Wat is espresso?

wat is espresso
Wist je dat een espresso de basis is voor bijna alle koffiesoorten die je een een koffiebar kunt bestellen? De één kan er niet zonder en voor de ander misschien wel veel te geconcentreerd.

Maar oh wat een mooie, Italiaanse uitvinding is de espresso. In deze blog leer je hoe je je verse koffiebonen omtovert in de perfecte espresso. Het verschil tussen een espresso en een 'gewone' koffie.

Wat kies je de juiste koffie voor jouw espresso en hoeveel cafeïne zit er eigenlijk in dit cafeïnebommetje?

Wat is espresso 

Espresso, je kent het wel, dat kleine beetje koffie in een klein kopje dat best wel ‘sterk’ is. Maar wat is het eigenlijk?

Espresso is eigenlijk een zetmethode afkomstig uit Italië. Espresso wordt gezet door middel van het forceren van water, onder druk van ongeveer 9 bar, door fijne koffiemaling in een espresso machine.

Dit resulteert in een zeer geconcentreerde koffie in een hele korte tijd (20-30 sec.). Door de hoge druk ontstaat er een hazelnoot bruine schuimlaag, genaamd crema, op de koffie.

Espresso heeft een dikke body wat komt door de concentratie van het koffie/water ratio. Daarom voelt en ziet een espresso gezette koffie er dikker en stroperiger uit dan een gewone koffie. Een beetje vergelijkbaar met een heerlijke honing. 

Lees ook: Wat is de geschiedenis en oorsprong van espresso?

Wat is het verschil tussen espresso en ‘gewone koffie’?

Espresso wordt net als gewone koffie gemaakt van koffiebonen afkomstig van een koffieplant. De koffie wordt op dezelfde manier gebrand. Je kan een donkerder gebrande koffieboon gebruiken voor espresso, maar dit is absoluut niet nodig.

Espresso refereert eigenlijk puur naar de zetmethode en niet naar het type boon, wat vaker gedacht wordt. Van iedere koffieboon kun je espresso maken. Een ander groot verschil is de maalgraad van de boon.

Voor espresso heb je een fijnere maling nodig die je stevig aanstampt in je portafilter/piston.

Door het zetten van koffie onder hoge druk, is de smaak van een espresso zeer geconcentreerd.

Hoewel het dezelfde smaken bevat als je pot ‘gewone’ koffie, heeft een espresso een zo geliefde crema-laag die een mooie volle espresso smaak aan je shot geeft.

Lees ook: Wat is het verschil tussen espresso en filterkoffie?

Hoe drink je espresso?

Espresso wordt geserveerd in ‘shots’ omdat het cafeïne gehalte hoger en geconcentreerder is dan een normaal kopje koffie. Espresso drink je langzaam om alle smaken volledig en goed te kunnen proeven.

Wij raden altijd aan om je espresso met een klein lepeltje te roeren vlak voor het drinken, zodat deze goed gemengd is qua verschillende smaken (zoet, zuur en bitter).

Daarnaast wordt espresso als basis gebruikt voor bijna alle koffies die je bij je favoriete koffie bar kunt bestellen. Hieronder een rijtje met populaire drankjes op basis van een shot espresso:

Hoeveel cafeïne zit er in een shot espresso?

Hoewel een espresso de reputatie heeft van… ‘daar word je gelijk wakker van’, veel cafeïne dus, hangt dit er helemaal vanaf hoeveel koffie je drinkt.

Oké, de verhouding cafeïne in een shot espresso is wat hoger dan een kop koffie, maar omdat het ook een veel kleiner drankje is komt het ongeveer op hetzelfde neer qua absolute hoeveelheid.

Daarnaast hangt het cafeïne gehalte af van de boonsoort die je gebruikt, de grootte van de koffieboon en het roast level.

Lees ook: Wat doet cafeïne in je lichaam?

Hoe kies je de juiste koffie voor espresso?

Omdat espresso echt alle smaken uit de bonen te halen is het belangrijk om koffie van hoge kwaliteit te kiezen, zonder kunstmatige toevoegingen, vers gebrand en ethisch gesourced.

Het is altijd super handig om naar het smaakprofiel bij de koffie te kijken. Dit is dus wat je kunt verwachten wanneer je de perfecte espresso zet. Wil je meer hulp om de juiste koffie te vinden.

Doe de koffiequiz en je weet binnen 2 minuten welke koffie perfect bij jouw smaakprofiel past.

Hoe kies je espresso 

Hoe zet je een espresso?

Een perfecte espresso zet je met een espresso machine die onder hoge druk (9 bar) een shot espresso maakt. Voor iedere koffiesoort heb je ook een ideaal espresso recept. Meestal gaat het om een verhouding van 1:2 tot 1:3.

Dus neem je 19 gram espresso dan is een ideale output, je espresso shot, dus ongeveer 40 gram. Lees hier hoe je thuis binnen 6 eenvoudige stappen de ultieme espresso zet.

Veelgestelde vragen over espresso

Heeft espresso meer cafeïne dan gewone koffie?
Doordat een espresso zeer geconcentreerd is bevat het kleine beetje koffie veel cafeïne. Maar dat is niet meer dan een 'gewone' koffie. Alleen is bij een 'gewone' koffie de concentratie anders.
Wat zijn geschikte koffiebonen voor een espresso?
Iedere koffie boon zou je een espresso mee kunnen zetten. Wel vergt elke brandgraad een iets andere aanpak om tot het beste resultaat te komen. 
Doe onze koffiequiz en kom erachter welke koffiebonen perfect bij jou passen.
Wat is de verhouding koffie : water in een espresso?
De perfecte espresso zet je met een verhouding van 1:2 of 1:3. De meeste koffiebonen uit onze branderij komen het beste tot hun recht met een 1:2 verhouding. Bijvoorbeeld 19 gram in en 38 gram uit. Wij geven bij alle koffies die wij branden een geschikt zetadvies. Bekijk hier bijvoorbeeld het zetadvies voor de perfecte espresso met onze Blend No1.