Wat is de zeldzaamste koffie ter wereld?

Black Ivory coffee

Bron: Unsplash.com

Ik heb je natuurlijk al super veel verteld over specialty coffee en wat deze koffie zo bijzonder maakt en in sommige gevallen zelfs zeldzaam. Maar zoals je is er altijd meer, exclusiever en specialer, in welke niche je ook kijkt. Dit geldt ook voor de niche specialty coffee.

In mijn zoektocht naar de zeldzaamste koffie ter wereld stuitte ik op iets waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Black Ivory Coffee.

Het schijnt dus dat deze koffie, afkomstig uit Thailand, de zeldzaamste en meest exclusieve koffie ter wereld is die je alleen kunt drinken in luxe hotels en 5-sterren restaurants.

Ik dacht dat ik alles van koffiebonen wist, maar deze was ik nog nooit tegengekomen. Maar ik ben erin gedoken. Het wordt gek, heel gek, geloof me.

Het heeft iets te maken met olifanten, ik denk dat daar het stukje Ivory vandaan komt, fermentatie en koffie natuurlijk. Lees snel met mij verder in mijn Quest naar deze zeldzaamste koffie.

De geschiedenis van Black Ivory Coffee

Black Ivory Coffee, het bedrijf dat ongeveer tien jaar geleden is gestart door de Canadese ondernemer Blake Dinkin, heeft nog niet zo een rijke geschiedenis als de geschiedenis van koffiebonen.

Blake kwam tot het inventieve idee om Arabica koffiebonen te laten eten door olifanten en deze vervolgens uit de uitwerpselen te vissen. Het lijkt een beetje op Kopi Luwak, maar dan een ge-upgrade versie zeg maar.

Dinkin wilde een koffie Boone creëren waarbij je niet de ‘roast’ proeft maar echt de koffie. Black Ivory koffie heeft dan ook florale smaaktonen gecombineerd met chocolade, zonder bitters.

Vanaf de start geloofde Blake in zijn succes, hij zou er naar eigen zeggen anders nooit tien jaar van zijn tijd en al zijn spaargeld in hebben geïnvesteerd.

Het doel was om olifanten te redden van uitbuiting voor toeristische doeleinden en een opvangkamp voor deze olifanten. Het dieet van deze geredde dieren bestaat dus voornamelijk uit 100% Arabica koffiebonen die gegeten worden, in de maag van de olifant gefermenteerd worden, en vervolgens door de olifanten uitgepoept worden.

'That's weird' 🤔

Lees hieronder snel verder hoe de zeldzaamste koffie wordt geoogst.

Hoe wordt de zeldzaamste koffie ter wereld geoogst?

Het hele oogstproces start net als andere soorten koffiebonen met het selecteren en plukken van alleen de rijpste koffiebonen. Deze koffiebonen groeien op een hoogte van ongeveer 1500 meter.

Deze rijpe koffiebonen worden naar het plaatsje Surin gebracht waar de olifanten in een opvangkamp zitten. Hier worden de koffiebonen samen met het favoriete eten van de olifanten gemengd. Zoals rijst, banaan en andere tropische vruchten.

Eenmaal opgegeten door de olifant dan begint het fermentatie proces dat zo een 12 tot 72 uur kan duren afhankelijk van wat de olifant allemaal nog meer gegeten heeft [1].

Eenmaal uitgepoept door de olifant, dan gaan de pickers hun werk doen.

Deze koffiebonen die tussen de uitwerpselen van de olifanten uitgevist zijn worden vervolgens op droogbedden gelegd en in de zon gedroogd. Dit is in feite het Natural proces welke in de blog koffie verwerkingsmethodes verder wordt toegelicht.

Wanneer de koffiebonen voldoende gedroogd zijn en het juist vochtgehalte bevatten, dan worden deze met de hand gesorteerd op defecten en grootte.

Volgens de website van Black Ivory Coffee is er ongeveer 33 kilogram koffiebonen nodig om 1 kilogram Black Ivory Coffee te maken.

Is de zeldzaamste koffie ter wereld het geld waard?

product

Black Ivory Coffee: Bron Black Ivory Coffee

Heel eerlijk. Ik heb het nog niet gedronken en eerlijk gezegd vind ik dergelijke koffies altijd een beetje discutabel. Vaak betaal je voor het verhaal en is de kwaliteit gewoon goed maar niet uitzonderlijk.

Met een zuinige € 2000 per kilogram zou je denken dat je goud in handen hebt.

Laten we beginnen met het smaakprofiel. Deze is complex met florale en chocolade smaaktonen. Dit is niet uniek als ik heel eerlijk ben. Een goede Ethiopische specialty coffee kan ook deze smaakeigenschappen bevatten. En voor zo'n € 40/50 per kilo heb je echt een pareltje in handen.

Daarnaast is de koffie niet bitter. Gelukkig maar, want daar houd ik zelf ook niet zo van. Dit maakt de Black Ivory Coffee erg zacht en geeft je een thee achtige ervaring.

Daarnaast is de koffie zoet en zoals ik al aangaf voert vooral chocolade de boventoon. Dus houd je van je kopje koffie, maar wil je hier niet al teveel suiker in. Dat hoeft bij de zeldzaamste koffie ter wereld gelukkig ook niet.

Samenvattend een complexe smaak met weinig bitters en erg zoet met tonen van chocolade. Qua eerste indruk vind ik dat geen € 2000 euro per kilo waard. Het zal ongetwijfeld een stuk lekkerder zijn dan de standaard koffie uit de supermarkt, maar goede specialty coffee kan echt mega goed zijn.

Lees ook: Specialty coffee vs koffie uit de supermarkt.

Laten we nog iets dieper gaan…

Wat maakt de zeldzaamste koffie ter wereld zo duur

Het is natuurlijk een onorthodoxe manier om koffie te produceren, laten we eerlijk zijn.

Voor deze koffie worden alleen de rijpste Arabica koffiebonen geplukt en aan de olifanten gevoerd. Doordat deze koffiebonen op 1500 meter hoogte groeien is het pluk proces best een ingewikkelde. Ook is het gebied waar deze hoge kwaliteit koffiebonen groeien beperkt en daarmee ook de aanvoer beperkt is [2].

Wanneer de koffie uitgepoept en gesorteerd is, worden alleen de goed uitziende koffiebonen van gelijke grote gebruikt voor het eindproduct. Doordat de olifant kauwt op zijn voedsel overleven veel van de koffiebonen het proces daarom ook niet en zijn deze plat gekauwde koffiebonen onbruikbaar voor het eindproduct.

Alle uitwerpselen moeten zorgvuldig gecontroleerd worden op bruikbare koffiebonen, wat ook een arbeidsintensief klusje is waar vele handen aan te pas komen.

Al deze factoren maakt het een kostbaar proces en maakt het het een schaars product wat de prijs enigszins bepaald.

Uiteindelijk is het het uitzonderlijke verhaal en de exclusiviteit waarin het op de markt gebracht wordt in mijn ogen de rede van deze hoge prijs.

Maar nogmaals, ik heb deze koffie nog nooit gedronken.

Black Ivory coffee vs Kopi Luwak

Kopi Luwak heeft natuurlijk een vergelijkbaar verhaal als Black Ivory Coffee. Bij beide soorten worden er koffiebonen gegeten door een dier.

Door de enzymen in de maag van de dieren vind er een fermentatie proces plaats wat de koffiebonen schijnbaar een zeer bijzonder en complex smaakprofiel geven.

Maar toch zijn beide soorten koffie niet helemaal hetzelfde.

Blake verteld graag over waarom zijn Black Ivory Coffee beter en lekkerder is dan Kopi Luwak [3]. Het eerste verschil is dat olifanten, in tegenstelling tot Civet katten, herbivoren zijn.

Herbivoren eten veel gras en andere groenten. Een herbivoor gebruikt fermentatie om al deze groente te kunnen verwerken en verteren. Fermentatie is geweldig voor bijvoorbeeld koffie omdat het de suikers in de koffiebonen naar voren laat komen. Ook helpt het om de fruitige smaak eigenschappen van de bes in de boon te laten trekken.

Volgens Blake helpt dit fermentatie proces met het verminderen van de bitters wat de koffie zo uniek maakt.

Qua smaak worden beide koffies omschreven als complex, smooth en zonder bitters.

De prijs van Kopi Luwak ligt wat lager dan dat van de zeldzaamste koffie ter wereld, Black Ivory Coffee, maar valt nog steeds in de prijscategorie zeer exclusief.

Vanaf ongeveer € 700 kun je en kilo Kopi Luwak kopen. Maar betaalbaar is het niet, tenminste niet voor mij als dagelijks kopje koffie.

Conclusie

De zeldzaamste koffie ter wereld is Black Ivory Coffee uit Thailand. Het heeft in mijn ogen zeker het meest bijzondere verhaal. Helaas heb ik de koffie zelf nog niet kunnen proeven, maar misschien dat ik dat ooit nog eens kan doen.

Qua proces lijkt het best een beetje op die anders zeldzame koffiesoort, Kopi Luwak, maar is in de uitwerking toch net iets anders.

Persoonlijk heb ik bij dergelijke koffies altijd het idee dat je voor de hype betaald en voor het unieke verhaal wat hierachter zit. Maar of de kwaliteit dan ook het zeldzaamste is wat je ooit geproefd heb, ik betwijfel het.

Wat is jouw ervaring met Black Ivory Coffee?