wereld koffiedag, internationale koffiedag

1 oktober - Internationale koffiedag!

Sinds 2015 is er op 1 oktober een internationale dag van de koffie in het leven geroepen door ICO (International Coffee Organization).

Hoe gezellig dit ook klinkt, dit is vooral in het leven geroepen om niet zulke gezellige redenen.

Door middel van deze dag wil ICO aandacht creëren voor allerlei problemen en uitdagingen in koffieland.

Elk jaar staat er een iets ander thema op de agenda. Ik vertel je er meer over in deze blog.

Deze dag staat ook bekend als Wereld Koffie Dag

Schokkend

In dit artikel van RTL nieuws van maart 2019 wordt vermeld dat de prijs van Arabica bonen op dat moment lag op nog geen $95 voor ruim 450 kg.

Nu gaat dit (gelukkig voor ons) wel om commerciële koffies en gebeurt de verkoop van groene specialty koffie buiten deze gestandaardiseerde grondstoffen handel om.

Dit is dus absoluut niet wat wij of onze importeur betaalt voor onze groene koffiebonen. Maar feit is wel dat de meeste koffie die gedronken wordt geen specialty koffie is... 

Werk aan de winkel dus. 

Dit jaar bij ICO

Bron: https://www.internationalcoffeeday.org

Dit jaar werkt de ICO aan het onder de aandacht brengen van de lastige situatie van koffieboeren, de uitdaging om te blijven voorzien in hun levensonderhoud en de noodzaak om collectieve actie te ondernemen.

Hoewel de prijs van een kopje koffie in je plaatselijke koffiezaak nog nooit zo hoog is geweest, is het bedrag dat koffieboeren betaald krijgen voor de bonen die ze produceren op een historisch laag niveau.

Boeren verdienen niet genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien en moeten overwegen misschien helemaal geen koffie meer te produceren - waardoor de toekomst van koffie in gevaar komt.

ICO: "De wereldwijde koffiegemeenschap komt samen om dit probleem aan te pakken, maar we hebben ook jouw hulp nodig.

We vragen iedereen die bij koffie betrokken is, van producenten tot koffiebranders, overheden, banken en het koffiedrinkende publiek om de #coffeepledge te ondertekenen, ter ondersteuning van een leefbaar inkomen voor koffieboeren."

Link om de petitie te ondertekenen bij Change.org: http://chng.it/M8xhdDzmyq

Uiteraard hebben ook wij de petitie ondertekend. Mocht je meer willen weten over deze internationale dag van de koffie, lees dan eens hier verder: https://www.internationalcoffeeday.org/

Hoe vier je Wereld Koffie Dag?

Goede vraag. Geef eens een dag extra aandacht aan koffie. In onze ogen begint alles bij bewustzijn. Kijk eens in je keukenkastje.

Waar komt je koffie vandaan? Welk land, welke plantage, wat weet je hierover? Vind je je koffie wel echt super lekker? Wanneer is deze gebrand, hoe is deze verder verwerkt? In wat voor verpakking zit de koffie? Hoe ruikt de koffie en hoe smaakt deze? 

Misschien wil je nog wel even wat productinformatie lezen op de website van je koffieleverancier, of wat blogs met achtergrond informatie...

Grote kans dat als je super bewust bezig bent met je bakkie, je hier ook een mening over zult vormen en je dit mee gaat nemen in de rest van je koffie-drink-carrière.

Ieder mag hierover zijn eigen mening hebben natuurlijk, als je maar open staat voor de waarheid achter je kopje koffie. 

Het belangrijkste? Echt genieten natuurlijk! 

Gerelateerd: Blog over de waarheid achter je kopje koffie

Gerelateerd: Blog over Direct Trade