Hoe maak je thuis een perfecte latte (met een espressomachine)?

Latte

Is een latte ook jouw favoriete koffie? Dan ben je vast erg benieuwd naar hoe je een latte perfect zet, gewoon thuis met je eigen espressomachine. Deze instructie is dan ook gericht op het maken van de perfecte latte mét gebruik van een espressomachine. 

Allereerst hebben we eerst een twijfel weg te nemen over een latte. Want zie jij ook door de bomen het bos niet meer met al die verschillende koffienamen? Dat kan goed kloppen, want zo heb je onder andere een latte en een latte macchiato. Een latte en een latte macchiato kan je allebei perfect thuis bereiden met een espressomachine, maar er is wel degelijk een verschil.

Beide latte soorten hebben dezelfde ingrediënten, namelijk melk en koffie. Duh! Het verschil zit hem voornamelijk in de smaakervaring en de bereidingswijze. Zo word een latte met een espressomachine gemaakt door de melk aan de koffie toe te voegen voor een homogene smaak.

Maar bij een latte macchiato wordt de koffie aan de melk toegevoegd waardoor je de bekende laagjes krijgt! Zo ervaar je de smaken meer los van elkaar. Wat is jouw favoriete koffie thuis uit je espressomachine?

Lees ook: Alle koffiesoorten in één overzicht.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Allereerst is het uiteraard van belang om te focussen op een goede espresso shot, lekker vers uit je espressomachine. De aller aller lekkerste espresso zet je natuurlijk met een (half automatische) espressomachine, lees het stappenplan hier nog eens door hoe je doet, maar als je geen espressomachine thuis hebt staan maar een latte wel jouw favoriete koffie is kan je het natuurlijk ook doen met een volautomatische espressomachine of een Nespresso machine. 

Als een latte echt jouw favoriete koffie is, heb je uiteraard ook goede melk nodig. Smaken verschillen, maar wij houden van verse vette melk. Niet mager of halfvol, Jersey melk is bijvoorbeeld heerlijk romig, maar voor de perfecte latte thuis kun je natuurlijk jouw eigen favoriete melk kiezen! Mocht je het allemaal niet weten, houdbare volle melk volstaat uiteraard ook gewoon. 

Als laatste stap heb je thuis natuurlijk ook een tool nodig om je melk mee op te schuimen, zoals de stoompijp van je espressomachine voor als je het echt perfect wilt doen! Maar misschien heb jij wel een andere creatieve oplossing voor het opschuimen van je melk voor jouw latte!

Voorbereiden van de latte

Zoals genoemd is de koffie, oftewel de perfecte espresso uit je thuis espressomachine het belangrijkste onderdeel. Mocht je nieuw zijn in koffie wereld en je hebt onlangs een nieuwe espressomachine voor thuis aangeschaft, zou ik je willen adviseren om als eerste te focussen op het onder de knie krijgen van het perfect krijgen van je verse shots uit je espressomachine met een lekkere verse koffieboon. Hier kan je eventueel een stappenplan lezen om dit thuis te bereiken.

Als je het vorige onderdeel onder de knie hebt kan je gaan focussen op het op de perfecte manier opschuimen van je melk voor een latte. Als je de juiste melk hebt gekozen en je wilt deze gaan opschuimen met je espressomachine kan je deze vooraf het beste gekoeld hebben. Als de melk koud is kan je gecontroleerder opschuimen voor een perfect resultaat, dit heeft met het temperatuurverschil te maken waardoor het proces langzamer gaat. 

De melk voor een latte is voornamelijk opgewarmd tot maximaal 70 graden en gestoomd, met een minimale hoeveelheid schuim er bovenop. Dat zal dus even oefenen zijn met jouw eigen espressomachine thuis om te kijken hoe je dat kan behalen. Sommige Sage espressomachines kunnen dit perfect nabootsen door middel van een instelling: meer of minder schuim. Maar als je handmatig gebruik maakt van een halfautomatische espressomachine kan je het beste je stoomtip wat dieper in de melk laten zakken voor minder schuim creatie, dit zal perfect smaken in jouw latte!

Latte maken met een espressomachine

Espressoshot

Nu je geoefend hebt met het bereiden van de perfecte espresso shot uit jouw espressomachine thuis én het perfect opschuimen van de door jou gekozen melk voor jouw favoriete koffie creatie is het tijd om over te gaan om deze stappen samen te voegen.

De verhouding die vaak wordt gebruikt is ongeveer 1/3 koffie en 2/3 melk. Ik raad zelf altijd om een dubbele espresso te maken met je espressomachine, maar deze te gebruiken in één (voorverwarmd) kopje of glas (ongeveer 200 ml grootte). Dan wordt de latte namelijk wat voller van smaak, omdat je relatief weinig schuim gebruikt is het snel wat wateriger. Maar als een latte jouw favoriete koffie is, heb je misschien wel een eigen perfecte verhouding als voorkeur. Ga vooral op deze voorkeur af in dit geval :-). 

Afhankelijk van je melkkannetje vul je deze met de benodigde hoeveelheid melk en schuim je deze perfect op voor een latte. Weinig schuim dus, veel gestoomde melk. Dan is het tijd om de melk op de espresso te schenken. Dit kan je redelijk vlot doen zodat de smaken van de latte goed met elkaar mengen. Als je iets meer schuim prefereert en hebt bereid met je espressomachine, wil je er misschien ook nog wel een latte art ingooien. Maar pas wel op; dit zijn de meest gemaakte beginnersfouten tijdens het maken van latte art. 

Serveer een latte altijd met een lepel, zodat je jouw perfecte latte thuis nog even goed kan roeren voor het proeven!

Conclusie

In deze blog legde ik je uit hoe je een perfecte latte, ook wel caffè latte, thuis in je eigen espressomachine bereidt. Als dit jouw favoriete koffie is zou ik je echt willen aanraden om dit stappenplan te volgen, zodat jij straks ook de perfecte latte thuis drinkt. Ik vat het genoemde stappenplan nog even samen:

Allereerst is het belangrijk om het verschil te weten tussen de verschillende koffiesoorten; een latte of een latte macchiato in dit geval. Zodat je zeker weet dat je inderdaad jouw favoriete koffie aan het bereiden bent. Een latte is meer gemengd met gestoomde melk en heeft een homogenere smaak, een latte macchiato heeft meer schuim en de bekende laagjes!

Als je gaat voorbereiden zou ik me focussen op het kunnen zetten van een perfecte shot met je espressomachine én het perfect opschuimen van jouw favoriete melk voor je latte. Een latte heeft van oudsher weinig schuim en meer gestoomde melk. 

Als je de stappen beheerst kan je beginnen met een dubbele espressoshot in een fijn voorverwarmd kopje van ongeveer 200 ml. Daarna schenk je de perfect opgeschuimde melk rechtstreeks uit de espressomachine op de gezette espresso. Als je wat meer schuim prefereert kan je er een mooie latte art opmaken, maar dit hoeft natuurlijk niet. Serveren met een lepel en lekker thuis genieten van jouw favoriete koffie!