Hoeveel calorieën zitten er in koffie?

calorieen in koffie

Wist je dat koffie bijna geen calorieën bevat? Tenminste als je een gewoon kopje zwarte koffie of espresso drinkt niet. Zelf ben ik altijd behoorlijk bezig met sporten en gezondheid, dus ik vind het wel super chill dat mijn favoriete drankje geen calorieën bevat.

Ik kan deze bijna eindeloos drinken zonder ook maar een grammetje aan te komen. Maar hoe zit dat eigenlijk met al die andere lekkere koffiedrankjes die je overal kan halen of gewoon thuis uit je luxe espressomachine tovert?

De koffiebonen, die de basis vormen voor alle koffiedranken bevatten geen calorieën, maar wanneer je er allerlei zoetmakers en melk doorheen gaat mixen, dan verandert dit.

Wat zijn calorieën eigenlijk en wat doen deze in je lichaam. Hoeveel zitten er in bijvoorbeeld een espresso of in andere koffiedranken. En wat is de verdere voedingswaarde in je kopje koffie? Ik leg het je in deze blog allemaal uit.

Wat zijn calorieën?

Calorieën zijn een meeteenheid voor de hoeveelheid energie die er in eten of drinken zit. Vaak wordt dit uitgedrukt in kilocalorieën, de kcal die je op veel verpakkingen in de supermarkt vindt.

1000 calorieën worden uitgedrukt in 1 kcal. Best verwarrend omdat de twee termen vaak door elkaar gebruikt worden. Wanneer je zegt een calorie, dan wordt er eigenlijk een kcal bedoelt.

Dit is ook wat je terug vind op de verpakkingen van eten en drinken. Het aantal kcal per 100 gram of per portie bijvoorbeeld.

Ook de persoonlijke energie behoefte wordt uitgedrukt in kcal. Zo heb je als vrouw bijvoorbeeld 2200 kcal nodig om op gewicht te blijven.

Wil je wat afvallen, dan moet je daaronder gaan zitten en wil je aankomen, dan iets erboven. Maar goed, dan gaan we het over fitness hebben en dat is niet helemaal mijn expertise. Ik houd het lekker bij hoeveel calorieën er in koffie zitten.

calorieen espresso

Hoeveel calorieën zitten er in een espresso?

Een espresso is een klein beetje, vaak tussen de 20 en 60 ml, zeer geconcentreerde koffie. Je kunt een espresso ook alleen met een espresso machine zetten.

Je hebt namelijk ongeveer 9 bar druk nodig om het water binnen een korte periode door de koffie te forceren. Binnen ongeveer 20-30 seconden is een espresso klaar.

Een pure espresso, of je deze nu enkel of dubbel drinkt, bevat geen suikers, melk of andere toevoegingen en is daarom helemaal vrij van calorieën. Pas op het moment dat je hier melk, suiker of andere zoetmakers aan toevoegt krijgt het drankje calorieën.

Als je op je calorieën let kun je dus behoorlijk veilig een espresso drinken. Let wel op, want de grote hoeveelheid cafeïne in je lichaam  kan voor bijwerkingen zorgen.

Goed nieuws, het maakt niet uit welk dieet je doet, koffie is VEILIG!

Lees ook: Is koffie goed voor je gezondheid?

Koffiebonen hebben zo weinig calorieën omdat ze er zo weinig nodig hebben. Het werk van de koffieboon bestaat alleen uit het creëren van een scheut waar weer een nieuwe plant uit kan groeien. De nieuwe plant doet het zware werk.

Nu naar het minder goede nieuws.

Calorieën in verschillende koffiedranken

Op het moment dat je iets gaat toevoegen aan je koffie, voeg je ook calorieën toe. Melk, suiker & karamel, zorgen allemaal voor een enorme toename in het aantal calorieën wat je bij het drinken van je kopje koffie naar binnen krijgt. Kijk maar wat er gebeurt als je melk of suiker toevoegt:

 • Suiker (1 eetlepel): 49 calorieën
 • Koffiemelk (1 eetlepel): 30 calorieën
 • Melk (1 eetlepel): 80 calorieën

 • Dus met een klein beetje koffiemelk verhoog je je calorie inname met koffie enorm.

  Wil je liever niet teveel calorieën naar binnen krijgen dan is het goed om vers gebrande koffiebonen te zoeken die zo lekker zijn, dat je  er geen melk of suiker aan hoeft toe te voegen. 

  Calorieën in cappuccino latte en andere koffiedranken op basis van espresso

  Wij houden zo nu en dan wel van een mooie, romige cappuccino bij Zwarte Roes. Maar zijn ons er ook van bewust dat wanneer je melk toevoegt aan je espresso je niet meer zorgeloos kunt genieten.

  Hieronder heb ik enkele combinaties van espresso met melk uiteengezet met het aantal calorieën dat hierin zit.

  • Cappuccino: 80 calorieën
  • Latte: 190 calorieën
  • Koffie verkeerd: 190 calorieën
  • Caramel machiato: 250 calorieën
  • Witte chocolade mocha: 520 calorieën 

  Bovenstaande gegevens kunnen als schokkend ervaren worden, maar zijn zeker realiteit. Drink daarom bewust en geniet met mate. 

  starbucks

  Bron: Unsplash.com

  Calorieën in Starbucks koffie

  Starbucks staat bekend om zijn oneindige lijst aan koffie- en thee opties. De meest bekende hiervan, zoals de frappuccino, zitten bomvol calorieën. Dus wil je voortaan letten op de calorieën die je binnenkrijgt wanneer je je volgende Starbucks besteld?

  Check hieronder een overzicht van de 10 populairste Starbucks koffie’s en het aantal calorieën dat hierin zit.

  1. Iced coffee (gezoet): 80 calorieën
  2. Caffè Misto : 120 calorieën
  3. Cappuccino: 120 calorieën
  4. Iced Caffè latte: 130 calorieën
  5. Iced Vanilla latte: 190 calorieën
  6. Vanilla latte: 250 calorieën
  7. Caramel Macchiato: 250 calorieën
  8. Pumpkin Spice Latte: 380 calorieën
  9. Vanilla Crème frappuccino: 400 calorieën
  10. White Chocolate Mocha frappuccino: 520 calorieën

   Bron: Starbucks.com

   Veel gestelde vragen

   Hoeveel calorieën zitten er in koffie?

   In een gewon zwarte koffie zitten 0 calorieën. Wanneer je echter melk en/of suiker toevoegt, dan neemt het aantal calorieën snel toe.

   Is koffie drinken gezond?

   Koffie drinken heeft vele gezondheidsvoordelen. Let wel op welke koffiesoort je drinkt en de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.

   Lees ook: Is koffie drinken goed voor je gezondheid?

   Wat is beter, zwarte koffie of koffie met melk?

   Als je puur uitgaat van het aantal calorieen, dan is zwarte koffie beter dan koffie met melk. Melk bevat namelijk veel transvetten en suikers.

   Lees ook: Wat is beter, zwarte koffie of koffie met melk?

   Welke koffie bevat de meeste calorieën?

   De White Chocolate Mocha Frappuccino van Starbucks bevat met zijn 520 calorieën de koffie met de meeste calorieën.

   Conclusie

   In de basis bevatten koffiebonen geen calorieën en kun je dus ook met een gerust hart espresso’s drinken, zonder hiervan aan te komen. Wanneer je echter koffie’s met veel melk, suiker en/of karamel gaat drinken dan verandert dit enorm.

   Hieronder nog even een kort overzicht van alle koffiedranken en de bijbehorende calorieën. 

    Koffiesoort Calorieën 

   Espresso

   0

   Cappuccino 

   80

   Koffie verkeerd

   190

   Caramel macchiato

   250

   White Chocolate Mocha Frappuccino

   520