Hoe maak je een cappuccino in 3 simpele stappen?

Hoe maak in een cappuccino in 3 simpele stappen?

In een eerdere blog legde Marvin je al uit wat een cappuccino precies is, maar in deze blog gaan we nog een stapje verder. Namelijk: hoe maak je een cappuccino, thuis met je eigen espressomachine en het liefst door middel van het gebruik van een stoompijpje. 

De cappuccino is wereldwijd ontzettend populair, en misschien wel het meest favoriete koffiedrankje van allemaal! In de Nederlandse horeca is een cappuccino in ieder geval het vaakst bestelde koffiedrankje. Dat zegt wat! Ben jij ook zo dol op cappuccino's en wil je dit thuis gaan bereiden met je eigen espressomachine? Dan is deze instructie helemaal voor jou. 

Lees ook: Alle koffiesoorten in een handig overzicht

Stap 1: De basis is een perfecte espresso

Perfecte espresso

Allereerst beginnen we bij de basis; een cappuccino is een koffiedrank op basis van een espresso. De meeste koffiedrankjes maak je met een espresso. Dat is handig, want dan heb je maar 1 koffiemolen nodig (namelijk een molen die je afstelt op de perfecte maalgraad voor die koffieboon om een espresso mee te bereiden). Als je een perfecte espresso hebt gemaakt kan je hier vervolgens allerlei overheerlijke koffiedranken mee bereiden.

Maar hoe doe je dat dan? Want de perfecte espresso zetten met een espressomachine is zeker geen rocket science, maar je moet zeker wel weten wat je doet. Uiteraard heb je een lekker zakje verse espresso koffiebonen nodig die passen bij je smaak. Heb je die gekozen en in huis? Dan kan je beginnen met het afstellen van je koffiemolen om voor te bereiden op de perfecte espresso. 

Heb je net een Sage espressomachine aangeschaft en wil je deze instellen? In deze blog neem ik je graag mee in het proces van afstellen van je nieuwe Sage machine. Heb je een half automatische espressomachine? Dan raad ik je aan om deze blog eens te bekijken over het bereiden van de perfecte espresso in 6 simpele stappen.

Als je een volautomatische espressomachine bezit kan je helaas iets minder factoren beïnvloeden, maar ook dan heb ik een richtlijn voor je en die vind je in de blog over een volautomaat koffiemachine instellen

Oefening baart kunst, dus neem vooral je tijd voor deze eerste stap in het bereiden van een overheerlijke cappuccino, thuis uit je eigen espressomachine, met de koffieboon naar jouw keus. 

Stap 2: Kies je melk en oefen ermee!

Kies de juiste melk voor een cappuccino

De wereld van melk... het is me d'r één! :-) Melk is gewoon melk, toch? Dat dacht ik namelijk wel altijd. Maar het tegenovergestelde is waar. Zeker als je een cappuccino drinker bent gaat er een wereld voor je open als je thuis de allerlekkerste cappuccino probeert te maken. Misschien heb je wel een favoriete melksoort per koffieboon of voor het moment van de dag. Alles is mogelijk, en dat is zo fijn aan thuis koffie zetten met je eigen espressomachine.

Volle melk of magere melk voor een cappuccino?

Allereerst is het goed om te weten dat volle houdbare melk altijd een prima optie is, maar zoals ik al zei kan het juist van zoveel toegevoegde waarde zijn om echt de allerlekkerste melk uit te zoeken die past bij jouw perfecte cappuccino. Ik vind zelf hele vette en verse melk altijd een heerlijke optie, zoals Jersey melk. Maar misschien vind jij dat wel helemaal niks. Koop een paar pakken, of nog leuker, ga naar de lokale boer en probeer wat melksoorten uit met je eigen espressomachine in combinatie met je favoriete koffieboon.

Magere melk schuimt wel op, maar mengt vervolgens niet met de koffie. Dus dat wil je zo veel mogelijk vermijden. Het handigste voor het opschuimen van melk voor een cappuccino is als de hoeveelheid eiwitten en hoeveelheid vetten met elkaar in balans zijn. Luchtbubbeltjes (microfoam) worden namelijk omringd door een laagje vet, vet zorgt voor stabiel microfoam, maar eiwitten zorgen daarentegen weer voor een netwerk tussen de luchtbelletjes. 

De juiste temperatuur van de melk

Zoals de website Masterclass vermeldt is het handig om de melk van te voren goed koud te zetten in de koelkast. Koude melk schuimt namelijk makkelijker op dan melk op kamertemperatuur. Dit heeft o.a. te maken met het temperatuurverschil, als deze groter is gaat het proces van opschuimen van cappuccino melk langzamer waardoor je er meer controle op kan uitoefenen. Je kan eventueel je melk al in de pitcher (het melkkannetje) in de koelkast zetten, of gekoelde melk inschenken in je melkkannetje vlak voor het zetten.

Hoeveel melk je nodig hebt voor een cappuccino is afhankelijk van je koffiekopje, maar dit weet je waarschijnlijk wel na enkele keren een cappuccino bereiden. Ik kom meestal goed uit met een medium melkkannetje en het melk te vullen tot een vingerbreedte onder het begin van de schenktuit (voor een dubbele cappuccino).

Hoe schuim je de melk op voor een cappuccino

Melk opschuimen voor een cappuccino vergt een bepaalde techniek. Voordat je start wil je dat je je stoompijp even leegspuit om eventuele restjes en condenswater uit de stoompijp te verwijderen. Hierna kan je meteen beginnen. Je plaatst het stoompijpje in de melk, niet té diep, en zet de stoompijp volledig aan, in één keer.

Je overige hand plaats je onder het melkkannetje zodat je goed de temperatuur in de gaten kan houden. Als je deze niet meer kan vasthouden stop je. Dit is echter niet een hele betrouwbare methode omdat verschillende mensen andere mate van vuurvaste handen hebben. Ik zou je willen aanraden om de eerste paar keer achteraf de temperatuur te meten. Wat is een goede temperatuur voor melk in een cappuccino? Koemelk mag niet warmer zijn dan 70 graden, anders verbrandt de melk. Plantaardige melk mag niet warmer zijn dan 55 graden, anders gaat het schiften. 

Microfoam voor de perfecte cappuccino

Als je de perfecte cappuccino bereidt ben je op zoek naar microfoam, een soort zijdezacht romig geheel zonder grote luchtbellen. Hoe diep je de stoompijp precies zet is afhankelijk van je machine, de ene espressomachine is de andere niet. Experimenteer hiermee en luister vooral naar het geluid wat je hoort.

Je wilt balanceren tussen het hoge schelle geluid en lagere (papier scheur achtige) geluid. Dit heeft te maken met de stoompijp dieper laten zakken of niet. Dit kan je bijna niet uitleggen, maar moet je vooral zelf ervaren, voelen, horen en proeven. Geloof me, oefening baart echt kunst en binnen no time schuim jij de perfecte melk op voor jouw lievelings cappuccino uit je eigen espressomachine. 

In de video hieronder legt James Hoffmann nog eens uit hoe je perfect melk opschuimt voor een cappuccino:

Stap 3: De melk op de koffie schenken

Als je een perfecte espresso hebt bereidt en de melk tot in de puntjes hebt opgeschuimd tot microfoam ben je klaar om je cappuccino samen te stellen. Vlak voor het inschenken van de opgeschuimde melk wals je de melk nog even goed rond zodat alle verschillende lagen goed met elkaar kunnen mengen. Zo kun je de opgeschuimde melk als een geheel goed in de espresso mengen. Dit doe je door het kannetje op het aanrecht te plaatsen en rondjes te draaien met het kannetje over het aanrecht, op een manier dat de onderkant van het kannetje continu het aanrecht blijft aanraken en je de melk ziet rondkolken. 

Dan schenk je in een keer de melk op de espresso, zonder teveel aarzeling. Als je het melkkannetje iets boven het kopje houdt, dus gebruik de hoogte hierin goed, breekt de melk door de cremalaag van de espresso heen waardoor de koffie en de melk goed kunnen mengen. Ook ontstaat er dan, als je het goed doet, kleurverschil aan de oppervlakte (bruine crema en witte melk) dat zo bekend is bij een goede cappuccino. Dit gaat ook de basis vormen voor een eventuele latte art. 

Mijn tip: laat in het begin Latte art los en focus op de perfecte microfoam voor jouw cappuccino. Ben je al eventjes aan het oefenen en ben je toe aan een volgende stap? In mijn blog over latte art voor dummy's leg ik je uit hoe je dit kan bereiken!

Nog een tip: is je melkschuim te dik/te lobbig? Giet dan even na het walsen de eerste dikke dot eruit, in de gootsteen bijvoorbeeld. Dikke lobbige melk kan je niet goed opschenken tot een mooie cappuccino. De structuur moet precies juist zijn. Probeer dan de volgende de stoompijp iets lager in de melk te laten zakken (of m.a.w. breng het kannetje iets meer omhoog).

cappuccino

Conclusie

In deze blog legde ik je uit hoe je de perfecte cappuccino thuis maakt, gewoon met je eigen espressomachine. De cappuccino is de populairste koffiedrank ter wereld, maar thuis kan je deze net nog even specialer maken door je favoriete koffieboon te combineren met de allerlekkerste melk naar jouw keuze.

De basis vormt de espresso. Het is van groot belang dat je deze stap van het bereiden van de perfecte espresso heel goed onder de knie hebt omdat het echt de basis vormt van een goede cappuccino. In de alinea's hierboven verwijs ik naar diverse andere blogs die je kunnen helpen bij het maken van de perfecte espresso, maak hier lekker gebruik van zodat jij dit stukje kan dromen.

Experimenteer met melk. Met verschillende melksoorten, maar ook met verschillende opschuim-technieken. Een cappuccino vereist zijdezacht microfoam dat perfect opschenkbaar is. Dan is het tijd om je melk op de espresso te schenken. Door te walsen meng je de opgeschuimde melk goed en door gebruik te maken van hoogte tijdens het inschenken kan de melk door de cremalaag heen breken voor een ultiem smaakeffect! Oefen, proef en oefen weer!

Dan is het tijd om te genieten van jouw, eigen bereide cappuccino, thuis op je eigen bank. Goed gedaan! Proost!