Wat is koffie branden? En hoe doe je het?

Wat is koffie branden? En hoe doe je het?

Koffie branden is het proces waarin middels warmte de kleine groene koffieboontjes veranderen in de mooie bruin gekleurde en heerlijk geurende koffieboon, waar wij allemaal zo van houden. Om lekker wakker te worden of om een maaltijd gepast af te sluiten. Ook zijn er verschillende brandprofielen zoals; light, medium en dark, maar is het echt zo simpel als warmte en tijd? In deze blog vertellen we hoe het branden van koffie werkt en hoe wij dit doen. 

Waarom branden we koffie?

De voor ons zo heilige koffieboon is ongebrand (groen) bijna geur- en smakeloos. Om de aroma’s uit deze boon te onttrekken moet deze blootgesteld worden aan een hoge temperatuur voor een gezette tijd.

De ongebrande koffieboon kan tot wel twee jaar worden bewaard. Wanneer de koffie eenmaal gebrand is dan ruiken de bonen naar koffie, zien ze eruit als koffie en smaken ze als koffie. Vanaf dit moment moet de koffie binnen een periode van 6-8 weken gedronken worden voor een optimale smaakbeleving

Lees meer over de houdbaarheid van koffie.

green coffee
Ongebrande koffiebonen credit: 
Café Don EmilioAlee Zamora

Koffiebranden als kunst

In de praktijk is het niet alleen een zaak van hitte toevoegen aan de ongebrande koffie om hier koffie van te maken. Het is zowel een kunst als een wetenschap om goede koffie te kunnen branden. Een paar seconden of een paar graden verschil kan van een geweldige batch koffie een mislukking maken. Daarnaast is consistentie van groot belang om keer op keer dezelfde kwaliteit neer te kunnen zetten. Een steuntje in de rug is een brandprofiel software om batch na batch de voortgang te kunnen meten.

coffee roasting
Koffiebranden als wetenschap; brandprofiel grafieken. Credit: Panorama Coffee Australia

Wat zijn brandprofielen

Koffiebranders kunnen hun eigen brandprofielen kiezen, maar zijn daarin afhankelijk van het type koffie, de kwaliteit en de beoogde zetmethode. Er zijn echter geen standaard roast profielen, wat het soms wat onduidelijk maakt. Maar grofweg zijn er light-roasts, medium-roasts en dark-roasts.

Light roast

Deze lichte branding gebruiken wij voor koffie’s die in potentie erg fruitig of bloemig zijn. Deze smaaktonen worden door de lichte branding beter naar voren gebracht en geeft soms een bijna theeachtige ervaring. Deze koffies adviseren wij om op te schenken door middel van slow coffee.

 

Medium roast

Onze medium roast is net wat donkerder gebrand tot een iets donkerder bruine kleur. De body in dit type toast is voller en ronder, maar het karakter van de bes wordt nog wel behouden. Wij proberen onze koffies, geschikt voor espresso of bijvoorbeeld de volautomaat in dit spectrum te branden. Op deze manier krijg je een stevige koffie met zoete tonen van de koffiebes, zonder dat de koffie bitter wordt.

Dark roast

Heel donker gebrande koffie is bijna zwart van kleur en heeft een olieachtige glans op de buitenkant van de boon. Koffie die zo donker gebrand is heeft veel donkere en bittere tonen en kan een erg volle body hebben. Echter blijft er bij dit type roast weinig over van de oorspronkelijke karakters van de koffie.

Wij branden geen donkere koffies omdat we dit zonde vinden van de hoge kwaliteit van de koffie en de bijzondere smaken. 

Vers gebrande koffie drinken

Na het branden willen we natuurlijk het liefst de koffie drinken. Maar je moet nog even geduld hebben! Wanneer de koffie net gebrand is zitten de bonen nog vol CO2 en hebben deze de tijd nodig om te ‘ontgassen’ alvorens de koffie zijn optimale smaakpotentie heeft bereikt. Deze periode is doorgaans minimaal 24 uur. Na deze periode bereikt de koffie zijn piek welke na verloop van tijd weer afneemt. De periode waarin vers gebrande koffie het beste gedronken kan worden is 24 uur na branding tot en met 6 - 8 weken na branding. Wij raden dan ook altijd aan om koffie in hoeveelheden te kopen die je drinken kan. Koop dus nooit meer koffie in dan je zal drinken in bijvoorbeeld 6 weken tijd.

Zo branden wij koffie bij Zwarte Roes


Geef een reactie