Welk land heeft de beste koffie?

Wat is de beste koffie

Koffie, dat magische drankje dat miljoenen Nederlanders hun dag een kick-start geeft in de ochtend. We hebben eigenlijk een best wil intieme relatie met dit drankje.

Maar wat weten we eigenlijk van de oorsprong van koffie, waar komt het vandaan en welk land heeft de beste koffie?

Net als de druiven die gebruikt worden voor wijn, hebben de bonen die gebruikt worden voor koffie ook specifieke eigenschappen. Deze worden voornamelijk bepaald door de condities waarin deze groeien zoals; zonlicht, regen, de voedingsbodem en de hoogte.

Doordat de specialty coffee markt enorm aan het groeien is worden wij met z’n alleen getrakteerd op steeds bijzonderdere koffiebonen met steeds complexere smaakprofielen.

Natuurlijk, over smaak valt niet te twisten, maar dit handige overzicht helpt je in ieder geval op weg, opzoek naar de beste koffie

De landen met de beste koffie

Ethiopië

Misschien heb je al eens gehoord dat Ethiopië de geboorteplaats is van koffie. Daarnaast is het ook het land waar ’s werelds beste koffiebonen groeien.

In 850 voor Christus ontdekte geitenhouder Kaldi, dat zijn beestjes wel heel vrolijk werden na het eten van de bessen van een bepaalde plant, de koffie plant.

Dankzij de grote hoogte waarop de koffie groeit in Ethiopië, staat dit land bekend als producent van de beste koffiebonen ter wereld.

Ethiopische koffie staat bekend om zijn wijnachtige karakter en fris mondgevoel. Vaak met een lichte tot medium body, hoog in aciditeit en complexe smaaktonen.

Lees ook: Waar komt koffie vandaan?

Costa Rica

Costa Ricaanse koffie heeft wereldwijd een zeer goede reputatie. Sinds 1989 heeft de Costa Ricaanse regering het verboden om lage kwaliteit koffieplanten te planten om de Costa Ricaanse koffieboer te motiveren om te streven naar pure, excellente kwaliteit.

De koffiebonen die op de vulkanische ondergrond groeien in de bergachtige regio’s worden gekenmerkt door een smooth en zacht smaakprofiel met een rijke walnoot-achtige smaak.

Kenya

Wauw, Kenya. Dit is één van mijn persoonlijke favorieten. In mijn ogen komt hier de beste koffie vandaan. Wat een feest als je een Keniaanse light-roast drinkt.

Mijn favoriete koffiebonen komen uit Niyeri County, ofwel de champagne regio van de koffie. 

Keniaanse specialty coffee staat bekend om zijn explosieve fruitige smaken. Bij een goede Keniaanse koffie kun je smaaktonen van zwarte bessen terugvinden samen met de helderste, maar meest intense aciditeit die je kunt verwachten.

Yemen

Koffie uit dit land schijnt super bijzonder te zijn. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee, behalve dan dat ik het boek de Monnik van Mokka heb gelezen.

Ben je 'into' koffie dan is dit trouwens echt een aanrader die zeker op je lijstje met beste boeken thuishoort.

Wat ik uit het boek weet is dat koffie uit Yemen super moeilijk is om te exporteren vanwege de oorlogen die daar al jarenlang woeden. De koffie zelf schijnt van superieure kwaliteit en behoort echt tot de creme de la creme van de specialty coffee.

Houd ons in de gaten want een koffie uit Yemen gaat zeker nog een keer komen.

Jamaica

Jamaica staat bekend om het produceren van één van de duurste, premium koffies van de wereld. De Jamaica Blue Mountain koffie is extreem goed gebalanceerd met een aangename medium aciditeit.

Deze zeldzame koffieboon groeit in het oosten van het eiland op 910 - 1700 meter hoogte en mag alleen op gecertificeerde estates groeien.

Doordat dit kleine gebied waar deze koffie mag gooien wordt de prijs erg hoog gehouden en wordt het gezien als een echt luxe product.

Colombia

Colombia is het land waar het voor Zwarte Roes allemaal begon. Colombia is als land een zeer grote koffieproducent waar 15% van de Arabica koffie ter wereld vandaan komt.

Door het uitstekende klimaat en de rijke grond komen hier superieure koffiebonen vandaan.

Colombiaanse koffie producenten staan er ook om bekend dat zij alle koffiebessen met de hand plukken. Zo worden alleen de meest rijpe koffiebessen geplukt wat de kwaliteit van het eindproduct enorm goed maakt.

Lees ook: Colombiaanse koffie: de liefdesbaby van Colombia

Panama

Panama staat vooral bekend om zijn geweldige Panama Geisha lots. Deze Geisha koffies worden voor zeer hoge prijzen geveild.

Een leuk feitje is dat Panama momenteel het record heeft van de duurste koffie ooit die in een veiling is verkocht. Het is een koffie die wordt geprijsd door barista kampioenen van over de hele wereld.

Ohja, nu ben je natuurlijk nieuwsgier naar de prijs waarvoor deze koffie werd geveild. Maar liefst $ 1.029 voor 1 pond (ongeveer een halve kilo)

Lees ook: Wat is de zeldzaamste koffie ter wereld

Conclusie

Natuurlijk zijn er nog veel meer landen en veel meer koffieboeren waar echt geweldig lekkere koffie vandaan komt. Het land, een klimaat en een ondergrond waarop de koffie groeit een grote invloed op de uiteindelijke smaak.

Maar een echte goede specialty koffieboer kan ook geweldige lots hebben uit landen die niet in dit lijstje staan. Als deze in de toekomst meer bekendheid krijgen komen ze hier vast ook tussen te staan. Welke koffie vind jij de beste koffie?