Wat is een flat white?

Flat white

Bron: Unsplash.com

Afkomstig uit het, voor ons, Mekka van de specialty coffee. Australië en Nieuw-Zeeland. Waar onze droom van een specialty coffee branderij is ontstaan, daar is ook de flat white ontstaan.

Qua uiterlijk lijkt de flat white sprekend op zijn Italiaanse broer, de cappuccino, maar toch is een flat white net even anders.

In dit artikel vertel ik je alles over de flat white, de oorsprong, de ingrediënten en leer ik je hoe je zelf een flat white kunt maken.

Lees ook: Alle koffiesoorten uitgelegd 

Wat is een flat white

De Flatty is het Australisch/Nieuw-Zeelandse antwoord op de Italiaanse cappuccino. De flat white bestaat uit 1 deel espresso en 2 delen warme melk, met een dun laagje schuim.

Belangrijk bij de flat white is dat de melk de perfecte textuur heeft en niet te dik is zoals je weleens bij een cappuccino krijgt

Waar komt de flat white vandaan

Om de eigenschappen van de flat white echt goed te begrijpen is een klein geschiedenis lesje nodig. Zoals ik aangaf komt de flat white uit Australië. Na de tweede wereldoorlog zijn er veel Britten en Italianen, eigenlijk gewoon veel Europeanen, geëmigreerd naar Australië. Deze immigranten namen hun koffie en thee gewoonten ook mee naar hun nieuwe land.

Volgens Ria van Coffee Circle [1], waren de Engelsen niet bekend met de befaamde Italiaanse cappuccino techniek en gebruikten zij hun manier van thee bereiden om ook een melk koffie te maken. Dit werd de flat white.

Aan het eind van de jaren ’80 toen de Third Wave coffee movement Australië overnam is deze flat white steeds verder verfijnd met latte art opschuim technieken.

Latte art werd geboren en het hartje, bloemen en zwanen zijn niet meer weg te denken uit onze melk koffies.

Wat is het verschil tussen een flat white en een cappuccino

De grootte van het kopje en de ingrediënten zijn exact hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de bereiding van het drankje. De traditionele cappuccino bestaat uit een single-shot espresso en twee delen melkschuim.

De flat white daarentegen wordt gemaakt met een dubbele shot espresso. Dit maakt de koffie nog geconcentreerder en sterker van smaak.

De flat white kan ook gemaakt worden met een dubbele ristretto, maar dit verschilt een beetje per coffee bar.

De Cappuccino en flat white worden ook beide met melkschuim gemaakt. Alleen is de melkschuim die je voor een flat white gebruikt is geconcentreerder en is meer microschuim.

Hiermee kun je overigens de mooiste vormpjes in je koffie schenken.

Het lijkt een klein verschil, maar de dichtheid van het schuim van de flat white geeft een heel ander effect aan je koffiedrank.

Hoe maak je zelf een flat white

Nu je alles van de flat white weet is het natuurlijk tijd om zelf een flat white te maken. Helaas kun je niet zomaar een flat white maken, maar heb je hier bepaalde coffee-gear voor nodig.

Wat heb je nodig voor een flat white

Lees ook: Koffie zetten als een echte barista

Flat white bereiden

Ok. Let’s go. Je espressomachine is op temperatuur, je boontjes zitten in de maler en je melk staat klaar. We gaan een echte flat white maken.

  1. Weeg je koffiebonen af en maal deze fijn voor je ultieme espresso

  2. Doe de koffiebonen in de portfilter en plaats in de espressomachine

  3. Druk op de knop en laat je espresso brouwen

  4. Giet 100 ml melk in je melkkan en zet je stoompijp aan

  5. Schuim je melk op, maar niet te hard, zorg voor een mooie microf-oam met fijne textuur

  6. Schenk de melk over je espresso, maak een hartje, een giraffe of wat mij part een hert 😎

  7. There you go! Jouw eigen Flatty.