Wat vind je tussen de volkanen?

Entre Volcanes

Project: Entre Volcanes

'Entre Volcanes' zoals onze laatste aanwinst uit Guatemala heet, is een speciaal project dat al was gestart in 1990. Dit project focust op het ondersteunen van lokale kleine specialty koffie boeren in Guatemala.

Er zijn ongeveer 500 kleine boeren betrokken en het project is ontwikkeld door de familie Falla. Vandaag de dag wordt het gezamenlijk gemanaged door deze familie én de partner van onze inkooppartner (The Coffee Quest), in Antigua genaamd San Miguel Mill.

Zij hebben beide ook een achtergrond als koffie producent en besloten jaren geleden dat ze kleine boeren wilden helpen.

Door hun achtergrond weten ze ook af van de uitdagingen waar lokale boeren tegenaan lopen, dus weten ze precies waar ze kunnen ondersteunen. 

Coffee farmers

De koffie

Mocht je je afvragen waar de titel van deze blog op slaat; 'entre volcanes' betekent 'tussen de vulkanen', in het Spaans, de taal die ze spreken in Guatemala.

Deze nieuwe aanwinst van onze categorie vers gebrande koffiebonen, bestaat uit twee soorten koffiebonen: Bourbon en Caturra (dit zijn allebei Arabica variëteiten). De koffieplanten groeien onder de schaduw van bomen op een hoogte tussen de 1500 en 1700 meter. 

San Miguel Mill in Antigua is een koffie verwerkingsstation, dus alle kleine boeren brengen hun oogst naar dit centrale punt. Hier worden ze verwerkt op locatie.

De bessen worden gewassen en gefermenteerd (ongeveer 18 uur), waarna ze gedroogd worden op droogbedden en door middel van mechanische drogers.

Het resultaat is een mooie gebalanceerde koffie, die medium op aciditeit, zoetheid en body scoort. De smaak kan worden omschreven als een mooie balans tussen chocolade en karamel achtige tonen én rode appel met een hintje citrus. Niet te gek, wel een prachtige espresso!

Uitdagingen en de planeet

In het begin noemde ik al even dat de managers van dit project weten welke uitdagingen er spelen. Uiteraard gaat deze uitdaging voornamelijk om eerlijke prijzen ontvangen voor de juiste kwaliteit én het voorkomen van arbeidsuitbuiting.

Daar helpt de organisatie ze maar al te graag mee, en wij als brander, steunen dit soort projecten natuurlijk ook met volle overtuiging. Mocht je er nog nooit zijn geweest, Guatemala heeft echt een prachtige natuur.

Het doel van Entre Volcanes is dan ook om een duurzame koffieproductie neer te zetten naast het behoud van deze mooie natuur. 

Enthousiast? Snel proeven :-). Bekijk hier de koffie van Entre Volcanes