Hoe maak je thuis de lekkerste latte macchiato?

Latte machiato

Bron: https://www.instagram.com/boabarmacedonia/

Eerder vertelde ik je hoe je thuis de allerlekkerste latte (of ook bekend als Caffè Latte) maakt met een espressomachine, maar dat er wel eens verwarring bestaat over de naamaanduiding van deze koffie en een latte macchiato. Het lijkt immers op elkaar en je zou ook kunnen aannemen dat een latte gewoon een verkorte naam is van een latte macchiato. Maar niks is minder waar, want het zijn wel echt hele andere koffies.

Zoals ik al noemde in de vorige blog over de perfecte latte zit het verschil voornamelijk in de smaaksensatie en de bereidingswijze. Waar je bij de een latte voornamelijk werkt met opgestoomde melk, gebruik je voor een latte macchiato gemaakt met een espressomachine  ook wel degelijk flink opgeschuimde melk. Hoe je dit doet ga ik je in deze blog verder uitleggen.

Leuk feitje: De latte macchiato zoals wij 'm kennen is voornamelijk bekend geworden bij het grote publiek door de televisie reclame van Friesche Vlag over een latte macchiato in zo'n mooi hoog glas.

Lees ook: Alle koffiesoorten in een handig overzicht

Wat heb je nodig ter voorbereiding?

Als je wilt starten met het bereiden van de perfecte latte macchiato zijn er een paar dingen vergelijkbaar met het voorbereiden van het zetten van een latte. Namelijk dat je ook weer start met het zetten, of onder de knie krijgen, van de perfecte espresso met je thuis espressomachine.

Als je nog maar net een espressomachine hebt loont het echt om je even te verdiepen in hoe je de allerbeste koffie (met een verse koffieboon natuurlijk) zet met een half automatische espressomachine. De instructie voor de perfecte espresso uit een espressomachine lees je in deze blog. Mocht je onlangs een Sage espressomachine hebben aangeschaft verwijs ik je graag naar onze instructie voor die specifieke thuis machine om je latte macchiato de beste start te geven. 

Daarnaast wil je je verdiepen in het opschuimen van de beste melk voor jouw latte macchiato. Eén ding, je hebt niet per se Friesche Vlag melk nodig ;-). Kies vooral de allerlekkerste melk die past bij jouw favoriete latte macchiato. Zelf zijn we fan van volle verse en vette melk zoals Jersey melk, maar probeer vooral eens uit wat de verschillende soorten melk doen met jouw ideale latte macchiato.

Zet deze melk vooraf wel lekker koud voor het beste resultaat. Voor het opschuimen van melk voor een latte macchiato wil je lekker veel microfoam hebben, dus oefen met het maken van dikke opgeschuimde melk met je thuis espressomachine (wel zonder bubbels!).

Oh ja, de latte macchiato is door Friesche vlag natuurlijk wel bekend geworden met z'n laagjes in een mooi hoog glas dus zet zo'n glas in ieder geval alvast voorverwarmd klaar met een lange theelepel.

Wat is een latte macchiato?

Als je thuis een latte macchiato wilt maken is het natuurlijk wel handig om te weten wat het precies is. Een latte macchiato is een recept, een koffiebereiding die de afgelopen jaren veel bekendheid en populariteit onder het grote publiek heeft gewonnen. Het is ook een koffie die je makkelijk thuis kan bereiden als je de juiste tools binnen handbereik hebt. 

Een latte macchiato is een koffie die vaak in een hoog doorzichtig glas wordt geserveerd waardoor je heel mooi de laagjes kan zien. Bovenin meer schuim, in het midden koffie en onder warme melk. Wit, bruin, wit dus. Een latte macchiato betekent letterlijk 'gevlekte melk', door de kleuren. Nu snap je misschien beter waarom. Grappig he?!

Een latte macchiato kan je thuis bereiden met een half automatische of volautomatische espressomachine waar je melk mee kan opschuimen, óf met een losse melkopschuimer omdat de melk lekker dik mag zijn.

Bij een latte macchiato wordt, in tegenstelling tot andere melk-koffies die bereid zijn met een espressomachine, de koffie in de melk gegoten in plaats van andersom. Dus wil je thuis de lekkerste latte macchiato zetten? Let dan goed op de volgende stappen in het stukje hieronder. 

Hoe maak ik een mooie latte macchiato thuis?

Als het goed is ben je nu helemaal goed voorbereid voor het maken van een perfecte latte macchiato, thuis met je eigen espressomachine. Wat zijn nu precies de stappen?

Schenk je gekoelde favoriete melk in een melkkannetje om deze lekker dik op te schuimen. Je maakt de opgeschuimde melk steviger door de stoompijp van je espressomachine wat hoger op de melk te laten vallen waardoor er relatief meer lucht bij komt.

Zorg er wel voor dat het bij microfoam blijft en je geen grote luchtbellen creëert met je espressomachine, dit komt de smaak van een perfecte latte macchiato niet ten goede. De melk doe je vervolgens in een groot lang glas en laat je heel even staan zodat de lagen zich kunnen scheiden (schuim stijgt, warme melk daalt). Dit kan waarschijnlijk gewoon (bijna) tot de rand van het glas omdat de espresso zal mengen met de melk.

Je bereidt de perfecte espresso shot met je espressomachine, precies volgens de instructies die bij jouw favoriete koffieboon passen óf gebaseerd op je eigen favoriete recept.

Ik ben zelf altijd fan van een dubbele espresso, omdat je vaak een wat groter glas gebruikt voor een latte macchiato en dus de koffiebereiding ook snel te slap wordt, maar smaken verschillen natuurlijk. Past het hoge glas niet onder jouw thuis espressomachine? Geen enkel probleem, want het is juist de bedoeling bij een latte macchiato dat je je koffie achteraf bij de melk giet dus zet je koffie in een mini kannetje of in een espresso kopje. 

Als je de melk in een glas hebt en je espresso staat klaar is het tijd om je espresso, lekker vers gezet uit je eigen espressomachine, heel langzaam te gieten op de melk. Zo kunnen de bekende laagjes ontstaan van een typische latte macchiato.

Dit gebeurt op basis van gewicht: melk is zwaarder dan koffie, en melkschuim weer lichter dan koffie. Dus de warme melk onderop, dan de koffie en daarna het schuim. Serveren met een lange lepel en lekker thuis genieten van de perfecte latte macchiato uit je eigen espressomachine!

Conclusie

Ik hoop dat je weer veel wijzer bent geworden na het lezen van deze blog over het bereiden van de perfecte latte macchiato thuis uit je eigen espressomachine. De latte macchiato heeft de afgelopen jaren veel bekendheid gekregen door middel van de genoemde televisie reclame en nu steeds meer mensen thuis een goede espressomachine hebben staan is het nóg lekkerder geworden!

Een fijne espressomachine thuis is dan ook een goede basis, maar hiermee om kunnen gaan is een kunst. In onze eerdere instructies over het zetten van de perfecte espresso met een half automaat kom je zeker weten een heel eind, en daarna is het gewoon oefenen oefenen oefenen! Als je dan ook nog je favoriete melksoort perfect kan opschuimen heb je de twee basis elementen klaar staan.

Een latte macchiato draait dus om de bereidingswijze; namelijk de koffie (langzaam) gieten op de melk. Dit is andersom dan je waarschijnlijk gewend bent met je espressomachine (bijvoorbeeld bij het maken van een cappuccino) maar zorgt wel voor de bekende laagjes van een latte macchiato. Als een latte macchiato jouw favoriete koffie is moet je dit dus echt proberen!