Kenya Kenia koffie coffee

Bonen uit de champagneregio van de koffiewereld: Nyeri County (Kenia)

Wauw, wauw, wauw! Als specialty koffiebranderij hadden we een droom en dat is ooit onze eigen Keniaanse koffie kunnen inkopen en branden.

Natuurlijk kon dit al eerder, maar Keniaanse koffie is best prijzig en complex in smaak. We wilden er dus helemaal klaar voor zijn. Nu is het moment!

Champagne?

De titel van deze blog zegt misschien al genoeg. De koffiebonen uit deze specifieke regio, Nyeri County in Kenia, wordt door de founder van onze importerende partner Trabocca ook wel de champagneregio van de koffiewereld genoemd.

Waarom? 

Keniaanse specialty coffee staat bekend om zijn explosieve fruitige smaken. Als je een goede Keniaanse koffie tegenkomt, kun je smaaktonen vinden van stroperige zwarte bessen en de helderste maar meest intense aciditeit die je in koffieland tegen kan komen.

Kenia heeft verschillende natuurlijke elementen die koffie voldoende ruimte biedt om hun rijke smaken te ontwikkelen.
Om te beginnen bevindt Kenia zich in het midden van de koffiegordel; de evenaar loopt rechtstreeks door het land. De hoogteverschillen variëren van 1500 tot 2000+ m boven zeeniveau, bomen en planten genieten van de voedzame rijke vulkanische bodem én je vindt de wereldberoemde Keniaanse koffievariëteiten SL28 en SL34 in de tuinen van kleine boeren.
Landbouwkundigen zeggen dat het de overvloedige fosforzuur is in de mineralen van het Kenya gebergte die ervoor zorgt dat Keniaanse koffie zo helder en fruitig smaakt.

 

Keniaanse koffierevolutie

Onze importerende partner, Trabocca, werkt samen met de best betaalde telers in Kenia. De telers uit Nyeri noemen deze samenwerking de Keniaanse koffierevolutie, omdat deze beweging de Keniaanse markt op z'n kop heeft gezet en het begin is geweest van iets heel moois.

Naast een record netto prijs die is betaald in de geschiedenis van Keniaanse koffie, heeft onze partner ook de focus op nog betere kwaliteit. Ze werken samen met een agronoom die alle telers de 'best practices' leert.

Ze leren hoe ze hun koffieblad kunnen beheren, de bodemvruchtbaarheid onder controle kunnen houden en de impact van koffieziekten kunnen verminderen. 

Koffieboeren

Net als in Ethiopië spelen er veel kleine koffieboeren mee. In totaal leveren ongeveer 1000 kleine boeren aan het verwerkingsstation van deze koffie, die gemiddeld ongeveer 0,1 ha land bezitten waar ze ook voedselgewassen verbouwen zoals mais en bonen voor hun eigen levensonderhoud. 

Verwerking

De bonen zijn volledig 'washed', de koffieboeren plukken alleen de rijpe bessen en worden dezelfde dag nog bij het verwerkingsstation afgeleverd voor verwerking. Het verwijderen van onrijpe, zieke en overrijpe bessen vindt vooraf plaats om ervoor te zorgen dat alleen de rijpe bessen worden aangevoerd.

Het verpulveren gebeurt met zoet water uit de nabijgelegen Kibirigwi-rivier.

Benieuwd? Bestel dan hier  snel een zakje van deze unieke koffie!