Wat is beter, zwarte koffie of koffie met melk?

Wat is beter? Zwarte koffie of koffie met melk?

Er is de laatste jaren superveel onderzoek gedaan naar de effecten van koffie op je gezondheid, de positieve effecten van koffie en natuurlijk ook de zaken waar je op moet letten.

Je kunt natuurlijk je koffie op veel verschillende manieren drinken. Gewoon zwart, met suiker, met melk of met melk en suiker.

Laten we trouwens niet de ‘Caramel-latte-frozen-frappuccino 9873’s” niet vergeten, die overigens bomvol calorieën zitten. Maar wat is nu beter, zwarte koffie of koffie met melk? Want melk is toch ook gezond ofzo?!?

Wat is beter, zwarte koffie of koffie met melk?

Zwarte koffie

“Wat heb je in je koffie?” “Doe maar gewoon zwart”. Deze vraag en antwoord combinatie kennen we natuurlijk allemaal. Gewoon zwarte koffie is koffie zonder melk, suiker of andere toevoegingen.

Als je kijkt naar de voedingswaarde in koffie dan is zwarte koffie een super gezonde keuze. Koffiebonen hebben bijna geen calorieën, vetten en suikers, je zou dus denken dat je hier super veel van kan drinken.

In theorie klopt dit, we moeten alleen op het stof je cafeïne letten. Teveel cafeïne kan negatieve bijwerkingen veroorzaken. In het artikel; wat doet cafeïne in je lichaam?, lees je meer over het effect van caffeine en de hoeveelheid koffie die je dagelijks kunt drinken zonder last te hebben van deze bijwerkingen.

Conclusie: Als je zwarte koffie met mate drinkt is dit super gezond, naast dat het nauwelijks calorieën bevat heeft het ook een positief effect op de algehele gezondheid.

Lees ook: Is koffie goed voor je gezondheid?

Lees ook: 4 redenen waarom koffie drinken gezond is.

Koffie met melk

Ben jij een echte cappuccino drinker of ga je helemaal goed op een flat white of een koffie verkeerd? Koffie met melk is echt super populair.

In veel horeca gelegenheden is ongeveer 75% van de bestelde koffies, een koffie met melk.

Doordat melk vrij hoog in calorieën is, is je kopje koffie met melk dus ook een stuk minder calorie arm dan een zwarte koffie.

Maar alleen kijken naar calorieën is natuurlijk niet per se de beste indicatie om te concluderen wat beter is, zwarte koffie of koffie met melk? Daarom maak ik een klein uitstapje naar de voedingswaarde in melk.

Voedingswaarde melk

Melk bevat veel verzadigde vetten, veel eiwitten, vitamine B12 en calcium. Vooral eiwitten, vitamine B12 en calcium zijn gezonde bouwstenen voor het menselijk lichaam.

Het is dus helemaal afhankelijk of je kijkt naar de voedingswaarden of naar het aantal calorieën om te concluderen of zwarte koffie of koffie met melk beter is.

Calorieën koffie met melk

Melk en zeker volle melk, wat het allerlekkerste is in koffie, bevat vrij veel calorieën. Bijvoorbeeld een cappuccino of een koffie verkeerd bevatten al gauw 62 kilocalorieën per kopje.

Drink je dus een aantal koffies met melk dan kan tellen het aantal calorieën die je met het drinken van koffie binnenkrijgt zich al snel bij elkaar op.

Lees ook: Hoeveel calorieën zitten er in koffie?

Alternatieven voor melk

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor plantaardige melk in je koffie. Deze alternatieven bevatten geen transvetten en zijn dan ook beter voor je gezondheid dan koeienmelk.

Wil je dus op een gezonde en verantwoorde manier genieten van koffie met melk dan zijn de plantaardige melk alternatieven zeker het overwegen waard.

Conclusie

Puur kijkend naar de voedingswaarde en de gezondheidsvoordelen van zwarte koffie kun je concluderen dat dit beter voor je gezondheid is. Het is vrij van vetten, calorieën en suikers.

Wanneer je hier melk aan toevoegt wordt het een heel ander verhaal.

Toch zitten er ook gezonde voedingsstoffen in melk, maar door het drinken van koffie met melk krijg je wel aanzienlijk meer calorieën binnen dan wanneer je gewoon een kopje zwarte koffie drinkt.