 mg cafeïne!

Dit is meer dan wat je terug vind in sommige pre-workouts. Wil je echt hard gaan, dan drink je toch gewoon 4 of 5 shots espresso 💪.

Lees ook: Voedingswaarde in koffie, wat zit er in je kopje koffie?

Waarom koffie als pre-workout?

Koffie is niet alleen puur natuur en zonder toevoegingen. Het bevat ook een natuurlijke vorm van cafeïne die zorgt voor belangrijke cognitieve functies zoals je mood, energie niveau én het zit boordevol antioxidanten.

Dus ga au naturel en zoek de allerlekkerste koffie die boordevol cafeïne zit en die lekker genoeg is om je hele leven te drinken.

Mocht je het gaan proberen, laat ons weten wat je ervaring is!

Wij hebben alvast een selectie voor je gemaakt.

Gerelateerd :