Wat is een koffie verkeerd?

Wat is een koffie verkeerd

De koffie verkeerd, een echte Nederlandse klassieker, ook wel café au lait of  latte genoemd vanwege de grote hoeveelheid melk. Vaak wordt deze koffie vergeleken met bijvoorbeeld een cappuccino of latte macchiato, maar toch is het een heel ander drankje. De enige overeenkomst die ze wel hebben is dat koffiebonen en een espresso de basis vormen voor de koffiedrank.

Lees ook: Welke koffie wordt het meest gedronken?

Hoe maak je een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd maken is eigenlijk best eenvoudig en kun je gemakkelijk thuis doen.

Stap 1: Espresso zetten

Kies je favoriete koffiebonen en zet hier een espresso mee.

Tip: Gebruik een wat groter kopje zodat er voldoende melk bij kan.

Heb je geen espressomachine of koffiemachine waar je een espresso mee kan zetten, zet dan een kop (extra sterke) filter koffie.

Lees ook: Koffie zetten als een echte barista met een halfautomaat espressomachine

Stap 2: Melk verwarmen

Verwarm de melk op met het stoompijpje van je espressomachine of koffiemachine. Heb je geen stoompijp op je koffiemachine? Verwarm de melk dan in een pannetje of melkopschuimer. Let op: laat de melk niet koken.

Stap 3: Je koffie verkeerd inschenken

Schenk de opgewarmde melk over je koffie. Voor het lekkerste resultaat houd je 1 deel koffie op 3 delen melk aan. That’s it, jouw koffie verkeerd is klaar!

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en een latte macchiato?

Een koffie verkeerd lijkt wel veel op een latte macchiato maar is toch net even anders. Het zit hem hier voornamelijk in de bereiding. Bij een latte macchiato schuim je eerst de melk op en schenk je deze in een lang/hoog glas. Vervolgens zet je een shot espresso en schenk je deze uit over de melk in het glas. Zo ontstaan er de welbekende laagjes in de latte macchiato wat deze koffiedrank zo visueel aantrekkelijk maakt voor velen.

Het verschil tussen een koffie verkeerd en een cappuccino

Ook een cappuccino is niet hetzelfde als een koffie verkeerd. Hier zit het verschil hem vooral in hoe de melk wordt verwarmd. Bij de koffie verkeerd wordt de melk slechts verwarmt voordat het over de koffie wordt uitgeschonken. Bij een cappuccino wordt de melk echter opgeklopt, waardoor je een wat dikkere schuimlaag krijgt die je met goed oefenen mooi kan mengen met de espresso en er zelfs latte-art mee zou kunnen maken.

Hoeveel calorieën bevat een koffie verkeerd

Melk is bij een koffie verkeerd het grootste component. Hoewel zwarte koffie opzich zelf geen calorieën bevat, zorgt de grote hoeveelheid melk voor een enorme toename in het aantal calorieën van je koffie drankje. Volgens het Voedingscentrum zitten er in een kopje van 250ml koffie verkeerd ongeveer 75 calorieën.

Hoeveelheid caffeïne in een koffie verkeerd

Alleen het component koffie van een koffie verkeerd bevat cafeïne. Wanneer je een koffie verkeerd bereid met een espresso als basis dan kun je ervan uit gaan dat er ongeveer 65 mg cafeïne in je koffie verkeerd zit.

Lees ook: Wat doet cafeïne in je lichaam.