Wat is een cortado?

Cortado

Nog meer koffiedrankjes! Je kent het wel, je loopt een willekeurige specialty coffee bar binnen en zit talloze drankjes op het menu staan. Vandaag gaan we het hebben over de cortado.

Wat is een cortado? Is het een kleine cappuccino? Of wat anders?

Weet jij het? Zo niet, ik heb het allemaal voor je uitgezocht en vertel je in dit artikel wat een cortado is, waar deze vandaan komt en hoe je hem eenvoudig zelf maakt!

Lees ook: Alle koffiesoorten uitgelegd

Wat is een cortado

Een cortado lijkt op een soort van mini-cappuccino. Het is, net als een cappuccino, een espresso met gestoomde melk. Het grote verschil is de verhouding.

Voor een cortado heb je een verhouding van ongeveer 1:1 wat staat voor 1 deel koffie/espresso en 1 deel warme melk.

Doordat je een klein glaasje (een Gibraltar) gebruikt voor je cortado en de melk eerder warm dan gestoomd is, is het wel wat lastiger om een mooi hartje of andere latte-art in je cortado te maken. Maar hey! Zeker niet onmogelijk.

Waar komt de cortado vandaan 

De cortado is in Spanje ontstaan en de naam stamt af van ‘cortar’ wat snijden in het Spaans betekent. Dit is zo ontstaan, omdat je met de warme melk als het ware het scherpe randje van de tradiotionele espresso afsnijdt.

Tegenwoordig is de Cortado populair over de hele wereld en vind je het terug op de meeste menu’s in een specialty coffee bar.

 Dus wil je de volgende keer het scherpe randje van je espresso afsnijden? Dan is de Cortado misschien wel jouw nieuwe favoriet. Of heb je echt zin in een cappuccino, maar je buik zit vol… Jaja de Cortado is je nieuwe beste vriend!

Wat is het verschil tussen een cortado en een cappuccino

Om de verschillen toe te lichten vind ik het handig om eerst eens te kijken naar de overeenkomsten tussen de cortado en een cappuccino.

Beide koffiesoorten hebben één espresso shot als basis en beide koffiesoorten zijn met warme opgeruimde melk. Het grote verschil is de hoeveelheid melk.

Een cortado heeft een verhouding van 1:1 wat betekent dat 50% van je drankje espresso is en 50% warme melk. Bij de cappuccino schenk je in je espresso shot van 30 ml ongeveer 100ml opgeschuimde melk. Dat is dus ongeveer drie keer zoveel melk als een cortado.

Daarnaast is het grote verschil dat je bij het drinken van een cortado nog goed de koffiesmaak proeft en deze net even wat meer bite heeft dan een cappuccino.

Wat is het verschil tussen een cortado en een flat white

Een andere drankje waarde de cortado graag vergeleken wordt is de flat white. Hoewel ze dezelfde hoeveelheid espresso bevatten verschilt de hoeveelheid melk. De flat white is wat dat betreft meer vergelijkbaar met een latte.

De flat white heeft wat meer melk in tegenstelling tot de cortado en is daarom minder geconcentreerder, maar wel een stuk romiger.

Hoe maak je zelf een Cortado

Wil je thuis zelf een cortado maken dan heb je een espressomachine nodig. De basis van de cortado is net als bijna alle andere koffiesoorten de espresso.

Heb je geen espressomachine dan zou je met een mokkapot ook een geconcentreerde koffie kunnen zetten.

Een volautomaat koffiemachine kan trouwens ook wel. Let wel op dat je volautomaat melk op kan schuimen.

Gebruik je een mokkapot? Zorg dan voor een manier waarop je melk kan opschuimen. Want een cortado is immers de helft melk en de helft espresso.

Lees ook: Koffiezetten als een echte barista

Stap voor stap zelf een cortado maken

  1. Kies je favoriete koffiebonen en maal de juiste hoeveelheid voor je espresso

  2. Zet vervolgens je espresso

  3. Doe de melk in een melkkannetje en schuim deze op

  4. Schenk de melk rustig in de koffie

  5. Here you go! Jouw eigen cortado

    De cortado wordt geserveerd een middelgroot glaasje wat lijkt op een borrelglaasje.